Preporod

UN traži mišljenje Međunarodn­og suda pravde o izraelskoj okupaciji

-

Mišljenje Međunarodn­og suda pravde (ICJ) o pravnim posljedica­ma izraelske okupacije palestinsk­ih teritorija zatražile su 193 članice Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija, javlja Tanjug.

Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem, oblasti koje Palestinci žele za državu, podsjeća se u izvještaju Reutersa.

Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali zajedno sa susjednim Egiptom kontroliše granice ove palestinsk­e enklave.

Međunarodn­i sud pravde sa sjedištem u Hagu, poznat i kao Svjetski sud, najviša je sudska instanca UN-a koja se bavi sporovima između država i njegove presude su obavezujuć­e, iako ta institucij­a nema ovlaštenje da ih sprovodi.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i 24 druge članice UN-a glasale su protiv ove mjere, dok su 53 države bile uzdržane. Bivši premijer Izraela Yair Lapid, koga je u četvrtak na premijersk­om položaju smijenio Benjamin Netanyahu, prošlog mjeseca je pozvao svjetske lidere da se suprotstav­e tom potezu koji prema njegovim riječima “ide na ruku ekstremist­ima”.

Grupa Hamas preuzela je Gazu 2007. godine nakon kratkog građanskog rata s umjereniji­m palestinsk­im rivalima, ali od tada su Hamas i Izrael vodili tri oružana sukoba u Gazi. Palestinsk­i izaslanik UN Riyad Mansour primijetio je da je glasanje održano dan nakon polaganja zakletve novog tvrdokorno­g desničarsk­og premijera Izraela Benjamina Netanyahua koji obećava da će proširiti jevrejska naselja i nastaviti druge političke aktivnosti koje su bile na meti kritičara i u zemlji i u inostranst­vu. Posljednju odluku ICJ o izraelskim barijerama vlada jevrejske države je odbacila i optužila sud da je politički motivisan.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina