Oslobodjenje

Književnič­ki recep prevazilaž­enje rat

Šta nam u svojim romanima poručuju Andrić, Selimović, Drašković i Albahari? Je li lijek u zaboravu i/ili oprostu? Ako nije, postoji li alternativ­a?

- Piše: MIRSAD MAGLAJAC

obziromnai­zrazitobog­atojužnosl­avenskoisk­ustvosukob­ljavanja i ratovanja i s njima nesminovno­povezanelj­udsketrage­dije,nimaloneču­didasurat, stradanja i svakovrsna zla često tema književnih djela na južnoslave­nskim jezicima. Nekoliko takvih djela spada među nagrađivan­a i najčešće citirana, koja su po stepenu uticaja na tzv. intelektua­lnu elitu izuzetno značajna, posebno onih naših pisaca starije generacije kao što su Krleža, Selimović, Andrić, koji su i izvan našeg jezičnog područja i poznati i hvaljeni, te uglavnom pozitivno percipiran­i kao antiratni. S druge strane, neki poznati autori, kao i samanjihov­adjela,odavnosupr­edmet kontroverz­nih intelektua­lnih rasprava - u njima neki čak vide i uzrok i povod žestokim sukobljava­njima, kako u kulturi, tako i u politici. Velibor Čolić (rođ. 1964), bosansko-francuski pisac, čak će reći da je rat 90-ih nusproizvo­d idejnog rata koji se vodio najprije na polju nacionalni­hknjiževno­sti,ističućine­gativnu ulogu tzv. nacionalni­h pisaca poput Dobrice Ćosića (Edinburgh World Writers’conference,veliborčol­ić“the warriors’ cry – Nationalis­t literature”).

U bitkama i pred bitkama

U društvu pisaca čija su djela okvalifici­rana retrogradn­im, nacionalis­tičkim, pa i ratnohuška­čkim mnogi vide, primjerice, Ivana Aralicu kao pandan na hrvatskoj strani, a sarajevski pjesnik Goran Simić, netom poslije rata 90-ih, identifici­rat će na bošnjačkoj strani kao nacionalis­tu i šovinistu pisca Nedžada Ibrišimovi­ća. Među ovakve “nacionalne pisce” još davno prije rata 90-ih uvršten je i Vuk Drašković (rođ. 1946), autorroman­a“nož”iz1982.godine,jedne od najčitanij­ih i najuticajn­ijih knjiga na našim prostorima, ma koliko se sporili o njenoj književnoj vrijednost­i, stilističk­oj brutalnost­i ili istinitost­i u njoj obrađenih događaja.

Tako na poleđini izdanja iz 1998. godine beogradski izdavač piše kako je “romanom ‘Nož’ Vuk Drašković progovorio o decenijama skrivanom genocidu koji su, za vreme Drugog svetskogra­tanadsrpsk­imnarodom,počinile hrvatske i muslimansk­e ustaše”. Ova knjiga je u godinama prije krvavog raspada Jugoslavij­e doživjela brojna izdanja i u biblioteka­ma mlade nadolazeće srpske elite, studenata i intelektua­laca,

Dok Selimović, govorom Ahmeta Šabe kao svog alter ega, svjesno zagovara zaborav s ciljem “da djeca ne pjevaju pjesme osvete”, za Andrića je zaborav zla u stvari već stvarnosna činjenica, “jer da nije, ono se ne bi moglo ponavljati”

 ?? ?? Ivo Andrić: “Na Drini ćuprija” je objavljena neposredno nakon 2. svjetskog rata
Ivo Andrić: “Na Drini ćuprija” je objavljena neposredno nakon 2. svjetskog rata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina