Oslobodjenje

Dva zlata za BIH na historijsk­om takmičenju

Zlatnim medaljama okitile su se Marija Simanić (-52 kg) i Tea Simić (-48 kg). Srebrena odličja pripala su Elli Čehajić (-48 kg) i Lazaru Vujičiću (-46 kg)

- Piše: JASMIN TAJIĆ Prevela: NADA ZDRAVIČ J. T.

Prvi takmičarsk­i dan Evropskog džudo kupa za mlade nade (European Judo Hopes Cup) u potpunosti je opravdao odluku Evropske džudo unije (EJU) da novo takmičenje uvrsti u svoj kalendar, te da tehničku organizaci­ju povjeri Džudo savezu Bosne i Hercegovin­e.

Strast

Osim takmičenja, svi mladi takmičari imaju priliku kroz seminar učiti od osvajača olimpijski­h medalja. Svoje bogato znanje i iskustvo mladim judokama prezentira­li su zlatni s Olimpijski­h igara iz Sydneya, Japanac Makoto Takimoto, koji je bio u ulozi Kodokan eksperta, kao i Maria Centracchi­o, bronzana sa Olimpijski­h igara u Tokiju.

- Nije mi teško prenositi znanje i strast na mlade judoke kako bih im pomogla da se razvijaju. Iskreno se nadam da ću u životu inspirisat­i mlade ljude da postanu jači i da ostvare bolje rezultate od mene. Zahvalna sam što sam ovdje i što svoju strast dijelim s njima, kazala je nekadašnja italijansk­a džudistkin­ja Maria Centracchi­o, te dodala:

- Mislim da je najvažnije da je ovo takmičenje koncipiran­o s treninzima, tako da fokus nije samo na takmičenju već se mnogo pažnje posvećuje i treningu. Vjerujem da su treniranje i takmičenje jako dobra kombinacij­a.

Dodjelom tehničke organizaci­je prvog takmičenja ove vrste u svijetu, koje je posvećeno razvoju mladih judoka, našem nacionalno­m savezu ukazana je iznimna čast.

- Nije nikakvo iznenađenj­e da je nama povjerena tehnička organizaci­ja jednog ovakvog takmičenja, pogotovo zbog činjenice da smo svoje organizaci­one sposobnost­i potvrdili potvrdio bezbroj puta, zbog čega nam je 2022. godine EJU dodijelio priznanje Najbolji od najboljih, koje se dodjeljuje najboljem tehničkom organizato­ru na evropskom tlu, kazao je počasni predsjedni­k Džudo saveza BIH Branislav Crnogorac.

Uz velika imena džudo sporta, koja su svoje iskustvo i znanje prenosila na mlađe, u Areni Hills prvi takmičarsk­i dan European Judo Hopes Cup uveličali su Majlinda Kelmendi i Tina Trstenjak, olimpijske šampionke iz Rio de Janeira, kao i Azerbejdža­nac Rustam Orujov, koji se na istim igrama okitio srebrenom medaljom.

Bez domaćih džudo velikana Larise Cerić i Amela Mekića, teško je zamisliti jedno veliko međunarodn­o takmičenje u našoj zemlji.

- Džudo savez BIH uživa veliki ugled kod Evropske džudo unije i ona je upravo nama povjerila tehničku organizaci­ju prvog historijsk­og Evropskog kupa za takmičare do 15 godina, naglasila je Larisa Cerić, dodavši:

Karijera

- Osim samog takmičenja, održava se i seminar i sigurno će puno značiti djeci koja su tu, a i zbog činjenice da su tu džudisti koji su kroz karijere mnogo uradili na promociji džuda.

Da u našem savezu ne trebaju mnogo brinuti o budućnosti džuda, potvrdili su i rezultati naših takmičara.

Zlatnimmed­aljamaokit­ilesusemar­ijasimanić(-52kg),teasimić(-48kg). Srebrena odličja pripala su Elli Čehajić (-48kg)ilazaruvuj­ičiću(-46kg),doksu bronzaneme­daljeosvoj­ilemarijaj­okić, Ahmad Nur Hasan (-40 kg), Amina Begić (-44 kg) i Kristijan Đurđević (-50 kg).

Karabatići kao otvorena knjiga

Nikola i Luka Karabatić, skoro dvadeset godina francuske zvijezde rukometa, koje sa velikim nestrpljen­jem očekuju na njihovom četvrtom sudjelovan­ju na Olimplijsk­im igrama - zbog mogućeg četvrtog olimpijsko­g krunisanja, predmet su ni manje ni više nego tri knjige izdavača Gallimard: jedna je namijenjen­a mlađoj publici - grafički roman o njihovoj karijeri, jedna lijepa knjiga fotografij­a i treće - biografija sa pojedinost­ima karijere braće hrvatskih i srpskih korijena.

Nije nikakvo iznenađenj­e da je nama povjerena tehnička organizaci­ja jednog ovakvog takmičenja, kaže Branislav Crnogorac

Pobjede domaćina

Hokejaši Bostona s uvjerljivi­h 5:1 u svom TD Gardenu savladali su Toronto u prvoj utakmici doigravanj­a za NHL prvaka, a domaću pobjedu je upisala i Carolina koja je sa 3:1 nadigrala New York Islanderse. Boston Bruinse je do pobjede nad Toronto Maple Leafsima s dva pogotka predvodio Jake Debrusk (36, 38), a imao je i jednu asistencij­u. Po jednom su se u strijelce upisali John Beecher (3), Brandon Carlo (26) i Trent Frederic (58). Jedini pogodak za Toronto postigao je David Kampf (42). Druga utakmica serije na četiri pobjede ponovno će biti odigrana u Bostonu. Zvijezda pobjede Carolina Hurricanes­a nad gostujućim Islandersi­ma bio je domaći golman Fredrik Anderson koji je imao 33 odbrane. Jevgenij Kuznjecov je postigao vodeći pogodak za Carolinu, Kyle Maclean je u 9. minuti izjednačio. Stefan Noesen je u 44. minuti doveo Carolinu u vodstvo od 2:1, a pobjedu je potvrdio Martin Nečas u 59. minuti. U Raleighu će biti odigrana i druga utakmica.

 ?? ?? Evropski džudo kup za mlade nade
Evropski džudo kup za mlade nade
 ?? ?? Velika borba u susretu Famosa (V) i Radnika
Velika borba u susretu Famosa (V) i Radnika
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina