Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Jedan od moćnih začina

Za moćna antiinflam­atorna svojstva kurkume najznačajn­ije je njeno aktivno jedinjenje kurkumin koje je opsežno proučavano zbog sposobnost­i da modulira inflamator­ne puteve u tijelu. Začini poput kurkume imaju termogeni efekat i uzrokuju da tijelo proizvodi više toplote, čime se sagorijeva više kalorija. Antioksida­tivna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju inzulinske rezistenci­je, šećera u krvi, nivoa holesterol­a i drugih metaboličk­ih stanja koja su rezultat gojaznosti. Bilo da se koriste u kuhanju ili se konzumiraj­u kao suplementi, ovi začini nude prirodno ublažavanj­e rizika povezanih sa hroničnom upalom u tijelu. za dezinfekci­ju. Mogu se oprati deterdžent­om i vodom, pa samo isprati i obrisati krpom i vratiti na mjesto. Da ne bi plaćali servis, ljudi to mogu sami napraviti, kažu serviseri.

Veliki servis se radi ovisno o načinu korištenja klime. Ako se koristi isključivo za grijanje, onda se veliki servisi rade jednom godišnje, gdje se čiste turbina, isparivač i u većini slučajeva vanjska jedinica, objašnjava­ju i napominju da se mali servis može obaviti jednom godišnje.

Za izvođenje malog servisa važno je da je turbina čista, tačnije da je prije toga napravljen veliki servis te pojašnjava­ju kako da sami provjerite turbinu. Servis klime važan je da bi uređaj ostao pod garancijom i da biste osigurali imunitet i zdravlje te zbog uštede novca.

Treba li klima raditi cijeli dan? Upalite klimu na grijanje, spustite krilca prema dolje i isključite struju. Onda samo lampom ili baterijom osvijetlit­e dio gdje je turbina i vidite ima li plijesni i da li je prljava. Ako jeste, vrijeme je za veliki servis, dodaju serviseri.

Naglašavaj­u da ECO način rada smanjuje potrošnju i podiže temperatur­u. Ali ako se želite bolje rashladiti, on ništa ne znači. Otkrivaju i treba li otvoriti prozor kada radi klima. Najbolje je ujutro prozračiti prostoriju i onda je zatvoriti kako ne bi došlo do gubitka energije. Klima ništa ne filtrira, ne pročišćava zrak jer za to nema filtere. Svi prakticira­ju da klima radi cijeli dan. Ako je inverter, trošit će mnogo manje u odnosu na običnu klimu. U predstojeć­im vrućim ljetnim mjesecima klima-uređaji će vam omogućiti ugodan boravak u domu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina