Oslobodjenje

Dva nova spektakla u Münchenu i Manchester­u

Bayern dočekuje Arsenal nakon što su timovi odigrali 2:2 u Londonu, a aktuelni osvajač Lige prvaka Manchester City domaćin je Realu, nakon 3:3 u Madridu

- Pišu: ZLATKO ŠARIĆ i JASMIN TAJIĆ J. T. J. T.

Man. City - Real Madrid, 21 sat

Pred nama je večeras istinski derbi evropskog fudbala, a u četvrtfina­lu Lige šampiona igraju Manchester City i Real Madrid, dvije ekipe za koje se vjerovalo da imaju najveće izglede osvojiti titulu. U prvom meču u Madridu rezultat je glasio 3:3, a svi očekuju da ćemo i večeras gledati spektakl. No, sigurno da neće oba tima jurišati na gol rivala jer je ulog prevelik.

City se pred ovaj revanš sa Realom probio na prvo mjesto Premiershi­pa, iskoristiv­ši poraze Liverpoola i Arsenala.

- Iznenadili su nas pozicijama igrača u prvom meču i moramo to dobro analizirat­i. Carlo (Ancelotti, op. a), sa svojim iskustvom, može učiniti nešto drugačije i moramo biti spremni na sve. Ali u isto vrijeme, pokušati se nametnuti i vršiti pritisak. Moji igrači vole pritisak. Prilično sam siguran da ćemo biti u igri do kraja jer poznajem svoje igrače, vidim im lica na sastancima prije utakmica i kako se pripremaju, kazao je Pep Guardiola, menadžer Cityja.

Njegov napad predvodit će Erling Haaland, sjajni golgeter, za kojeg mnogi tvrde da “nestane” u velikim mečevima. S obzirom na brojne kritike u posljednje vrijeme, sigurno da se i Haaland želi dokazati u večerašnje­m susretu. Njegova je sreća što City na raspolagan­ju ima i zdravog Kevina de Bruynea, veznjaka kojeg Guardiola nije previše trošio u prethodnim utakmicama i koji odlično sarađuje sa norveškim napadačem. Phil Foden se u prvom meču pokazao kao sjajan strijelac koji dolazi iz drugog plana, a tu je i Julian Alvarez kao još jedan vrlo efikasan realizator. Sredinu terena građana drži Rodri i kada on igra, City je mnogo jači tim, pa ni Realu neće biti ugodno.

S druge strane, Real pod Carlom Ancelottij­em izgleda puno moćnije nego prošle sezone, kada je glatko izgubio od Manchester Cityja u ovoj fazi takmičenja. Real igra opušteno i lagano u La Ligi, a u Ligu šampiona ulaže sve snage. Otkad je u ekipu stigao Jude Bellingham, sredina terena i ofanziva kraljevsko­g kluba se preporodil­a. Vinicius Junior i Rodrygo su stasali i predstavlj­aju veliku prijetnju svakom rivalu.

Bayern - Arsenal, 21 sat

Njemačka ekipa pokušava predvođena Thomasom Tuchelom spasiti svoju sezonu. Bayern se oprostio od titule u njemačkom Kupu i Bundesligi pa mu je u Ligi šampiona jedina šansa da dođe do trofeja.

Tuchel je poznat po svojoj fleksibiln­osti i sklonosti da bude taktički kreativan, savršeno prikladan za nokaut-faze takmičenja. Uprkos osvajanju prvenstava u Francuskoj i Njemačkoj, Tuchelovi timovi najviše su blistali u kup-takmičenji­ma. Sa Borussijom je osvojio Kup Njemačke 2017, a sezona u Ligi prvaka propala je zbog vanjskih okolnosti, kada je tim igrao meč dan nakon što je bačena eksplozivn­a naprava na klupski autobus. U PSGU i Chelseaju je izborio nekoliko finala. Parižane je odveo do finala Lige prvaka, gdje su izgubili od Bayerna sa 0:1, a naredne sezone sa Chelseajem je osvojio ovo takmičenje. Upravo ovi Tuchelovi rezultati govore da je, i pored toga što ekipa nije u dobroj formi, Bayern i dalje favorit protiv Arsenala. Topnici bi mogli za četiri dana prosuti sve dobro što su napravili ove sezone. U nedjelju su izgubili prvo mjesto u Premiershi­pu, a večeras mogu ispasti iz Lige prvaka.

Rezultat od 2:2 iz prvog meča govori da je i dalje sve otvoreno, ali s obzirom na iskustvo u elitnom takmičenju, Bayern ima malu prednost. Kingsley Coman, Serge Gnabry i Anthony Davies neće igrati i to je sigurno veliki problem za ofanzivni dio ekipe, koji će predvoditi Harry Kane. Upravo je engleski napadač taj od kojeg se najviše očekuje, a njemu bi izbacivanj­e Arsenala bilo poseban gušt pošto je do kraja prošle sezone nosio dres najvećeg rivala topnika - Tottenhama.

Arsenal bi u ovom susretu mogao biti bez Martina Odegaarda, mozga ekipe. Kada je Odegaard na najboljem nivou, tada i Arsenal igra sjajno. Ali napustio je ranije meč sa Aston Villom i to je usporilo topnike, pa je Villa rutinski slavila sa 2:0. Ostali igrači su spremni i žele se iskupiti za poraz od Ville, ali na Allianz areni niko nije favorit, bez obzira na to u kakvoj je formi Bayern.

Parovi revanš-susreta polufinala Lige šampiona, sinoć: Barcelona - PSG (prvi meč 3:2), Borussia Dortmund - Atletico Madrid (1:2). Danas: Bayern - Arsenal (21 sat; 2:2), Manchester City - Real Madrid (21; 3:3).

Posljednje vijesti

Nakon što su

uzete izjave u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Đorđe Ždrale i Zoran Šljivić pušteni su na slobodu i bit će prekršajno kažnjeni. U ponedjelja­k je uhapšeno osam osoba, četiri zbog prijetnji i četiri zbog nasilničko­g ponašanja.

Hladni front je

sinoć zahvatio sjever BIH, donoseći jak do olujan sjeverac, nagli pad temperatur­e te lokalno kišu i pljuskove s grmljavino­m. Snijeg je padao u Bosanskom Novom, u okolini Bihaća, Dubice, Potkozarja... Olujno nevrijeme i snijeg zabilježen­i su i u regionu.

Rezultat od 2:2 iz prvog meča govori da je i dalje sve otvoreno, ali s obzirom na iskustvo u elitnom takmičenju, Bayern ima malu prednost

Obilne padavine poplavile

su Dubai (UAE), a otkazani su i mnogi letovi.

Lemma i Obiri pobjednici

Etiopljani­n Sisay Lemma i Kenijka Hellen Obiri pobjednici su Bostonskog maratona, jednog od šest najvećih svjetskih maratona koji je prvo izdanje imao davne 1897. Etiopljani­n je rano napao i na kraju zadržao vodstvo slavivši s rezultatom dva sata, šest minuta i 17 sekundi.

Njegov sunarodnja­k Mohamed Esa osvojio je drugo mjesto, dok je branilac naslova Kenijac Evans Chebet bio treći. Obiri je odbranila naslov, a slavila je s vremenom 2.22:37. Druga je bila njena sunarodnja­kinja Sharon Lokedi, a treća još jedna Kenijka Edna Kiplagat.

Suspendova­n Kimutai

Bahreinski maratonac Marius Kimutai (31) suspendova­n je na tri godine nakon što je utvrđeno kako je bio pozitivan na zabranjenu supstancu EPO, objavila je Atletska jedinica za integritet (AIU). Pobjednik maratona u Barceloni 2023. godine pao je na doping-kontroli koju je imao van takmičenja 2. februara ove godine u Keniji. Kimutai je priznao prekršaj.

 ?? ?? Harry Kane je bio strijelac u prvom meču
Harry Kane je bio strijelac u prvom meču
 ?? ?? Bernardo Silva i Joško Gvardiol, fudbaleri Cityja
Bernardo Silva i Joško Gvardiol, fudbaleri Cityja
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina