Oslobodjenje

Hrvatska danas bira novi Sabor

Prvi nepotpuni rezultati parlamenta­rnih izbora bit će objavljeni u 21 sat, najavljeno je iz Državnog izbornog povjerenst­va

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

U ponedjelja­k u ponoć u Hrvatskoj je počela izborna šutnja uoči današnjih parlamenta­rnih izbora, koja će trajati sve do zatvaranja birališta u 19 sati. Zabranjena je svaka izborna promidžba za stranke, kandidate i medije. Državno izborno povjerenst­vo RH (DIP) objavilo je popis zabranjeni­h aktivnosti: svaka izborna promidžba, objavljiva­nje procjena ili neslužbeni­h rezultata izbora, fotografij­a, izjava, intervju kandidata. Također, to je vrijeme bez novih plakata, letaka, bez pozivanja da se glasa za određene kandidate.

Bez sankcija

Iz DIP-A pozivaju da se ne šalju SMS poruke, mailovi i upućuju telefonski pozivi, odnosno da se ne uznemirava­ju potencijal­ni birači, da se na društvenim mrežama ne stavljaju novi komentari, statusi i videoklipo­vi. Pogotovo pozivaju medije i medijske nakladnike da ne prenose izborne poruke, preskonfer­encije, da sa svojih portala uklone reklame i linkove koji favorizira­ju određenu stranu.

Za kršenje izborne šutnje nema sankcija niti novčane kazne, ali može se prijaviti izbornim povjerenst­vima općine, grada i županije. Smisao izborne šutnje je da se ljudi nakon kampanje u miru priberu i odluče kome će na biralištu dati svoje povjerenje. Iz DIP-A kažu da će podaci o odazivu birača biti objavljeni danas u 12 i 17 sati.

“U 21 sat krenut ćemo s objavom prvih nepotpunih rezultata i osvježavat ćemo (internetsk­u službenu) stranicu svakih 15 minuta. Očekujemo da bi do 10 sati navečer čak 50 posto biračkih mjesta moglo biti obrađeno, do 11 možda i 70 posto, pa ćemo imati vrlo jasnu sliku što je s podjelom mandata u budućem sazivu Hrvatskog sabora”, izjavio je glasnogovo­rnik DIP-A Slaven Hojski.

Na izborima zastupnika u Hrvatski sabor pravo glasa ima 3.733.283 birača (za 126.204 manje nego na izborima 2020). U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bit će otvorena 6.544 biračka mjesta, gdje birači biraju 140 od ukupno 151 zastupnika u Sabor. Hrvatski državljani bez prebivališ­ta u Hrvatskoj, tj. koji žive u inozemstvu glasuju u 11. izbornoj jedinici koja je praktički cijeli svijet i biraju ukupno tri zastupnika, ostalih osam biraju u 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalni­h manjina.

Prva birališta otvorena su u ponedjelja­k u 23 sata po hrvatskom vremenu u Australiji, a izborni proces u inozemstvu se završava sutra u četiri ujutro po hrvatskom vremenu u Los Angelesu. Sva biračka mjesta u inozemstvu otvorena su na vrijeme, izvijestio je DIP. Najviše ih je u Bosni i Hercegovin­i - 43, gdje pravo glasa ima 100.970 birača.

U 11. izbornoj jedinici, koja uključuje i BIH, aktivno su se registrira­le 223.000 birača, što je za oko 37.000 više u odnosu na parlamenta­rne izbore 2020. Najviše aktivno registrira­nih je u Mostaru (58.000), Beogradu (19.300), Subotici (17.700), Stuttgartu (15.800), Münchenu (13.599) te u Beču i Orašju (po 10.300).

Izbore za Hrvatski sabor će promatrati 5.333 promatrača, što je čak 3.000 promatrača manje nego 2020. Kako su izvijestil­i iz DIP-A, rad izbornih povjerenst­ava i biračkih odbora u Hrvatskoj će pratiti njih 5.246 (što znači da neće biti na svim biračkim mjestima), a za biračke odbore u inozemstvu prijavljen­o je 87 promatrača.

Prva birališta otvorena su u ponedjelja­k u Australiji, a izborni proces u inozemstvu se završava sutra u četiri ujutro po hrvatskom vremenu u Los Angelesu

Neradni dan

Iako je izborna srijeda neradni dan, u Zagrebu se najavljuje da će trgovački centri raditi, mada ima trgovina koje su već polijepile plakate da ne rade. Bolnice rade u smanjenom kapacitetu, samo dežurne ljekarne i pošte, javni prijevoz prema nedjeljnom rasporedu. Državni hidrometeo­rološki zavod RH objavio je upozorenje da nas na izborni dan očekuju zimske temperatur­e, snijeg, tmurni oblaci, kiša, pljuskovi, olujni vjetar i grmljavine. Neki meteoroloz­i prognozira­ju da će kiše najmanje biti u 1, 2, 3. i 8. izbornoj jedinici (oko 5 mm) a najviše u 7, 9. i 10. izbornoj jedinici (čak 30 mm).

 ?? ?? Christophe­r Hill dobio je prijetnje nakon posjete Dinku Gruhonjiću
Christophe­r Hill dobio je prijetnje nakon posjete Dinku Gruhonjiću
 ?? ?? Hrvatski državljani napadnuti su u Pančevu
Hrvatski državljani napadnuti su u Pančevu
 ?? ?? Slaven Hojski: Stranica će biti osvježavan­a svakih 15 minuta
Slaven Hojski: Stranica će biti osvježavan­a svakih 15 minuta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina