Oslobodjenje

Selo spaljeno, mješ

Obilježena je 31. godišnjica zločina u selu Ahmići. U napadu vojnika HVO-A na selo tada je ubijeno 116 osoba od tri mjeseca do 81 godine

- Piše: MIRZA DAJIĆ

U selu Ahmići kod Viteza prije 31 godinu, u rano jutro 16. aprila 1993, jedinice za posebne namjene HVOA Jokeri i Maturice izvršile su napad i ubile 116 civila starosti od tri mjeseca do 81 godine. Među njima su bile 32 žene i 11 djece do 18 godina.

Na Šehidskom mezarju u Vitezu, gdje su sahranjene do sada identifiko­vane žrtve, proučena je zajednička molitva za sve šehide Viteza. Na šehidskom obilježju u Ahmićima položeno je cvijeće, a u gornjoj džamiji u Ahmićima proučen kelime-i-tevhid.

Put istine

I ove godine održana je planinarsk­a tura Put istine i sjećanja, i to iz dva pravca, iz Zenice i Viteza do Ahmića, na kojoj je bilo oko 600 učesnika.

Na Šehidskom mezarju u Vitezu sreli smo Adnana Zeca, koji je došao da prouči Fatihu roditeljim­a i sestri, ubijenim u napadu vojnika HVO-A na Ahmiće.

- Izjutra, oko 5 sati tog 16. aprila, probudio me vrisak roditelja. Ustajte, djeco, vikali su. U pidžamama smo istrčali u hodnik. Kuća je gorjela, čuli su se pucnjevi i detonacije. Roditelji su uspjeli ugasiti vatru i izašli smo vani. Imao sam 13 godina, jednoj sestri je bilo 11, a drugoj pet. Nismo mogli shvatiti, ispričao je Adnan Zec, koji je bio ranjen u napadu i osam dana se skrivao u izgorjeloj kući dok ga nisu pronašli engleski vojnici UN-A i spasili.

Kaže da je otac molio vojnike HVO-A da njega ubiju, a poštede suprugu i djecu, ali da je jedan od vojnika povikao: “Pucaj, ubijte ih sve”, nakon čega su ih “pokosili rafalom”.

Još se traga za 15 ubijenih u Ahmićima. Porodice se nadaju da će posmrtni ostaci biti pronađeni

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Armin Ahmić iz Udruženja 16. april Ahmići polaže cvijeće na šehidsko obilježje u Ahmićima
/ MUHAMED TUNOVIĆ Armin Ahmić iz Udruženja 16. april Ahmići polaže cvijeće na šehidsko obilježje u Ahmićima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina