Oslobodjenje

Upaljen olimpijski plamen za Igre u Parizu

Nakon štafete u Grčkoj, baklja će 26. aprila brodom krenuti u Marseille, gdje će stići 8. maja

- J. T.

Plamen za Olimpijske igre Pariz 2024. zaživio je jučer tokom specijalne ceremonije na arheološko­m lokalitetu Olimpija - rodnom mjestu drevnih Olimpijski­h igara. Tokom manifestac­ije koja povezuje moderne Olimpijske igre s njihovim drevnim porijeklom, olimpijski plamen upalila je ispred ruševina Herinog hrama glumica Mary Mina, koja je igrala ulogu visoke svećenice.

Nekoliko važnih zvanica, uključujuć­i predsjedni­ka MOK-A Thomasa Bacha i predsjedni­ka Organizaci­onog odbora Pariz 2024. Tonyja Estangueta, prisustvov­alo je događaju, koji je označio početak putovanja plamena od Grčke do Pariza, gdje će stići 26. jula na ceremoniju otvaranja Olimpijski­h igara u Parizu 2024.

- Naša uloga kao organizato­ra je da učinimosve­štomožemod­anastavimo danjegujem­oiširimoov­ajplamen,kod nas i širom svijeta, rekao je Estanguet.

- Danas su Olimpijske igre jedini događaj koji okuplja cijeli svijet u mirnom nadmetanju. Sportisti šalju snažnu poruku: da, moguće se žestoko takmičiti jedni protiv drugih, kazao je Bach, nakon čega je Mina iznijela plamena i predala ga grčkom atletičaru Stefanosu Ntouskosu. Ntouskos je odnio plamen do spomenika Pierrea de Coubertina, oca modernih Olimpijski­h igara. Nakon toga je Ntouskos predao plamen Francuskin­ji Lauri Manadou, dok je treći nosilac baklje bio Margaritis Schinas, potpredsje­dnik Evropske komisije.

Baklja je krenula na 11-dnevnu štafetu širom Grčke, a posljednje odredište joj je stadion Panathenai­c. U Atinu će stići 26. aprila, te će biti predana francuskoj ambasadi, odakle će brodom krenuti u Marseille. U ovaj grad stiže 8. maja.

Izviđač je u subotu potvrdio 10. titulu prvaka BIH, treću pod Vašim kormilom. Kako ste vidjeli ovu sezonu?

- Imali smo neke, da tako kažem, negativne pripreme. Cijelo ljeto je prošlo u neizvjesno­sti kad će početi liga i to je najveći posao koji smo uspjeli prebroditi. Jer 13 utakmica u pripremnom periodu nijedna ekipa u povijesti nije odigrala. Tražili smo rivale i stil igre, koji će što više otkriti naše mane, jer smo očekivalid­auligievro­penećemoim­atisamopou­zdanje,kaoštosmoi­maliupreth­odnim sezonama.

Ispalo je dobro

teškomogup­revazići,akamolimim­ladi i u neobranom grožđu. Probali smo fokus, nakon svake utakmice, staviti na ono što nas čeka i uspjeli smo preživjeti prvu polusezonu.

Spomenuli ste Ligu Evrope, novo takmičenje za vas i jako teška grupa, vjerovatno i najteža koja vas je mogla zapasti sa Fuchse Berlinom, Dinamom iz Bukurešta i Chamberyje­m. Da li su vas te utakmice znatno ojačale?

 ?? / MONDO ?? Ostala su još četiri kola do kraja sezone
/ MONDO Ostala su još četiri kola do kraja sezone

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina