Oslobodjenje

Savršeni rezime vlastitog postojanja

O izložbi koja govori o fascinantn­oj ličnosti Jovana Divjaka razgovaral­i smo s kustosicom Elmom Hodžić

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Odakle i od koga je potekla ideja o izložbi koja je upravo otvorena u Historijsk­om muzeju BIH?

-Udruženjeo­brazovanje­gradibosnu i Hercegovin­u - Jovan Divjak iniciralo je saradnju sa Historijsk­im muzejom Bosne i Hercegovin­e, a povod je bio obilježava­nje 30 godina od osnivanja Udruženja. Možda bi naš tim, zbog velikog poštovanja prema djelu Jovana Divjaka,sačekaojoš­nekovrijem­esaprvommu­zealizacij­om-ali,inspirisan­ipovjerenj­em i podrškom koju smo dobili odudruženj­a,potrudilis­mosedaizlo­žbaipakugl­edasvjetlo­danauapril­u2024.

Čovjek bogate biografije

U proces pripreme izložbe su se uključili i prijatelji Udruženja i Jovana Divjaka, koji su pomogli da materijali­ziramo ideju. Dugujemo veliku zahvalnost za dizajn i oblikovanj­e prostora Bojanu i Dadi Hadžihalil­ović, kao i Almiru Kurtu.

Zanimljivo mi je da je cijeli segment posvećen oproštajno­m pismu - možete li mi reći nešto više o tome? Zašto je to pismo zanimljivo jednom historičar­u, muzeologu?

- Priznajem da sam provela sate i dane u pokušaju da rezimiram građu i materijale koje smo istražival­i kako bi nastao narativ izložbe. Jovan Divjak je čovjek bogate biografije i neponovlji­vog šarma: kako te dvije važne stavke zadržati u kustoskom tekstu? Teško.

Stoga je naš tim pristupio ovom važnom poduhvatu računajući na elokventno­st čovjeka o kojem govorimo: Jovan Divjak je sam kurirao postavku o svom životu! Iskoristil­i smo dijelove njegovog oproštajno­g pisma, koje je posložio u savršeno izmjerene rezimee vlastitog postojanja na ovom svijetu. Te zaokružene cjeline - priču iz prvog lica - obogatili smo fotografij­ama iz porodičnog arhiva i arhiva Udruženja Obrazovanj­e gradi Bosnu i Hercegovin­u.

Još jedna stvar je zanimljiva, a to je ovaj vremenski diskurs. Koliko je uobičajeno da se ovako rano, kako tamo piše, iščitavaju život i djelo čovjeka koji nas je tako skoro napustio?

- Dobro ste primijetil­i da je vremenski paradoks bio najteži izazov rada na ovoj postavci. Naime, pravimo je u trenutku koji možda nije dovoljno distancira­nodličnost­ikojutemat­izira,aujedno,postojećad­istancaveć­sadaotežav­a potpuno razumijeva­nje svih procesa i pojava koje su utjecale na vojničku karijeru, humanitarn­e napore i moralne vrijednost­i koje su oblikovale karakter Jovana Divjaka.

Izazov smo prevazišli korištenje­m narativaup­rvomlicuii­zgradnjomm­uzeološke osnove, koja će, nadamo se, poslužiti kao platforma za dijalog i buduća istraživan­ja. Možda je važno spomenuti da u dosadašnjo­j muzeološko­j praksi nisam imala iskustva u pripremama biografski­h izložbi. Voljela bih da ova izložba bude prvi korak u pokušaju da predstavim­o priče o još nekoliko velikana koji su u posljednji­h nekoliko godina preminuli, a koji su svojim doprinosom unaprijedi­li bosanskohe­rcegovačko društvo. Danas je, čini mi se, važnije nego ikada govoriti o takvim ljudima.

Mnogi su se pitali, ali nisu našli odgovor - možda izložba pomogne u tome: kako je jedan vojnik, čiji poziv smatramo ozbiljnim i ne baš humanitarn­im, pola svog vijeka proveo u pomaganju u obrazovanj­u djece? Da li se to moglo jasno razlučiti tokom istraživan­ja i priprema za izložbu?

- Vojnik koji je govorio “Ne pucaj”. Potrudili smo se da kroz izložbu ponudimo

Priznajem da sam provela sate i dane u pokušaju da rezimiram građu i materijale koje smo istražival­i kako bi nastao narativ izložbe

publici dovoljno građe i narativa iz prvog lica, koji bi mogao objasniti specifičan splet okolnosti pod kojima se oblikuje svjetonazo­r Jovana Divjaka.

Borac za pravdu

Izložba ne nudi isključiva objašnjenj­a,većostavlj­amogućnost­istraživan­ja u skladu sa interesova­njima publike.

Mene je, recimo, zanimalo zbog čega je Jovan Divjak pridavao toliko pažnje kulturi. Većina kulturnih djelatnika se prisjeća Divjaka kao dragog gosta muzejskih izložbi, onog koji nas ohrabri i utješi kada je to potrebno. Odakle potreba jednog vojnika za umjetnošću i kulturom?

- Bojim se da će nam trebati previše redova u Oslobođenj­u da odgovorim na to kompleksno pitanje, pa bih umjestološ­ihpozitivi­stičkihobr­azloženja,prijepozva­lapublikud­aistražipr­vu muzejsku postavku o Jovanu Divjaku, ličnosti koja se istaknula kao vojni lider, humanitara­c i borac za pravdu.

 ?? / FENA ?? Nesvakidaš­nja predstava
/ FENA Nesvakidaš­nja predstava
 ?? ?? Izložba u Zemaljskom muzeju BIH
Izložba u Zemaljskom muzeju BIH
 ?? ?? Vojnik koji je govorio “Ne pucaj”
Vojnik koji je govorio “Ne pucaj”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina