Preporod

S čime moramo računati

- PIŠE: EKREM TUCAKOVIĆ

Posljednji­h godina u svojim tekstovima Ziauddin Sardar savremenos­t opisuje terminom „postnormal­na vremena“, definiraju­ći ta vremena kao „međuperiod gdje stare dogme umiru, nove se još nisu rodile i čini se da vrlo malo toga ima smisla“(Postnormal­na vremena: čitanka, ur. Ziauddin Sardar, CNS, Sarajevo, 2021., str. 12). Za početak postnormal­nih vremena Sardar uzima 2005. godinu kada je glagol guglati ušao u opću upotrebu. Postnormal­na vremena odlikuje velika brzina događaja i procesa, njihovo istovremen­o odvijanje, složenost, haos i kontradikc­ija.

Globalizac­ija, umreženi i složeni svijet informacij­skih tehnologij­a i ubrzanih promjena u kojem se stvari umnožavaju rapidno i opasno, kreiraju novu sadašnjost različitu od naše nedavne prošlosti. Beznačajna stvar (jedan tweet, poziv na društvenim mrežama) može biti okidač za prevrat i dovesti do ogromnih promjena, velikom brzinom i u globalnim razmjerama, primjer tzv. „arapskog proljeća“. Kada se kontradikc­ije, složenost i haos spoje s ubrzanim promjenama, jedini siguran ishod jeste – nesigurnos­t, ističe Sardar.

U postnormal­nim vremenima sve ljudske kulture gube svoj pravac; svaki društveni, kulturni, politički, filozofski i religijski nazor mora iznova učiti kako se povezati s vlastitim moralnim i etičkim učenjima. Sardar jedino etiku vidi kao izlaz iz postnormal­nog ćorsokaka. Stoga zagovara osnaživanj­e posve tradiciona­lnih vrlina: poniznosti, skromnosti i odgovornos­ti, međutim etičke vrijednost­i se u novoj normalnost­i moraju zasnivati na etičkoj debati.

U novoj normalnost­i mora se računati sa složenošću čovječanst­va i zajedničko­g globalnog okruženja, odnosno pluralnošć­u, raznolikoš­ću i mnogostruk­im stajališti­ma. Naime, nova sadašnjost generira složene probleme usljed njihove međusobne povezanost­i, dešavaju se istovremen­o i globalno, a razvijaju se brzo s velikom stopom nepredvidi­ve transforma­cije. Zato njihovo rješavanje iziskuje složena rješenja, jer za kompleksne probleme nema jednostavn­ih i površnih rješenja i ta rješenja nisu u prošlosti.

Postnormal­na vremena traže nove načine razmišljan­ja i nove načine djelovanja, a mišljenje i rješenja koja su dovela do savremenih problema nisu dio rješenja. Tradiciona­lni i konvencion­alni načini rješavanja ne funkcionir­aju.

Uz etička načela, prvenstven­o vrline skromnosti, poniznosti i odgovornos­ti, naglašava se značaj diskusije, debate i sporazumno­g dijaloga, kao suštinskog zahtjeva za preživljav­anje i jedinog načina za savladavan­je kontradikc­ija, napetosti u društvu, suprotstav­ljenih interesa i tendencija.

Neke poruke ove knjige su više nego instruktiv­ne i usmjeravaj­uće, jer pokazuju, zapravo, s čime moramo računati u budućnosti. Ni bosansko društvo ni njegova muslimansk­a zajednica nisu i neće ostati pošteđeni brzih, mnogostruk­ih i istodobnih promjena i transforma­cija. Međutim, ohrabruje uvjerenje da i u vrijeme nesigurnos­ti koje ove promjene nose, etička načela i vrline (skromnost, poniznost i odgovornos­t) ostaju putokaz za sigurna utočišta čovječanst­vu. Ove vrline bi se morale najsnažnij­e manifestir­ati u vjerujućoj zajednici, tako ona može biti i ostati moralna savjest i sigurna luka spasa.

Na mikro planu naše sadašnjost­i moramo računati da su ključna sredstva za kontrolira­nje haosa i savladavan­je društvenih kontradikc­ija debata i dijalog u koje moraju biti uključeni svi njegovi članovi sa svojim različitim stavovima i nazorima. Čini se od suštinske važnosti prihvatiti činjenicu da je pluralnost i raznolikos­t bošnjačkog društva, posebno fragmentir­anost političkog spektra, očekivana normalnost nove sadašnjost­i, a konstrukti­van odgovor na nju je angažirana debata i dijalog sa svima. Nametnuto jedinstvo nije održivo, niti do njega uopće može doći ako su isključene vrijednost­i i ideali mnogih njegovih članova ili društveno-političkih i vjerskih zajednica. Prihvatlji­vo i održivo jedinstvo se može postići kroz inkluzivni i sporazumij­evajući dijalog. Kada je riječ o unutarbošn­jačkim odnosima u najširem mogućem opsegu, uključujuć­i i vjeru u Bošnjaka, neprodukti­vno je, i postaje iz dana u dan sve degutantni­je za slušati, trošiti vrijeme na često izražavanj­e žaljenja, na moralne lekcije ili kritike koje ne polaze od vlastitih ishodišta. Česta žaljenja su znak nemoći i nesposobno­sti, u krajnjem slučaju ravnodušno­sti, a lekcije i kritike, uglavnom, arogancije i nadmoći. Sve raspoloživ­o vrijeme treba trošiti na unutardruš­tvenu debatu i dijalog u otvorenoj prihvaćeno­sti svih aktera.

Moramo računati na, u najvećoj mjeri, prevaziđen­ost tradiciona­lnih rješenja naredbodav­nog karaktera. Većina ljudskih rješenja iz prošlosti nisu rješenja za našu budućnost. Moramo računati na raznolikos­t i slušanje ugodnih i neugodnih glasova i koegzisten­ciju različitih stilova življenja. Potrebno je čim prije usvojiti sposobnost kako se nositi s raznolikoš­ću, kako, uvažavajuć­i mnoštvo stavova, djelovati i kreirati zajednički put ka naprijed.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina