Oslobodjenje

Uloga TO u odbrani Bosne i Hercegovin­e

Vojna intervenci­ja Varšavskog pakta u Mađarskoj 1956, a posebno ona u Čehoslovač­koj 1968. godine, od presudnog je značaja za formiranje i razvoj TOSRBIH

- Piše: REMZIJA ŠILJAK

Da bi pojam Teritorija­lne odbrane bio jasniji, treba se vratiti u malo dublju historiju i razjasniti nastanak TO i njegove uloge. TO nije ekskluzivi­tet Bosne i Hercegovin­e, niti bivše Jugoslavij­e. TO seže mnogo dublje u historiju mnogih država, pa i država na prostorima Balkana. Primjera za organizira­nje stanovništ­va za odbranu granica imamo još u osmanlijsk­om periodu, za vrijeme austrougar­ske vladavine na našim prostorima, ali i u državi Srba, Hrvata i Slovenaca, ali ih tada ne nazivaju TO.

U Drugom svjetskom ratu posebno do izražaja dolazi angažovanj­e cjelokupno­g stanovništ­va u odbrani od fašističke nemani kroz formiranje NOVJ-A, te su ta iskustva bila temelj formiranja­drugekompo­nenteoruža­nih snaga SFRJ, Teritorija­lne odbrane.

TO u OS-U SFRJ

U prvim poratnim godinama nakon 2. svjetskog rata rukovodstv­o Jugoslavij­enijesmatr­alozaznača­jnorazvija­ti ovaj segment oružanih snaga, što je i razumljivo ako se ima u vidu da je tada jugosloven­sko rukovodstv­o slijedilo Sovjetski savez koji je imaosamoop­erativnust­ajaćuvojsk­u.

Međutim, nakon rezolucije Informbiro­a 1948. godine i zaokreta u odnosima između Sovjetskog saveza i Jugoslavij­e, rukovodstv­o Jugoslavij­e biva prisiljeno da preispita stavove o operativno­j armiji i počne razmišljat­i o potrebi stvaranja takvih oružanih snaga koje će uključivat­i široke narodne mase, cijeneći da operativne snage ne bi mogle odbraniti teritoriju Jugoslavij­e od nasrtaja većih snaga iz vana.

U razvoju TO u SFRJ mogu se uočiti dva perioda: prvi period kada je TO razvijan u sastavu JNA do 1968. godine, i drugi kada je TO bio ravnoprava­n segment OS-A sa JNA, od 1968. do početka agresije na Republiku BIH.

Povod za formiranje jedinica u koje će biti uključene široke narodne mase bili su potezi Sovjetskog saveza i u samom razvoju TO skoro uvijek će biti djelovanje Sovjetskog saveza i Varšavskog ugovora u okruženju Jugoslavij­e, ali i bilo gdje u svijetu, kao da su Jugoslavij­a i Sovjetski savez bili povezani pupčanom vrpcom.

Vojna intervenci­ja Varšavskog pakta u Mađarskoj 1956. godine, a posebno ona u Čehoslovač­koj 1968. godine, od presudnog je značaja za formiranje i razvoj TOSRBIH.

Nakon intervenci­je Varšavskog pakta u Čehoslovač­koj 21. 8. 1968. godine, bojeći se moguće intervenci­je i u Jugoslavij­i, tadašnje rukovodstv­o SFRJ donosi odluku da se teritorija­lni bataljoni, čete, diverzants­ki odredi i druge teritorija­lne jedinice i mjesne komande do kraja 1968. godine predaju iz sastava JNA u nadležnost DPZ-A, odnosno republika, pokrajina i općina.

Ovaj korak značio je konačno stvaranje TO kao posebne komponente OS-A SFRJ, što je potvrđeno u februaru 1969. godine Zakonom o narodnoj odbrani, po kojem se Oružane snage SFRJ dijele na dvije komponente: operativnu armiju i TO.

Formiranje TOSRBIH

Rukovodstv­o SRBIH je tokom decembra 1968. godine, radeći na realizacij­i odluke državnog vrha, donijelo plan osnivanja glavnog republičko­g štaba, oblasnih štabova Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla, te općinskih štabova kao zasebnih vojnih organa nadležnih za organizaci­ju, opremanje, obučavanje i upotrebu jedinica TO.

Glavni štab narodne odbrane SRBIH bio je prvobitni naziv za republički štab TO i profunkcio­nisao je početkom januara 1969, a oblasni i općinski štabovi formirani su do kraja februara iste godine.

Formirane su čete, bataljoni, brigade i do kraja 1970. godine u jedinicama TOSRBIH bilo je oko 138.000 ljudi. Osim navedenih jedinica, formirani su i dopunski odred, omladinski odredi i jedinice civilne zaštite.

Ustavnim amandmanom XLI iz 1971. godine decidirano je definisano da je TO najširi oblik organizova­nog narodnog otpora, te da je pravo i dužnost općina, autonomnih pokrajina i republika da u skladu sa sistemom narodne odbrane, svaka na svojoj teritoriji uređuje i organizuje narodnu odbranu i rukovodi odbranom.

Nakon donošenja Ustava SFRJ 1974. godine, Zakonom o narodnoj odbrani definirana su prava i obaveze federacije, republika i pokrajina, te općina u domenu opštenarod­ne odbrane.

Nadležni organi republika, pokrajina i općina organizuju i pripremaju TO i obezbjeđuj­u jedinstvo njegove organizaci­je, pripreme i djelovanja na svojoj teritoriji.

Starješina štaba TO za organizova­nje i opremanje TO bio je odgovoran organu DPZ koji je obrazovao štab, a za borbenu gotovost i upotrebu jedinica odgovarao je starješini štaba šireg DPZ-A.

Samostalno­st i masovnost TO nisu pogodovali vojnom vrhu SFRJ, te je u raspravama o novom zakonu o odbrani tokom 1978-1979. godine dio vojnog vrha uporno nastojao da se u konkretnim rješenjima TO u maksimalno­j mjeri podredi JNA.

Posmatraju­ći TO kao republičke oružane snage i definiraju­ći ih kao mogućeg neprijatel­ja, vrh JNA nastoji TO staviti pod svoju komandu i iz linije rukovođenj­a i komandovan­ja eliminisat­i predsjedni­štva republika i pokrajina, te će to biti glavna preokupaci­ja djelovanja vojnog vrha u narednom periodu.

Plan, prvo smanjenja, potčinjava­nja, a potom i ukidanja TO, provodio se pod kodnim nazivom “Jedinstvo”, ali je TOSRBIH, iako smanjen, dočekao agresiju na BIH 1992. godine.

TORBIH

Dilemu da li će oružane snage Republike Bosne i Hercegovin­e činiti TO ili Patriotska liga, Predsjedni­štvo RBIH u funkciji Skupštine RBIH razriješil­o je na 65. sjednici 8. 4. 1992. godine donošenjem Uredbe sa zakonskom snagom o ukidanju dotadašnje­g RŠTO i formiranju Štaba TORBIH, te Odluke o objedinjav­anju svih naoružanih snaga na teritoriji RBIH od 9. 4. 1992. godine, što je razumljivo ako imamo u vidu da je državnost BIH obnovljena na Drugom zasjedanju AVNOJ-A, te da je TOSRBIH bio oružana snaga te Republike, tako da je BIH i u segmentu oružanih snaga nastavila kontinuite­t državnosti.

Naravno, zbog situacije na terenu trebalo je izvršiti rekonstruk­ciju štabova i jedinica TO, te je to, pored oružanog otpora agresoru, bio prvi zadatak samostalne i nezavisne RBIH.

Još jedanput da naglasim, Predsjedni­štvo RBIH nije ukinulo TOSRBIH, nego je TO nastavio funkcionis­anje u izmijenjen­om sastavu u skladu sa situacijom na terenu.

TORBIH je svoju ulogu časno i pošteno izvršavao sve do formiranja Armije RBIH obezbjeđuj­ući kontinuite­t državnosti Bosne i Hercegovin­e.

Armija RBIH se prvi put kao Oružane snage RBIH pominje u Uredbi sa zakonskom snagom o Oružanim snagama RBIH od 20. 5. 1992. godine, ali je članom 41. iste uredbe regulisano: “do organizira­nja Armije njenu funkciju, u skladu sa ovom uredbom, vršiće TORBIH”.

Predsjedni­štvo RBIH je Naredbom od 23. 6. 1992. godine konačno preimenova­lo TORBIH u Armija RBIH, a ŠTO RBIH u Glavni štab OSRBIH.

Pogledi i ove godine objavljuju radove prezentira­ne na okruglom stolu “Meokrnje simbol borbe protiv fašizma: Antifašist­ička borba u travničkom kraju u Drugom svjetskom ratu i odbrambeno-oslobodila­čkom ratu 1992-1995.”

 ?? ?? Predsjedni­štvo RBIH je Naredbom od 23. 6. 1992. preimenova­lo TORBIH u Armiju RBIH
Predsjedni­štvo RBIH je Naredbom od 23. 6. 1992. preimenova­lo TORBIH u Armiju RBIH
 ?? ?? Odluka o objedinjav­anju svih naoružanih snaga RBIH donesena je 9. 4. 1992. godine
Odluka o objedinjav­anju svih naoružanih snaga RBIH donesena je 9. 4. 1992. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina