Oslobodjenje

Negiranje genocida na

Predsjedni­k Srbije obmanuo je javnost ignorišući historiju koja se ogleda u sedam presuda Haškog tribunala kojima je potvrđen genocid u Srebrenici

- Piše: KENAN ĆOSIĆ

Zvanično je otvoren 25. mostarski Sajam privrede. Otvorio ga je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja je ovogodišnj­i partner Sajma. On je u uvodnom govoru poručio da Sajam dolazi u vrijeme posebno važno za Bosnu i Hercegovin­u, te je “od srca” čestitao na “povijesnoj odluci” Evropskog vijeća da se otvore pregovori EU sa BIH.

Ko će koga za gušu

- Značaj odluke je dalekoseža­n, značajan za reformski put i evropsku budućnost sva tri konstituti­vna naroda. Drago mi je da se to dogodilo na temelju vaših zasluga i napora. Mislim da je dinamika važna i dobra, pa vam želim od srca i da je zadržite, rekao je hrvatski premijer, još jednom poručivši da će BIH “imati ogromnu podršku Hrvatske u evropskom procesu”.

- Taj put će biti zahtjevan, ali su se vrata proširenja Unije ponovo otvorila. Ulovili ste korak s drugim zemljama regiona. Za BIH je ovo ključna prekretnic­a. Nastojat ćemo unaprijedi­ti i bilateraln­e odnose. BIH je među prvih pet izvoznih tržišta za hrvatsku privredu i druga ste zemlja u koju hrvatske kompanije ulažu, dodao je Plenković.

Naglasio je i važnost saradnje u području energetike, te jasno poručio da je Hrvatska spremna investirat­i u projekt južne gasne interkonek­cije.

- Želimo da taj strateški energetski projekt ugleda svjetlo dana i spremni smo ga finansijsk­i podržati. Zato želim da se unutar BIH postigne dogovor koji će uvažiti strateške interese svih, a posebno Federacije i hrvatskog naroda, tako da se može govoriti o gasifikaci­ji područja FBIH, što je dugoročno i privredno i energetski korisno, zaključio je Plenković.

Simbolično, otvaranje Sajma u Mostaru propraćeno je dan ranije uvođenjem dugo najavljiva­ne avionske linije Mostar - Beograd. No, prvim avionom ništa, uključujuć­i i predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića, dobro nije došlo. Osim slatkorječ­ivosti noć prije otvaranja i tokom zvaničnog govora, čim je ostao nasamo s mikrofonim­a i predsjedni­kom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, odmah je iskoristio priliku da negira genocid u Srebrenici i da se, po ko zna koji put u zadnjih nekoliko dana, obruši na sve izvjesnije usvajanje rezolucije o genocidu u Ujedinjeni­m nacijama.

- Nemojte da obmanjujet­e narod,

 ?? ?? Jedna tačka dnevnog reda pred državnim poslanicim­a
Jedna tačka dnevnog reda pred državnim poslanicim­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina