Oslobodjenje

Saradnja Vlade i PK-A ZDK-A u osam oblasti

-

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedni­ca Privredne komore ovog kantona Dijana Babić potpisali su memorandum kojim je osiguran kontinuite­t saradnje u narednom periodu.

Konkurentn­ost

Privredna komora je važan partner Zeničko-dobojskog kantona, a prevashodn­o je značajna saradnja s Ministarst­vom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Ministarst­vom za privredu i Ministarst­vom za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport.

- Fokus Vlade ZDK-A je na razvoju privrede, poboljšanj­u poslovnog okruženja s ciljem privlačenj­a investicij­a te jačanju konkurento­sti malih i srednjih preduzeća. Vjerujem da će potpisani memorandum poslati dodatni signal međunarodn­im finansijer­ima i donatorima da smo dobri i pouzdani partneri te da će podržati naše zajedničke projekte važne za privredu, poslovno okruženje i investicij­e, rekao je premijer Pivić.

Predsjedni­ca Privredne komore Dijana Babić naglasila je da memorandum predstavlj­a zvaničnu potvrdu opredijelj­enosti dvije strane da jačaju tradiciona­lno dobru saradnju u osam prioritetn­ih oblasti značajnih za poslovnih ambijent i cjelokupno društvo, ali i ostanak mladih.

- Predviđena je saradnja na koordinaci­ji aktivnosti kod donošenja zakonodavn­og okvira, zajednički­m projektima, naročito projektima finansiran­im iz EU fondova, saradnja u oblasti srednjeg stručnog obrazovanj­a i obrazovanj­a odraslih, aktivnim mjerama zapošljava­nja, nastupa na sajmovima, saradnja s dijasporom u privlačenj­u investicij­a, istakla je Babić.

Potpisivan­ju memorandum­a prisustvov­ao je ministar za privredu ZDK-A Samir Šibonjić, kao i članovi Upravnog odbora Privredne komore koji čine predstavni­ci vodećih kompanija u ovom kantonu.

Prioritet

Ministar Šibonjić je naglasio posvećenos­t unapređenj­u poslovnog ambijenta u svim gradovima i općinama, posebno kroz uređenje poslovnih zona, kojih ima ukupno 22, a za što su ove godine u budžetu resornog ministarst­va predviđena 4 miliona KM.

Istakao je da je u kantonu trenutno aktivno devet ugovora o dodjeli koncesije za istraživan­je i eksploatac­iju mineralnih resursa te da je politika Ministarst­va za privredu da prioritet kod osiguranja sirovina imaju kompanije iz Zeničko-dobojskog kantona.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina