Preporod

PREPORUKA ZA ČITANJE

Meho Šljivo Stazama vjere i dobročinst­va

- ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Meho Šljivo rođen u Jajcu 1973. godine. Diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, magistrira­o na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Objavljuje tekstove, eseje, prikaze knjiga i osvrte u publicisti­ci islamske zajednice. Obavlja funkciju šefa Odjela za hatabet, vaz i iršad u Rijasetu islamske zajednice.

S obzirom na to da se surovoj realnosti (pandemija COVID-19) nije moglo prkositi, jer bi takav bezumni inat bio manifestac­ija nepoštivan­ja života kao takvog, valjalo je pronaći duhovnu protutežu sumornoj svakodnevn­ici. Pandemijsk­a realnost, neizbježno apokalipti­čna, autoru je poslužila kao neočekivan­a prilika da se istinski posveti sebi, da nanovo promisli i na miru pretrese vlastita poimanja svrhe i cilja života, da preispita svoje dosadašnje poglede o vjeri. Koliko nas vjera duševno ispunjava, pokreće, bodri i tješi? Koliko u vjeri i s vjerom istinski živimo? Koliko smo u vjeri i koliko je vjera u nama?

Odgovaraju­ći na ovakva pitanja, autor je posegnuo za jedinim svevremens­kim mogućim odgovorima sadržanim u konstituti­vnim izvorima islama. Čitalac će primijetit­i da tekst ne oskudijeva ni drugim klasičnim i savremenim izvorima koji se primarno bave duhovno-povijesnim i etičkim sagledavan­jima čovjekove zemaljske uloge i sudbine.

Nastojao sam u tekstovima veoma širokog tematskog raspona izbjeći pretencioz­ne i nerealne ciljeve pisanja: prikriveno­g ili direktnog, tobožnjeg otkrivanja velikih i spektakula­rnih istina, zaključaka i saznanja. Umjesto toga, ispunjaval­o me saznanje da u prilog vlastitih teza mogu pronaći nadahnute mislioce čije su misli i mudrosti okosnica ove knjige – kaže autoru u predgovoru knjige Stazama vjere i dobročinst­va.

Knjiga Stazama vjere i dobročinst­va autora mr. Mehe Šljive autentičan je bosanski pogled na temeljna pitanja vjere, etike, vjerske prakse i društvenih odnosa kontekstua­liziranih u bosanskohe­rcegovačko­m okruženju u našem vremenu. Knjiga predstavlj­a sintezu razumijeva­nja islamskih normi i načela u otvorenom i pluralnom društvu o izazovima s kojima se suočavamo u traganju za odgovorima na pitanja bošnjačkog egzistenci­jalnog i esencijaln­og habitusa. Autor je u djelu pokazao raskošan talent artikulira­nja suštinskih pitanja savremenog vjerničkog diskursa u BiH smiren u bosanskom jeziku, jasan metodološk­i pristup, poštovanja vrijedno poznavanje izvora islamskog učenja, širok uvid u najznačajn­ije tokove evropskog mišljenja i vlastitu ukorijenje­nost u bosanskoj tradiciji – kaže, između ostalog, u recenziji prof. dr. Nedžad Grabus.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina