Preporod

23. manifestac­ija Večer Kur’ana: Kur’anska riječ uvijek okuplja ljude

Medžlis Kakanj

- ELVEDIN IBRAHIMSPA­HIć

Posljednje decembarsk­e noći 2022. godine u Medžlisu IZ Kakanj, a shodno 23 godine dugoj tradiciji upriličena je manifestac­ija Večer Kur’ana. Bila je ovo duhovna sofra koja je servirana za mnogobrojn­e posjetioce koji su iz gradova širom Srednje Bosne pohrlili u Sportsku dvoranu u Kaknju, da srca oplemene riječima svoga Gospodara.

Program manifestac­ije prenosila je kakanjska NTV IC tako da su uz ovu Večer Kur’ana bili gledaoci širom svijeta, od Australije do Amerike. Prethodne dvije godine ova manifestac­ija je, zbog situacije s koronaviru­som, organizira­na online putem, pa je ovogodišnj­i program potvrdio da su naše duše željne najljepšeg napitka, milozvučno­g poja karija dok svojim glasovima uče Allahove riječi, kako je istakao voditelj i moderator programa Elvedin Ibrahimspa­hić.

Između nekoliko vrsnih hafiza i karija, jacija-namaz je u dvorani predvodio mladi kakanjski hafiz Muhamed Vehab, koji je časnu titulu hafiza ponio prije nepunih mjesec dana. Kolažom tekbira i salavata program su otvorili članovi hora Mreže mladih MIZ Kakanj, koji su u ovoj noći bili zaduženi za ilahije i kaside.

Ašere na početku programa proučio je karija iz Skoplja Muhsin Sulejman, koji je na ovu manifestac­iju došao zajedno sa svojim ocem, kurra hafizom Abdurrahim­om Sulejmanom.

U uvodnom obraćanju voditelj Elvedin Ibrahimspa­hić je najavio domaćina i začetnika ove manifestac­ije Sulejman-ef. Čelikovića koji je istakao da je ova manifestac­ija poput duhovne luke za vjernička srca koja, u trenucima dok mnogi okolo provode vrijeme u grijehu, traže sklonište i utočište u pokoravanj­u Stvoritelj­u slušajući i družeći se s Njegovom knjigom i Njegovim riječima.

Potom su se na bini izmjenjiva­li učači Kur’ana a među njima su bili: hafiz Adnan Maati iz Sarajeva, Bosna i Hercegovin­a, hafiz Murathan Onder, imam Nur džamije u turskom gradu Kirikalle, kurra hafiz Abdurrahim Sulejman iz Skoplja, hafiz Ibrahim Čakıllı, imam u Kocatepe džamiji u Ankari te hafiz Hasan Sadiqi, imam velike džamije u Frankfurtu u Njemačkoj.

Prigodno predavanje održao je hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić s posebnim akcentom o kur’anskim dimenzijam­a koje govore o potrebi svakog pojedinca da čini dobro koliko je u mogućnosti. Svaki musliman pojedinačn­o ima određene mogućnosti i kapacitete te bi, shodno tome, trebao i djelovati u pravcu činjenja dobročinst­va drugima.

Glavni imam Čeliković je program završio učenjem dove.

 ?? ?? Prigodno predavanje održao je hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić, a Kur’an su učili hafizi iz Bosne i Hercegovin­e, Turske i Njemačke.
Nakon dvije godine online održavanja, manifestac­ija održana u Sportskoj dvorani Kakanj.
Prigodno predavanje održao je hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić, a Kur’an su učili hafizi iz Bosne i Hercegovin­e, Turske i Njemačke. Nakon dvije godine online održavanja, manifestac­ija održana u Sportskoj dvorani Kakanj.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina