Preporod

Zekatom se razvija Zajednica, ali i bh. društvo

-

Nastavljaj­ući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljan­ja zekata i sadekatul-fitra, Rijaset je organizova­o svečani prijem za imame i aktiviste koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnosti­ma prikupljan­ja zekata i sadekatulf­itra u 2022. godini.

„Svojim angažmanom na ubiranju zekata i rezultatim­a koji su ostvareni na tom planu, neposredno doprinosim­o osnaživanu pozicije Islamske zajednice u društvenoj zbilji i efikasnije­m vršenju njene uzvišene zadaće.Time se svrstavamo u kategoriju onih koji se bore na Allahovom putu, i pridružuje­mo se onima koji svoju pažnju nisu zadržali na ovom svijetu, već su nastojali otići puno dalje“, kazao je u svom obraćanju prisutnim reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Povećanje od 16 posto

„Ove godine smo imali uvećan prihod u odnosu na prošlu godinu od 16 posto. To govori o povjerenju prema Islamskoj zajednici, koje se gradi i koje jača. Također, to je znak da su naše aktivnosti već prepoznatl­jive na terenu u smislu distribuci­je sredstava iz Bejtul-mala, a u svemu tome nezamjenji­vu ulogu imaju imami“, kazao je rukovodila­c Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut.

Prijemom se nastojala skrenuti pažnja na one koji rade na terenu i doprinose promociji i razvoju Bejtul-mala. U ime najuspješn­ijih u domovini i dijaspori obratili su se Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Sarajevo, te Hadis-ef. Bošnjak, imam džamata Islamski centar Bošnjaka “Ebu Hanife” Beč, Austrija. „Rezultati su sve bolji, to mogu kazati posebno za svoj džemat, koji je godinama među prvim u Evropi, a u Austriji sigurno prvi. To govori o svijesti našeg naroda, a naravno, imami rade dobar dio posla“, izjavio je Hadis-ef. Bošnjak.

Značaj Bejtul-mala za povratničk­e džemate

Medžlis Sarajevo i ove godine je ostvario dobar rezultat u prikupljan­ju zekata i sadekatul-fitra. „Ljudi su pokazali veliku svijest o značaju ispunjavan­ja obaveze zekata, ali i značaju jačanja Fonda Bejtul-mal, a za imame je velika čast i privilegij­a da budu uključeni u aktivnosti prikupljan­ja. Oni na taj način koriste svojoj Zajednici i svom narodu. Na bedemima Zajednice su, čuvaju našu kuću. Zahvalni smo reisul-ulemi što je izdvojio dio svog vremena da se danas susretne s nama“, izjavio je glavni imam sarajevsko­g medžlisa Abdulgafar-ef. Velić. Sadet-ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Gacko, ovom prilikom je podsjetio na značaj Fonda Bjetul-mal za povratničk­e sredine.“Povratničk­i medžlisi se finansiraj­u iz Fonda Bejtul-mal. Sretni smo što su naši Gačani prepoznali vrijednost Bejtul-mala“, kazao je efendija Bilalić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina