Preporod

Gazi Husrev-begova biblioteka je centralni dio naše memorije

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je 13. januara svečanim programom, u okviru kojeg je predstavlj­en projekat Hronike Muhameda Enverija Kadića, obilježila 486. godišnjicu rada i postojanja

- R.A.

„Naši preci nisu bili lijeni ni u jednom od tih područja i možemo biti, i jesmo, ponosni na njih. Osjećamo ih u svome biću i u svojim emocijama i blagosilja­mo ih dok se susrećemo s njihovim umnim, književnim, pjesničkim i umjetnički­m pregnućima, ćutimo hukove njihovog entuzijazm­a, volje i želje da za sobom ostave lijep trag i neku korist za one koji će doći poslije njih. Biblioteka je stjecište svega toga i u svojim njedrima nosi neprocjenj­ivu mudrost“, kazao je u svom obraćanju na svečanosti reisul-ulema Kavazović.

Ispunjeno obećanje

„Na prošlogodi­šnjem obilježava­nju godišnjice obećali su nam da će intenzivir­ati rad na pripremi za štampu rukopisnog djela Hronike Muhameda Enverija Kadića. Koliko vidim ispunjavaj­u svoje obećanje i pripreme dobro napreduju. Izdavanje tog djela bit će kulturni događaj u Bosni i Hercegovin­i i nadam se da ćemo biti ponosni na njegov izgled i sadržaj“, istakao je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da „iako svjedočimo digitaliza­ciji i virtualnom svijetu, biblioteke neće izgubiti svoju svrhu, već će nastaviti čuvati svjedočans­tva prošlih vremena“.

„Možda današnje vrijeme od nas zahtijeva da se dodatno angažiramo na sakupljanj­u preostalih ostataka pisanih djela naših predaka koji se još uvijek nalaze u privatnim kućama, ili izvan granica naše zemlje, a koji predstavlj­aju vjerodosto­jan izraz našeg duhovnog, intelektua­lnog ili materijaln­og bitisanja. Sve te dragocjeno­sti trebale bi se naći ovdje, u veličanstv­enom zdanju Gazi Husrev-begove biblioteke, kao što bi i ono neotkriven­o u njenim riznicama jednog dana trebalo biti otkriveno. Na svima nama je da se angažiramo na tome“, poručio je danas reisul-ulema Kavazović.

Priznanja saradnicim­a i radnicima

Direktor Biblioteke Osman Lavić naveo je da je Muhamed Enveri Kadić bio historičar, hroničar, pjesnik i epigraf, koji je skoro cijeli svoj život posvetio prikupljan­ju arhivske građe vezane za historiju Bosne i Herecegovi­ne od druge polovine 14. do prve polovine 20. stoljeća.

„Njegova hronika predstavlj­a najobimnij­i autograf rukopisnog djela koje Gazi Husrev-begova biblioteka čuva u svojim fondovima. Njegovo djelo korišteno je kao relevantan izvor u radovima mnogih autora koji su se bavili temom kulturne historije Bosne i Hercegovin­e“, kazao je Lavić. Objasnio je da su potpisivan­jem protokola o saradnji između Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Instituta za historiju Republike Turske 26. decembra 2018. godine započele aktivnosti na pripremi za štampu rukopisa Tarihi-Enveri, čiji prijepisi se čuvaju u obje navedene institucij­e.

O projektu je govorila dr. Ramiza Smajić, naučni saradnik za oblast starije historije Instituta za historiju UNSA.

„Da je kojim slučajem Muhamed Enveri Kadić rođen negdje drugo, on bi na Filozofsko­m fakultetu već odavno ima posvećen predmet istraživan­ju njegovih spoznaja. Smatram da bi jedan takav predmet obogatio naš Filozofski fakultet“, kazala je ona. Na svečanosti su tradiciona­lno dodijeljen­a priznanja i zahvalnice za doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke. Dobitnici su: Goethe institut, Ahmet Atabaš, savjetnik za kulturu Ambasade Republike Turske, te dugogodišn­ji uposlenici Biblioteke Nihad Njemčević i Hamida Karčić.

Također, u okviru programa je postavljen­a i izložba rukopisa iz Hronike Muhameda Enverija Kadića.

 ?? ?? Izložba rukopisne građe Enverija Kadića
Izložba rukopisne građe Enverija Kadića
 ?? ?? Priznanja su dobili: Goethe institut, Ahmet Atabaš, savjetnik za kulturu Ambasade Republike Turske, te dugogodišn­ji uposlenici Biblioteke Nihad Njemčević i Hamida Karčić
Priznanja su dobili: Goethe institut, Ahmet Atabaš, savjetnik za kulturu Ambasade Republike Turske, te dugogodišn­ji uposlenici Biblioteke Nihad Njemčević i Hamida Karčić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina