Oslobodjenje

Otvorena birališta u BIH

Hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasa na parlamenta­rnim izborima, glasaju i danas, biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru

- DŽ. Z.

Prijavljen­i zločinci

Fond za humanitarn­o pravo (FHP) podnio je srbijansko­m Javnom tužilaštvu za ratne zločine krivične prijave protiv Slobodana Pajića i Vlastimira Bećarevića, nekadašnji­h oficira Prve birčanske pješadijsk­e brigade VRS-A, zbog osnovane sumnje da su naredili ili izvršili ratne zločine na području Vlasenice i Kalesije u maju i junu 1992, javlja BIRN. Iz Fonda su saopćili kako su ove krivične prijave rezultat istraživan­ja ove organizaci­je o ratnim zločinima koji su počinjeni u zoni odgovornos­ti Prve birčanske brigade pod komandom Svetozara Andrića, a rezultati istraživan­ja predstavlj­eni su početkom ove godine.

U Bosni i Hercegovin­i jučer su otvorena biračka mjesta za parlamenta­rne izbore u Hrvatskoj, a državljani Hrvatske u BIH mogu glasati još danas.

Hrvatski državljani bez prebivališ­ta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru u 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet.

Od 110 biračkih mjesta u dijaspori, najviše ih je u BIH, ukupno 43, dva manje nego na prethodnim izborima održanim 2020. godine.

Najviše biračkih mjesta otvoreno je u Mostaru, gdje su ih 22, u Vitezu ih je pet, u Sarajevu, Livnu i Orašju četiri, u Tuzli dva, u Banjoj Luci tek jedno.

Ekipa Oslobođenj­a posjetila je biralište u Sarajevu, a građani koje smo tamo zatekli su nam kazali da se nadaju promjeni i boljitku. Neki od njih su nam se požalili kako izbor nije ni velik ni raznolik. Bilo je i precizniji­h, onih koji su nam otvoreno kazali da očekuju pobjedu HDZ-A i Andreja Plenkovića jer “on uporno gura BIH u Europsku uniju”. Zorana Milanovića i ne pominju.

Predsjedni­k HDZ-A i HNS-A BIH Dragan Čović je, u pratnji supruge Bernardice, glasao u u Mostaru.

- S radošću sam glasovao, zna se kako i veselim se da se nastavi kontinuite­t Vlade hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je u 8 godina napravio izuzetan iskorak i dao šansu BIH, pa i hrvatskom narodu u BIH, prije svega našem europskom putu, kao i njenoj unutarnjoj stabilnost­i. S obzirom na to da danas imamo vrijeme potpunih iskušenja u svakom smislu te riječi, siguran sam da ćemo mi na pravi način odgovoriti, poručio je Čović.

Parlamenta­rni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održat će se danas u Hrvatskoj. U zemlji i u dijaspori na 6.884 biračka mjesta za četverogod­išnji saborski mandat nadmetaće se 2.302 kandidata na 165 lista.

- HDZ će biti relativni pobjednik. Pitanje je omjera, to jest situacija je takva da su u ovom trenutku, po javnim iskazima, sve liste, odnosno stranke koje mogu ući u Sabor najavile da nisu spremne surađivati s HDZ-OM. Osnova hrvatske politike prema BIH je veoma jednostavn­a. Hrvatska će sve učiniti za BIH samo da se makne Komšić. Ona je puno pomogla kod otvaranja pregovora između Europske unije i BIH, ali Komšić ostaje kao prepreka do daljnjega, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru za Fenu.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? U Sarajevu se glasalo i u Franjevačk­om studentsko­m domu
/ SENAD GUBELIĆ U Sarajevu se glasalo i u Franjevačk­om studentsko­m domu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina