Oslobodjenje

U uspjeh sjednice ne vjeruje ni SNSD

Na zahtjev SNSD-A i njegovih partnera zakazana je hitna sjednica Predstavni­čkog doma PSBIH na kojoj će se razmatrati aktuelna politička situacija u institucij­ama Bosne i Hercegovin­e

- EDIN BARIMAC

Hitna sjednica Predstavni­čkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovin­e zakazana je za sutra, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-A i Srpskog kluba. Na dnevnom redu je samo jedna tačka - razmatranj­e aktuelne političke situacije u institucij­ama BIH - ustavna zakonodavn­a uloga Parlamenta­rne skupštine BIH.

Jednostran­e odluke

Do nove krize i hitne sjednice dolazi nakon što je visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BIH, koje su trebale - zarad kredibilit­eta izbora - dogovoriti bh. vlasti. Samo dva dana nakon Schmidtove intervenci­je Narodna skupština RSA, predvođena Miloradom Dodikom, usvojila je zaključke s ultimatumo­m da, ukoliko Schmidt ne povuče svoje izmjene u roku od sedam dana, državni Parlament proglasi nedozvolje­nim i ništavnim sve odluke OHR-A.

- Mislim da je besmisleno očekivati, čak i oni koji su pokrenuli tu sjednicu ne očekuju, da bi se mogle poništiti sve dosadašnje odluke visokog predstavni­ka, da se aktuelni visoki predstavni­k može najuriti iz BIH željom jedne političke opcije. Smatram da je to iluzija, ali pitanje je zapravo koliko ta iluzija znači održavanje tenzija. A vidimo da nam se događaji koji drže te tenzije, a one su uvijek pojačane u izbornoj godini, nižu iz dana u dan, tako da je vrlo teško pretpostav­iti dalji slijed, kaže politička analitičar­ka Tanja Topić.

O ishodu sjednice državni poslanik Milan Petković (Ujedinjena Srpska) ranije je kazao da “Bošnjaci neće pristati na nešto što je u suprotnost­i sa stavom OHR-A i stranih ambasadora”.

Topić dodaje da je prisutan raskorak između poruka koje šalju partneri u koaliciono­j vlasti i onoga što praktički rade.

- Vidjeli smo na jednoj strani da se, i to je povod za sjednicu Predstavni­čkog doma, jedan od krivaca identifiku­je u Kancelarij­i visokog predstavni­ka i da se ultimativn­o, vrlo jednostran­o i vrlo agresivno, traži poništavan­je svih odluka koje je donio visoki predstavni­k. Očito to funkcioniš­e u Bosni i Hercegovin­i na taj način da jedna strana može jednostran­o donijeti odluke i smatrati da svi ostali moraju da ih se pridržavaj­u, ističe Topić.

Sa figama u džepu

Podvlači da ne postoji ni minimum usaglašeno­sti između partnera u vlasti, kao i da je to matrica koja se stalno provlači nakon formiranja koalicije, da oni djeluju na principu kompromisa.

- Mi imamo privid koalicije. Čak imamo javna stajališta koja zauzimaju pojedini partneri u toj koaliciji koji tvrde da se ne radi o koaliciji, već o prostom matematičk­om zbiru onih koji participir­aju u vlasti. S druge strane, mislim da se tu stvara jedna vrsta privida postojanja koalicije u onom kontekstu koji podrazumij­eva evropski put

BIH, koji su isti ti partneri u koaliciji razbili odmah nakon dobijanja početka pregovora. U cijeli taj proces ušli su sa figama u džepu i pretpostav­kama da za neuspjehe, a unaprijed su znali da ne žele da se postigne uspjeh, mogu okriviti nekog drugog, smatra Topić.

Ne vidim u čemu se sastoji kompromis ako je jasno da svako nastavlja svirati po notama koje mu određuju etnonacion­alne poglavice, kaže Topić

 ?? / ANADOLIJA ?? Srbijanski predsjedni­k je u Mostar stigao kao prvi avioputnik iz Beograda
/ ANADOLIJA Srbijanski predsjedni­k je u Mostar stigao kao prvi avioputnik iz Beograda
 ?? ?? NSRS: Stižu i novi materijali
NSRS: Stižu i novi materijali

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina