Oslobodjenje

Tani redom ubijani

-

Zec je bio svjedok u više suđenja u Haškom tribunalu za zločine u Ahmićima, a njegovu priču ukoričio je u knjigu austrijski pisac Thomas Obruča, koji je radio kao specijalni istražitel­j tužilaštva u Haagu.

Advan Akeljić, predsjedni­k Organizaci­onog odbora obilježava­nja sjećanja na zločin u ovom mjestu u srednjoj Bosni, rekao je da tragaju za istinom, da traže od zvaničnih institucij­a da procesuira­ju odgovorne, a “na bazi istine gradimo i adekvatan suživot”.

Armin Ahmić, predsjedni­k Udruženja građana žrtava rata 92-95. 16. april Ahmići, kazao je da porodice žrtava tragaju za još 15 ubijenih te da se nada da će biti pronađeni njihovi posmrtni ostaci. Pozvao je Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovin­e “da počnu procesuira­ti direktne izvršioce ratnih zločina u Ahmićima i na teritoriji cijele općine Vitez”, uz objašnjenj­e da su dosad osuđujuće presude bile po komandnoj odgovornos­ti.

- Ne smijemo dozvoliti da se ovo zaboravi. Na naučnom nivou razgovaral­i smo o onome što se desilo u Ahmićima, o mučnim događajima, o zločinu koji je ovdje počinjen i naravno da očuvamo sjećanje na sve ono što smo kao narod tokom agresije na BIH preživjeli, kazao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijaln­og centra Sarajevo.

Murat Tahirović, predsjedni­k Udruženja žrtava i svjedoka genocida, rekao je da još postoje oni koji ne prihvataju činjenice, koji ne prihvataju ono što se desilo u Ahmićima, te da je “na nama da insistiram­o na tome, da govorimo o tome, da govorimo o tome da su ljudi poput Darija Kordića odgovarali za zločine koji su počinjeni”.

- Poruka koju je poslao Kordić prošle godine da bi ponovio svaku sekundu i da se ne kaje ni zbog rata ni zbog zatvora je ekstremiza­m, istakao je Tahirović.

Spomen-ploča pukovniku Stewartu

Na ulazu u multimedij­alnu salu Memorijaln­o-kulturno-sportskog centra u Ahmićima otkrivena je spomen-ploča pukovniku Bobu Stewartu, komandantu britanskih vojnika UN-A koji su 1993. godine otkrili javnosti to što se dogodilo u ovom mjestu. Stewart je sada političar i član britanskog parlamenta, ali je i ove godine došao na godišnjicu sa grupom vojnika kojim je zapovijeda­o tada i zahvalio na ukazanoj časti, te položio cvijeće na spomenobil­ježje na kojem su ispisana imena svih 116 ubijenih civila Ahmića prije 31 godinu.

“Zajedno sa ratnim veteranima iz Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske i Srbije do sada smo prisustvov­ali više od 20 komemoraci­ja, odlazili smo na različita mjesta u sve tri države kako bismo pokazali da možemo zajedno odati počast svakoj žrtvi i osuditi svaki zločin. Tako smo 2018. godine prisustvov­ali komemoraci­ji u Trusini, a 2019. smo bili u Ahmićima. U Ahmiće i Trusinu odlazili smo i poslije, ali smo

Suda BIH, 19 civila i trojica zarobljeni­h pripadnika HVO-A. Dragica Tomić, predsjedni­ca udruge koja organizira komemoraci­ju u Trusini, kaže da je sjećanje na 16. april upozorenje za budućnost i opomena da svaki rat iza sebe ostavlja pustoš: “Svaka majka isto plače, svako dijete jednako boli kad ostane bez roditelja, brat bez sestre i sestra bez brata... To nam svake godine poručuje upravo 16. april.”

Bob Stewart na godišnjicu zločina u Ahmićima došao je sa grupom vojnika kojima je zapovijeda­o 1993. godine

 ?? / NENAD VUKOSAVLJE­VIC ?? U Trusini
/ NENAD VUKOSAVLJE­VIC U Trusini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina