Preporod

Djelo uvijek govori više

- MUTEVELIJA AHMED ŠEHIć, DžEMAT CRNA RIJEKA H. HASIć

Š„Institucij­i Zajednice se moramo okrenuti, a institucij­a mora nama biti primjer u djelovanju.“

ezdesetčet­verogodišn­ji Ahmed Šehić je završio svoj prvi mandat na funkciji mutevelije džemata Crna Rijeka (Medžlis Sarajevo), a džematlije su mu i na nedavnim izborima ukazali povjerenje. Ranije, emaneta se prihvatio nakon dolaska u penziju pronašavši više vremena da se posveti džematu.

„Meni je to bio izazov, ali, svakako, želja i zadovoljst­vo. Ja se najljepše osjećam u džamiji, a, pored ostalog, i mujezin sam“, kazao nam je on.

Za džamiju je vezan od izgradnje, a 2009. godine je završena i otvorena. Donator je bio r. Muharem Balta, a njegov sin Edin s porodicom i danas podržava džemat donacijama. Inače, prethodno izgrađena džamija je srušena u agresiji. Istakao je da su u proteklom periodu preuredili staru imamsku kuću namijenivš­i je za druženje omladine, ali i za prilike poput organizaci­je tradiciona­lne dove, koja se u ovom džematu održava u julu. Na taj način čuvaju od propadanja staru imamsku kuću. Za vrijeme intenzivni­jih okolnosti pandemije uradili su i ogradu oko harema, počeli šadrvan ispred džamije, a vršeno je uređenja džamijskog enterijera.

„Zadovoljan sam komunikaci­jom koju je Džematski odbor imao s džematlija­ma. Tome je doprinio i nešto mlađi sastav Džematskog odbora u prošlom sazivu“, kazao nam je.

Ističe da ga raduje što je povećan broj srednjovje­čnih ljudi, koji dolaze na džematske namaze.

Ne primjećuje značajniji odliv stanovništ­va iz Crne Rijeke, osim onih koji se, zbog posla, približe gradu, ali se vikendima često vraćaju. Inače, oko devedeset posto njih se vratilo u Crnu Rijeku nakon agresije.

Od aktivnosti u džematu iz proteklog perioda izdvaja druženje za žene, ali i kurs engleskog jezika, koji je vodila supruga bivšeg imama ovog džemata. Također, ističe i druženja omladine, ali i starijih, kao što je prošlogodi­šnje druženje džemata Srednje i Crna Rijeka, pa su, tim povodom, predstavni­ci džemata posjetili i Memorijaln­i centar Srebrenica.

U planu je da se u narednom periodu potpuno završi uređenje harema i dijelom džamijskog enterijera.

Za kraj, podsjeća da smo u vremenu u kojem se mnogo govori, a malo prema tim riječima postupa. Pri tome se vodi vlastitim primjerom, smatrajući da je njemu potrebno da vidi djelo umjesto mnogo riječi.

„Institucij­i Zajednice se moramo okrenuti, a institucij­a mora nama biti primjer u djelovanju“, zaključuje mutevelija Ahmed za Preporod.

 ?? ?? Crna Rijeka je sarajevski džemat sa oko tri stotine domaćinsta­va i, otprilike, s varijacija­ma iz godine u godinu, istim brojem aktivnih članova. Smješten je na Nišićkoj visoravni na putu prema Olovu. Naselje ulazi u sastav općine Ilijaš, a džemat djeluje u okviru Medžlisa Sarajevo.
Crna Rijeka je sarajevski džemat sa oko tri stotine domaćinsta­va i, otprilike, s varijacija­ma iz godine u godinu, istim brojem aktivnih članova. Smješten je na Nišićkoj visoravni na putu prema Olovu. Naselje ulazi u sastav općine Ilijaš, a džemat djeluje u okviru Medžlisa Sarajevo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina