Oslobodjenje

EU ima novi plan za migrante

Evropski parlament usvojio je reformu evropske politike azila koja će pooštriti granične procedure i natjerati na podjelu odgovornos­ti. Mađarski premijer je, očekivano, protiv

- DAVOR OBRDALJ

Brže razmatranj­e zahtjeva za azil na granicama. Učinkoviti­ji postupci vraćanja migranata. Bolja identifika­cija. Obavezne sigurnosne i zdravstven­e kontrole. Bolji odgovor na krizne situacije i novi dobrovoljn­i program za preseljenj­e izbjeglica iz trećih zemalja. Sve navedeno dio je nove reforme Evropske unije za pitanje migracija.

Dubinske provjere

Većina evropskih zvaničnika reformu je podržala i nazvala istorijsko­m. Međutim, mađarski premijer Viktor Orban reformu je nazvao još jednim ekserom u kovčeg Evropske unije, a mađarska vlada saopćila da neće primiti nijednog tražioca azila.

Jahja Muhasilovi­ć, profesor međunarodn­ih odnosa i geopolitik­e, za Oslobođenj­e kaže da ovakav stav Mađarske može dovesti do zaoštravan­ja politike između EU i Mađarske, a u konačnici i izolacije za tu zemlju.

“Poznat je stav Mađarske da je ona protiv šengenske unije koja otvara mogućnost da migranti mogu slobodno hodati po teritoriju EU. S obzirom na to da se velika većina u Parlamentu usuglasila, nisam siguran da će Orban i Mađarska moći da se odupru”, kaže.

Amnesty Internatio­nal smatra da će novi dogovor EU dovesti do veće ljudske patnje, dok Crveni krst traži garancije humanih uslova za migrante.

Nove politike EU po pitanju migracija podrazumij­evat će obavezu solidarnos­ti i odgovornos­ti. Kako bi pomogle onim članicama koje su izložene migracijsk­om pritisku, države članice EU po dogovoru će migrante premještat­i u svoje zemlje i pružati finansijsk­u, operativnu i tehničku potporu.

Prema novim politikama, ako se utvrdi da je osoba nezakonito na tlu Evropske unije, svi podaci, uključujuć­i otiske prstiju i prikaze lica osoba od šest godina starosti nadalje, pohranit će se u bazu podataka Eurodac. Nadležna tijela također će moći utvrditi predstavlj­a li osoba sigurnosnu prijetnju.

Novi granični centri zadržavali bi neregularn­e migrante dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju, a deportacij­e onih koji ne ispunjavaj­u uslove bi se ubrzale. Registrira­ni tražitelji azila moći će početi raditi najkasnije šest mjeseci nakon podnošenja zahtjeva.

Viktor Orban reformu je nazvao još jednim ekserom u kovčeg Evropske unije, a mađarska vlada neće primiti nijednog tražioca azila

Bez pomoći pogranični­m zemljama

Prema svemu sudeći, zemlje poput Bosne i Hercegovin­e ne mogu očekivati ni pozitivne ni negativne implikacij­e ovog evropskog zakona. Reforma se isključivo bavila situacijam­a kada migrant uđe na teritoriju EU.

“Najveći problem s migracijam­a u Evropi je što postoji jako mnogo sivih zona. Tretman migranata od pogranični­h zemalja i zemalja iz kojih su oni ušli u EU još se jasno ne tretira, s obzirom na to da je ovo regulacija unutar EU. S ovim se nije riješilo pitanje Hrvatske i BIH. Jedino pitanje koje se u ovoj reformi tretira u ovom smislu je onog momenta kada migrant uđe, recimo, iz BIH u Hrvatsku, da se njega raspoređuj­e podjednako unutar EU i time se više izašlo u susret Hrvatskoj nego zemljama iz kojih migranti ulaze u EU, poput BIH”, navodi profesor Muhasilovi­ć.

Države članice EU imaju dvije godine da uvedu izmjene u svoja zakonodavs­tva.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Mirjana Marinković-lepić: Tražit ćemo prostor za rad
/ SENAD GUBELIĆ Mirjana Marinković-lepić: Tražit ćemo prostor za rad

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina