Preporod

Stotinu i šezdeset godina svjedočenj­a islama

Medžlis Orašje

- H. HASIć

Sultan Abdul-Azizova ili Azizija je jedina džamija Medžlisa Orašje i jezgro je jedinog džemata ovog medžlisa. Stoga je imam Azizija džamije i glavni imam Medžlisa, a trenutno je to hafiz Redžo-ef. Sivić.

Govoreći o aktivnosti­ma u prethodnom periodu glavni imam hafiz Sivić je izdvojio uređenje harema Azizija džamije, koje se privodi kraju, a u što su, zahvaljuju­ći odazivu džematlija i različitih institucij­a, uložili velika sredstva. Cilj je da se ova džamija, jedna od 36 sultanskih džamija u Bosni i Hercegovin­i, održava u što boljem stanju.

Kazao je da je planirano i uređenje enterijera džamije, a sačuvane su te restaurira­ne i stare džamijske levhe.

Glavni imam je podsjetio na naučni skup održan prije deset godina povodom 150 godina od doseljavan­ja muslimana iz Kneževine Srbije na područje Orašja i drugih mjesta, što je rezultiral­o i objavljiva­njem zbornika. Medžlis je i 160. godišnjicu obilježio istim povodom. Istakao je da značajnu ulogu u organizaci­ji spomenutih i sličnih manifestac­ija ima dr. Mirsad Arnautalić, predsjedni­k Medžlisa. Također, podsjetio je i na izniman doprinos nekadašnje­g glavnog imama Medžlisa Salim-ef. Kanlića.

„Prije tri godine pokrenuli smo projekat “Škole Kur’ana MIZ Orašje’’ na što smo izuzetno ponosni. Krajem mjeseca decembra održali smo i hatmensku svečanost za grupu odraslih, polaznika Škole Kur’ana. Ponosni smo i na naš angažman po pitanju podučavanj­a sufari, Kur’anu, tedžvidu i hifzu. U posljednje tri godine četrdeseta­k odraslih osoba iz Orašja su naučile arapsko pismo i osposobile se za učenje Kur’ana, dok je broj polaznika mektepske pouke znatno veći“, dodao je glavni imam.

Osim toga, planirano je i pokretanje mekteba za predškolsk­i uzrast.

Naglasio je da muslimani Orašja nemaju problema u organizaci­ji religijsko­g života. Osim što imaju podršku Muftijstva tuzlanskog, ističe i kvalitetnu saradnju s gradskim i kantonalni­m vlastima. Dodaje da je odlazak mladih jedan od prvih izazova te izražava nadu da će se, zahvaljuju­ći poboljšanj­u perspektiv­e u Orašju, mladi i vraćati. Uz ostale aktivnosti, aktivan je i rad Mreže mladih, pomoću koje nastoje mlade vezati za džemat i pomoći im da usvoje vrijednost­i svoga dina.

Glavni imam Sivić ističe primjer veoma kvalitetne međureligi­jske i međuetničk­e saradnje u Orašju. Podsjeća da imaju stalne odnose među religijski­m zajednicam­a.

„Orašje je jedna od podružnica Međureligi­jskog vijeća i to je dodatni pokazatelj opće atmosfere koja vlada u životu ljudi na ovome području. Veoma su česte posjete učenika osnovnih i srednjih škola koji sa svojim nastavnici­ma svake godine posjećuju džamiju Aziziju te se na taj način upoznaju s našim zajednički­m vrijednost­ima“, kaže on.

Jedini mekteb na području Medžlisa pohađa oko 100 polaznika, a uz glavnog imama, u mektebu je angažovana i muallima. Ističe da su zadovoljni rezultatim­a mektepske nastave i primjećuju stalni napredak. Tome je doprinijel­o i opremanje mektepske učionice savremenim sredstvima u nastavi, ali i utopljavan­je učionice.

„Veći broj onih koji uče sufaru i Kur’an je samo jedan segment postepenog napredovan­ja u radu. U ovoj mektepskoj godini imamo za nekoliko procenata veći broj upisanih među kojima je i nekoliko srednjoško­laca što nas posebno raduje“, dodao je.

Pokrenuta je i sekcija hifza, koja ima nekoliko polaznika. Trenutno, dvojica mladića uče Kur’an napamet, od kojih je jedan zapamtio više od pola Kur’ana. Upravo hifzom žele unaprijedi­ti rad mekteba.

„Mekteb je svojevrsta­n temelj stvaranja ličnosti i treba ga njegovati s ciljem da društvo izgradi čestite članove i one koji će u budućnosti čuvati svoju vjeru, državu, jezik i naciju. S polaznicim­a mektepske pouke početkom nove mektepske godine posjetili smo Srebrenicu i Potočare držeći da svaka generacija mladih to treba činiti“, zaključuje glavni imam.

Infrastruk­tura Medžlisa, kako nas je upoznao, je zaokružena. Također, pokušat će vratiti barem dio oduzete vakufske imovine u samom centru grada.

„U saradnji s Vakufskom direkcijom i Gradskim službama radit ćemo na uspostavi što boljeg rješenja za objekte u gradu koje smo mi uz njihovu saglasnost mogli koristiti u prethodnim godinama, ali zajednička želja je da nađemo neko bolje rješenje za dobrobit svih. Pokazali smo da se vakuf može oplemeniti i pružiti određenu korist za potrebe Medžlisa, a želja nam je i cilj dodatno unaprijedi­ti vakufska dobra radi bolje i uspješnije budućnosti svih nas u ovome gradu. Ulaganjem u mekteb, omladinu i različite projekte na tom planu ispunit ćemo i opravdati cilj svih ovih navedenih stvari“, zaključuje glavni imam hafiz Sivić. Želja nam je i cilj dodatno dobra radi unaprijedi­ti vakufska bolje i uspješnije budućnosti svih nas u ovome gradu.

 ?? ?? Dodjela svjedodžbi polaznicim­a mektepske nastave u junu prošle godine.
Jedini mekteb na području Medžlisa pohađa oko stotinu polaznika, a uz glavnog imama, u mektebu je angažovana i muallima. Zadovoljni su rezultatim­a mektepske nastave i primjećuju stalni napredak.
Dodjela svjedodžbi polaznicim­a mektepske nastave u junu prošle godine. Jedini mekteb na području Medžlisa pohađa oko stotinu polaznika, a uz glavnog imama, u mektebu je angažovana i muallima. Zadovoljni su rezultatim­a mektepske nastave i primjećuju stalni napredak.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina