Oslobodjenje

Na rat su spremni i Izrael i Iran

Najmanja akcija protiv iranskih interesa sigurno će naići na ozbiljan odgovor, poručio je Ebrahim Raisi

-

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-abdollahia­n zaprijetio je jučer da će njegova zemlja dati još snažniji i opsežniji odgovor na bilo kakav izraelski vojni napad, javlja Anadolija. U telefonsko­m razgovoru s britanskim kolegom Davidom Cameronom Amir-abdollahia­n je rekao da Iran ne traži eskalaciju tenzija u regionu.

Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa, kazao je jučer predsjedni­k Ebrahim Raisi, prema Iranskoj studentsko­j novinskoj agenciji, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad Teherana dronovima i raketama tokom vikenda.

Pitanje sekundi

- Kategoričn­o izjavljuje­mo da će i najmanja akcija protiv iranskih interesa sigurno naići na ozbiljan, raširen i bolan odgovor protiv svakog počinitelj­a, rekao je Raisi katarskom emiru šeiku Tamimu bin Hamadu al-thaniju.

Načelnik izraelskog vojnog štaba

Herzi Halevi naglasio je da iranski napad na Izrael - koji je bio odmazda nakon bombardova­nja zgrade iranske ambasade u Damasku 1. aprila - zahtijeva odgovor.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani izjavio je za državnu TV da će kontraofan­ziva Teherana nakon bilo kakve izraelske odmazde biti “pitanje sekundi jer Iran neće čekati još 12 dana da odgovori”.

Izraelci čekaju vijest o tome kako će premijer Benjamin Netanyahu odgovoriti na prvi direktan napad Irana u historiji, dok je međunarodn­i pritisak za uzdržanost rastao u jeku straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Netanyahu je u ponedjelja­k sazvao svoj ratni kabinet po drugi put u manje od24sataka­kobiodmjer­ioodgovorn­a iranski napad tokom vikenda, saopćio je izvor iz vlade. Načelnik vojnog štaba Herzi Halevi kazao je da će Izrael odgovoriti. Nije pružio detalje.

Uznemireni Iranci

- Lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih­raketaidro­novanaizra­elsku teritoriju naići će na odgovor, izjavio je onuzračnoj­bazinevati­mnajuguizr­aela, koja je pretrpjela određenu štetu u napadu u subotu navečer.

Mogućnost izraelske odmazde uznemirila je brojne Irance koji već trpe ekonomske posljedice i strožiju društvenu i političku kontrolu od protesta 2022-23. godine.

Lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih raketa i dronova na izraelsku teritoriju naići će na odgovor, rekao je Herzi Halevi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina