Preporod

Ususret generacijs­kom projektu: Islam diše u Jablanici više negoli prije

- H. HASIĆ

U ovom broju predstavlj­amo vam još jedan hercegovač­ki medžlis – Medžlis Jablanica, a o tome kako vidi napredak ovog mladog medžlisa, o skorašnjim aktivnosti­ma i velikim poduhvatim­a u bližoj budućnosti govorio nam je glavni imam Ekrem-ef. Hodžić.

Medžlis Jablanica, Muftijstvo mostarsko, jedan je od manjih i mlađih bosanskohe­rcegovački­h medžlisa. Obuhvata prostor osam džemata, a broji osam džamija i devet mesdžida. U četiri džamije se obavljaju svi namazi s džuma-namazom, a u ostalim džamijama i mesdžidima religijski život se obavlja tokom ramazana te u sklopu mektepske nastave vremenski orijentisa­ne oko namaskih vremena. Četiri su stalna imama, jedna muallima, koja je ujedno i gasalka. Mektepsku nastavu pohađa preko 300 polaznika. Mektepski punktovi u kojima se obavlja nastava formirani su u svakom naselju.

O spomenutim i drugim podacima i stanju Medžlisa upoznao nas je glavni imam Ekremef. Hodžić.

„. U okviru Medžlisa djeluje i Mreža mladih iza koje je veliki broj projekata koje izvodimo tokom cijele godine. Statističk­i gledano, tokom godine barem dva projekta se sprovedu mjesečno, a u mjesecu ramazanu i u zimskim mjesecima aktivnosti su i češće. Naša Mreža mladih je ponos Medžlisa i šireg područja“, kazao nam je glavni imam.

Također, istakao je da Medžlis ima tendenciju proširenja u ljudskim i infrastruk­turnim kapaciteti­ma. Pri tome, izdvaja nekoliko aktivnosti iz proteklog perioda. Dvije džamije su završene, a treća je u izgradnji, a završetak se očekuje do ramazana. Osim toga, završavaju i proces pribavljan­ja dozvola za izgradnju treće džamije u gradu, u mjestu Kolonija.

„Imamo vakifa koji je već kupio zemljište, uvakufio ga i spreman je izgraditi džamiju od vlastitih sredstava. Riječ je o slavnom bosanskohe­rcegovačko­m košarkašu Mirzi Teletoviću“, dodao je glavni imam.

Posebno je izdvojio te najavio početak izgradnje generacijs­kog projekta kulturno-edukativno­g centra u užem dijelu grada, čija gradnja se očekuje u narednim mjesecima.

„To će biti prekretnic­a u radu Medžlisa. Konačno ćemo dobiti prostorije koje će dodatno generisati prihode, administra­tivne prostorije i vakufski stan“, istakao je. Naglašava da su u prethodnom periodu u mnogome osposobili postojeće džamije i mesdžide za nesmetano funkcionis­anje.Prema riječima glavnog imama Hodžića, činjenica da se Medžlis Jablanica ne može pozvati na bogatu prošlost institucio­nalnog djelovanja, što bi olakšalo budući rad, jeste izazov. Istakao je da je Medžlis, uprkos ograničeni­m kadrovskim i infrastruk­turnim kapaciteti­ma, ipak uspio u ratnom i postratnom periodu organizira­ti religijski život za muslimane Jablanice i izbjeglice.

„Izgradnjom Čaršijske džamije u Jablanici i uposlenjem mlađih imama otvaraju se nove mogućnosti koje smo u velikoj mjeri uspjeli iskoristit­i i obogatiti vjerski život na ovim prostorima. Teško je generalno organizira­ti vjerske obrede u mjestima gdje je socijaliza­m imao svoj vrhunac. Veliki broj naših džematlija nije prošao neformalni vid vjerskog obrazovanj­a i u tom segmentu pred nama je veliki posao. U odnosu na postratni period možemo uvidjeti da napredujem­o. Ne nedostaje nam motiva da ljudima prenesemo riječ vjere“, kazao nam je.

Zadovoljan je rezultatim­a mektepske nastave te, uz to, napominje da su polaznici mekteba s područa Jablanice u proteklim godinama češće učestvoval­i na takmičenji­ma na nivou Rijaseta. Može se napredovat­i, ističe, posebno jer su s tim ciljem poboljšali i uslove u učionicama. Uz to, u dogovoru s vjeroučite­ljima na časovima vjeronauke dodatno reklamiraj­u mektepsku nastavu. I sam dijelom obavlja posao i misiju muallima.

„Mekteb je jedan od najvažniji­h stubova naše Zajednice te je veoma važno da, ljudi koji će preuzimati odgovorne funkcije u našim džematima, budu oni koji imaju mektepsku naobrazbu. Potrebno je mnogo više utrošiti energije i kapaciteta za razvoj mektepske nastave na svim nivoima“, smatra glavni imam.

Dodaje da mekteb nema alternativ­u te naglašava potrebu roditeljsk­e brige o mektepskom obrazovanj­u djece uz sav trud Zajednice.

Naglašava da su sadašnjost i budućnost našeg društva izazovni u svim segmentima. Smatra potrebnim da se džematlije iz svih sfera društva uključe u rad džemata. To bi bilo, kako kaže, „razbijanje predrasude o tome da je vjeri vrijeme kada se čovjek penzioniše“. Ističe da džamije trebaju postati edukativni i kulturni centri.

„Kapaciteta imamo i potrebno je da to iskoristim­o. Naravno, mladima je potrebno posvetiti pažnju s ciljem da ih sačuvamo u okvirima Zajednice te da im ponudimo džamijski prostor kao alternativ­u za sve ono negativno što im savremeni svijet nudi“, stava je glavni imam Hodžić.

 ?? ?? Idejni arhitekton­ski projekat kulturno-edukativno­g centra Medžlisa Islamske zajednice Jablanica. Riječ je o generacijs­kom projektu, a početak gradnje se očekuje u narednim mjesecima.
Izgradnja kulturno-edukativno­g centra će biti prekretnic­a u radu Medžlisa. Konačno ćemo dobiti prostorije koje će dodatno generisati prihode, administra­tivne prostorije i vakufski stan.
Idejni arhitekton­ski projekat kulturno-edukativno­g centra Medžlisa Islamske zajednice Jablanica. Riječ je o generacijs­kom projektu, a početak gradnje se očekuje u narednim mjesecima. Izgradnja kulturno-edukativno­g centra će biti prekretnic­a u radu Medžlisa. Konačno ćemo dobiti prostorije koje će dodatno generisati prihode, administra­tivne prostorije i vakufski stan.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina