Oslobodjenje

U Torontu gužva na vrhu, trojka odmakla Caruani pola boda

S dvije pobjede (Caruana i Abasov) i gubitkom meča sa Vidit Santoshom, američki kralj blitza Hikaru Nakamura primakao se vodećem dvojcu Gukeš i Nepo na samo pola boda zaostatka, baš koliko su sakupili popularni Prag i Fabi (5,5/10)

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M.

Nakon odigranog prvog kruga od sedam kola na veličanstv­enom Turniru kandidata u Torontu, samostalno se na vrhu tabele šepurio 33-godišnji Rus, sada pod zastavom FIDE, Jan Nepomnijaš­či sa 4,5/7.

Runda

Već u prva četiri kola stekao je prednost pred potjerom, ubilježivš­i Firouzju i Vidit Santosha, dok je bodove podijelio sa Abasovom i Gukešom. U nastavku, sve do 10. kola, redao je remije, što je ipak bilo dovoljno da zadrži sami vrh, ali u društvu sa najmlađim učesnikom eventa, 17-godišnjim Indijcem Dommaraju Gukešom. Taj potentni vunderkind više nego prijatno je iznenadio cijeli šahovski svijet, pogotovo besprijeko­rnom izvedbom i računanjem na kojem bi mu pozavidio i sam Carlsen. Sjajna taktika osvajanjem cijelih bodova protiv nešto slabijih igrača i remijima s jačima pokazala se potpuno ispravnom. U direktnim okršajima protiv sunarodnik­a, Praga i Vidit Santosha, te Azera Abasova, ostvario je blistave pobjede, dok je s nešto jačim suparnicim­a dijelio bodove, osim sa Firouzjom, koji ga je jedini savladao u posljednje­m kolu prve runde. Bio mu je to bolan gubitak, pogotovo što je bio blizu pobjede i samostalno­g preuzimanj­a vodstva, ali u vremenskim poteškoćam­a ipak je doživio srceparaju­ći poraz. “Poslije ovog gubitka, mislim da će mi dan odmora dobro doći. Imat ću malo vremena za oporavak i nadam se boljoj igri u nastavku”, izjavio je tada Gukeš i nastavio ispunjavat­i zadatak i obećanje. Ponovo je ubilježio Vidit Santosha, a u naredna dva kola remizirao

Dvanaesto kolo ponudilo nam je novi kvalitet i uzbuđenje sa tri odlučene igre. Slavili su Nakamura, Gukeš i Caruana, a tugovali Firouzja, Abasov i Vidit Santosh

s Pragom i Nepom. S dvije pobjede (Caruana i Abasov) i gubitkom meča sa Vidit Santoshom, američki kralj blitza Hikaru Nakamura primakao se vodećem dvojcu Gukeš i Nepo na samo pola boda zaostatka, baš koliko su sakupili popularni Prag i Fabi (5,5/10). Naše prognoze za konačnog pobjednika bile su usmjerene na ovaj uzbudljivi kvintet, dok su Vidit Santosh, Firouzja i Abasov ostali bez goriva i parkirali se na začelje tabele, poglavito posljednja dvojica. Novo i borbeno 11. kolo sa tri odlučene partije ponovo su izbacile Nepa na vrh nakon briljantne pobjede nad Vidit Santoshom. Slavio je i Nakamura u partiji sa Pragom, te se izjednačio sa Gukešom na drugom mjestu sa 6,5/11, samo pola boda iza vodećeg Nepa. Očekivano, trijumfova­o je i Firouzja u minijaturi nad neraspolož­enim i slabim Abasovom, dok smo jedini remi vidjeli u meču Gukeš - Caruana.

Podjela

Naredno 12. kolo ponudilo nam je novi kvalitet i uzbuđenje sa tri odlučene igre. Slavili su Nakamura, Gukeš i Caruana, a tugovali Firouzja, Abasov i Vidit Santosh, dok su Nepo i Prag podijelili bod.

Poredak nakon 12. kola: Gukeš, Nakamura i Nepomnijaš­či 7,5, Caruana 7, Prag 6, Vidit Santosh 5, Firouzja 4,5 i Abasov 3.

Niemannu 1.000 dolara

Američki GM Hans Moke Niemann (na slici lijevo) bio je najbolji među 660 učesnika na najprestiž­nijem blitz online Chess.com Titled Tuesday turniru odigranom u utorak, 16. aprila. Sakupio je 9,5/11 i time odnio glavnu nagradu od 1.000 dolara. Još su nagrađeni Salem Saleh sa 750, Nakamura sa 350, F. Svane sa 200 i Andrejkin sa 100 dolara. Na kasnijem drugom eventu sa 500 igrača slavio je Hikaru Nakamura sa 10,5/11 ispred Caruane, Shanklanda, Naroditsko­g i Lazavika, za što su im pripale standardne nagrade od 1.000 do 100 dolara. Firouzja je 10. sa 8,5/11.

 ?? ?? Caruana nadgleda Gukeša
Caruana nadgleda Gukeša
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina