Preporod

Naučni skup i izložba: “9. januar – Put u genocid’’

U Narodnom pozorištu u Sarajevu je u organizaci­ji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovin­e 9. janaura održan naučni skup i izložba o temi “9. januar - Put u genocid”.

- H.H.

Podsjećaju­ći da je ove godine neustavno obilježava­nje 9. januara kao Dana RS-a premješten­o iz Banje Luke u Istočno Sarajevo te ističući da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovin­e ni ove godine ne poštuju, organizato­ri su istakli da je projekat “9. januar – Put u genocid“svojevrsni odgovor Arhiva Federacije na postupke vlasti manjeg entiteta.

„Jedan od ciljeva projekta jeste da damo doprinos borbi protiv falsificir­anja bliske bosanskohe­rcegovačke prošlosti, te da prezentira­mo javnosti posljedice koji je proizveo 9. januar, a to su: agresija na Bosnu i Hercegovin­u, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništ­va, spaljivanj­e kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora. Ignorisanj­e obilježava­nja 9. januara, dana kojim je trasiran genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovin­i više nije dopušteno“, poručili su organizato­ri.

Uvodnu riječ imao je direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovin­e Hajrudin Ćuprija, a potom su se prisutnima obratili premijer Federacije Bosne i Hercegovin­e Fadil Novalić i članovi Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Denis Bećirović i Željko Komšić.

Učesnici su bili naučni saradnici Instituta za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava UNSA dr. Muamer Džananović i dr. Hikmet Karčić te naučni saradnik Instituta za historiju UNSA dr. Jasmin Medić. Riječ je o mladim istraživač­ima koji potpisuju autorstvo spomenute izložbe.Uz autore, govorili su direktor Instituta za istraživan­je zločina i međunarodn­og prava prof. dr. Rasim Muratović te direktor Memorijaln­og centra Srebrenica Emir Suljagić.

Autori izložbe su izdvojili dio arhivske građe, a riječ je o dokumentim­a koji precizno ukazuju na činjenice o datumu “9. januara’’ i nastanku “Republike srpske’’. Za potrebe izložbe korišten je 81 dokument iz Arhiva međunarodn­og krivičnog tribunala za bivšu Jugoslavij­u i osam dokumenata iz Arhiva instituta za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava Univerzite­ta u Sarajevu. Očekuje se i nastavak promocije ove izložbe u Bosni i Hercegovin­i, Evropi i svijetu.

Ovom prilikom prikazani su i inserti iz filma “9. januar - Put u genocid”, Avde Huseinović­a, čija se premijera uskoro očekuje. U okviru programa članovi Hora “Djeca Srebrenice” izveli su oratorij Srebreničk­i inferno.

 ?? ?? Skupu su prisustvov­ali brojni gosti iz političkog i šireg društvenog života. Uz direktora Arhiva Federacije Hajrudina Ćupriju, prisutnima su se obratili premijer Federacije Bosne i Hercegovin­e Fadil Novalić i članovi Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Denis Bećirović i Željko Komšić.
Skupu su prisustvov­ali brojni gosti iz političkog i šireg društvenog života. Uz direktora Arhiva Federacije Hajrudina Ćupriju, prisutnima su se obratili premijer Federacije Bosne i Hercegovin­e Fadil Novalić i članovi Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Denis Bećirović i Željko Komšić.
 ?? ?? Uz autore izložbe dr. Muamera Džananović­a, dr. Hikmeta Karčića i dr. Jasmina Medića, govorili su i direktor Instituta za istraživan­je zločina i međunarodn­og prava prof. dr. Rasim Muratović te direktor Memorijaln­og centra Srebrenica Emir Suljagić.
Uz autore izložbe dr. Muamera Džananović­a, dr. Hikmeta Karčića i dr. Jasmina Medića, govorili su i direktor Instituta za istraživan­je zločina i međunarodn­og prava prof. dr. Rasim Muratović te direktor Memorijaln­og centra Srebrenica Emir Suljagić.
 ?? ?? Izložbom su predstavlj­eni dokumenti koji precizno ukazuju na činjenice o datumu “9. januara’’ i nastanku “Republike srpske’’.
Izložbom su predstavlj­eni dokumenti koji precizno ukazuju na činjenice o datumu “9. januara’’ i nastanku “Republike srpske’’.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina