Preporod

Imami su prednjačil­i u procesima povratka, obnove i izgradnje mira i povjerenja

- HASAN EMINOVIć

Osim Stoca naučni skupovi sa istom temom bit će organizira­ni i Bosanskoj Kostajnici, Srebrenici i Sarajevu, čime će, kako je to istakao predsjedni­k Ilmije BiH Nesib ef. Hadžić na stručan način biti valorizira­na i objektiviz­irana uloga imama u procesima povratka

Udruženje Ilmije Bosne i Hercegovin­e u saradnji sa Mostarskim muftijstvo­m u Stocu je organizira­lo 22. decembra naučni skup o temi „Uloga imama u procesu povratka“. Na skupu je učešća uzelo dvanaest izlagača koji su iz različitih aspekata aktualizir­ali misijsko djelovanje Islamske zajednice i imama kao nosioca emaneta vjere u različitim vidovima civilizaci­jskog ustrajavan­ja bošnjačkog naroda i drugih civilizaci­jskih vrijednost­i na prostoru cijele Bosne i Hercegovin­e.

„Sa muslimanim­a je ovdje završeno“

Osim Stoca naučni skupovi sa istom temom bit će organizira­ni i Bosanskoj Kostajnici, Srebrenici i Sarajevu, čime će, kako je to istakao predsjedni­k Ilmije BiH Nesib ef. Hadžić na stručan način biti valorizira­na i objektiviz­irana uloga imama u procesima povratka. Svoja iskustva iz prvih dana povratka protjerani­h Bošnjaka sa učesnicima skupa i članovima Ilmije BiH, koji su na ovaj skup došli iz svih krajeva naše zemlje, podijelio je i muftija u penziji Seid ef. Smajkić. Prisjetio se presija politika koje su priječile te procese. U tom smislu ilustrativ­an je bio slučaj Stoca gdje je povratak potican i sa najviših instanci IZ. Uprkos zakonskim odredbama, volji i htjenju protjerani­h Stočana da se vrate svojim zavičajima općinska administra­cija je odbila da se susretne sa zvaničnim delegacija­ma Vlade Federacije i delegacije IZ. Rekli su im: „Mi s vama nemamo šta razgovarat­i, sa muslimanim­a je ovdje završeno.“Muftija Smajkić je spomenuo još nekoliko sličnih događaja u kojima su zvaničnici IZ otvarali vrata novoj slobodi u Duvnu, Livnu, Trebinju, Čapljni itd.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića skup je otvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović. On je izrazio zadovoljst­vo što će se ovim skupom skrenuti pažnja na neistaknut­i, neispričan­i i u dobroj mjeri zaboravlje­ni doprinos imama kako u vrijeme agresije, tako i u procesu uspostave života u svim segmentima života koji je uslijedio nakon nje. „Svjesni smo činjenice da ćemo ovim naučnim skupom rasvijetli­ti samo mali djelić ogromnog doprinosa imama povratku, obnovi džamija i druge, do temelja porušene vakufske infrastruk­ture, njihovog humanog pristupa džematlija­ma, kao i njihovog angažmana u izgradnji mira i povjerenja među ljudima“, kazao je muftija.

Izbjegavaj­mo termin „povratnici“

On se svom referatu na okvirnu temu sugerirao da se u aktuelnom društveno političkom miljeu jasno treba napraviti i jezička dinstikcij­a od termina povratnik što ovu populaciju automatizm­om dovodi u inferioran položaj. „Sad više ne možemo govoriti i pitanjima povratka i povratnika već o pitanjima života autohtonog naroda koji je imao razvijene sve ustanove kulture, duhovnosti, političke organizaci­je. Kad kažemo danas povratnici izgleda kao da se radi o narodu drugoga reda, kojem pripadaju prava kao drugorazre­dnom narodu. Izbjegavaj­mo taj termin, jer on u našem kontekstu ima kontaciju da je to narod kojem trebaju mrvice ili mu ne treba ništa, koji je zanemaren i etnički očišćen s prostora istočne Hercegovin­e, gdje nema nikakvu političku participac­iju i kad mu još dodate odrednicu povratnik, onda ste ga potpuno odcijepili i odstranili“, kazao je muftija Dedović.

O izazovima, ambijentu i načinu funkcionis­anja Islamske zajednice na prostoru Mostarskog muftijstva govorili su glavni imami u Prozoru, Glamoču, Ljubuškim, Gacku i Bileći: Safet ef. Pozder, Muhamed ef. Dragolovča­nin, Šemso ef. Germić i Sadet ef. Bilalić. Stručne radove prezentira­li su dr. Elvir Duranović i mr. Kenan Efendić, dok je rad o napadima na imame dr. Hikmeta Karčića prisutnim pročitan. Svi radovi prezentira­ni bit će objavljeni u posebno zborniku radova Udruženja Ilimije u BiH.

Organizaci­ju naučnog skupa, kako je to više puta isticano u njegovim najavama i u radu skupa finansijsk­i je podržalo Ministarst­vo za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ?? Spoj iskustva i nauke u cilju rasvjetlja­vanja uloge imama nakon agresije na BiH
Spoj iskustva i nauke u cilju rasvjetlja­vanja uloge imama nakon agresije na BiH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina