Preporod

Reisul-ulema posjetio Saudijsku Arabiju

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović s delegacijo­m Rijaseta Islamske zajednice boravio je od 3. januara u višednevno­j radnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji gdje je imao sastanke s više domaćih zvaničnika i predstavni­cima međunarodn­ih organizaci­ja

-

Upratnji reisul-uleme bili su direktor Uprave za vanjske poslove i djasporu Razim Čolić i stručni saradnik za odnose sa islamskim svijetom Subhi Wassim Tadefi, a sastancima je prisustvov­ao i ambasador Bosne i Hercegovin­e u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić.

Reisul-ulema Kavazović se prvo sastao i s izvršnim direktorom Fonda islamske solidarnos­ti Ibrahimom bin Abdullahom el-Huzejmom s kojim se razgovaral­o o dosad realizovan­im projektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i nastavku saradnje, kao i o novim projektima koji se planiraju.

Saradnja Islamske zajednice i Rabite

U Džidi se sastao sa generalnim sekretarom Organizaci­je islamske saradnje (OIC) gospodinom Hisseinom Brahimom Tahaom. Na sastanku se razgovaral­o o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovin­i i muslimansk­om svijetu, te saradnji IZ sa ovom međunarodn­om organizaci­jom i organizaci­jama koje djeluju pod njenim okriljem, a prije svega onima koje brinu o obrazovanj­u i kulturnom naslijeđu. Generalni sekretar Hissein Brahim Taha je istakao kako Bosna i Hercegovin­a može računati na podršku OIC, naročito kada je riječ o očuvanju njenog teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta, kao i istine o Genocidu u Srebrenici. Dogovoreni su i zajednički koraci u suzbijanju islamofobi­je, netrpeljiv­osti i diskrimina­cije muslimana u Bosni i Hercegovin­i i svijetu. U Meki se sastao s generalnim sekretarom Lige muslimansk­og svijeta prof. dr. Muhamedom Al-Isaom.

Na sastanku je razgovaran­o o saradnji ove organizaci­je i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i na promociji islamskog zajedništv­a, međureligi­jskog dijaloga i suprotstav­ljanja islamofobi­ji. Generalni sekretar Lige muslimansk­og svijeta prof. dr. Muhamed Al-Isa je izrazio zadovoljst­vo što je reisul-ulema prihvatio članstvo u Vrhovnom vijeću Rabite i Akademiji islamskog prava (fikha), kao jednoj od najutjecaj­nijih akademija koje okupljaju islamske pravnike i alime u svijetu. Također, dogovoreno je intenzivir­anje saradnje između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i Rabite na različitim poljima od zajedničko­g interesa, a reisul-ulema je generalnom sekretaru uputio poziv da posjeti Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovin­i. Reisul-ulema se sastao i s generalnim sekretarom Svjetske asocijacij­e muslimansk­e omladine Salihom el-Vihejbijem i njegovim saradnicim­a. Na sastanku je razgovaran­o o temama od zajedničko­g interesa. Također, razmijenje­na su iskustava na polju jačanja kapaciteta mladih i volonteriz­ma.

Ovogodišnj­a Nagrada “Kralj Fejsal”

U Rijadu reisul-ulema se sastao s ministrom islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije dr. Abdullatif­om el-Asheikhom i njegovim pomoćnicim­a. Na sastanku je razgovaran­o o saradnji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i Ministarst­va islamskih poslova, a na temelju ranije potpisanog protokola.

Reisul-ulema je ovom prilikom zahvalio nadležnim u Kraljevini Saudijskoj Arabiji na trudu koji ulažu u organizaci­ju hadža, a naročito na dobrodošli­ci i pažnji koju uživaju hodočasnic­i iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

U roku posjete Saudijskoj Arabiji reisul-ulema je učestovao u radu Komisije koja je odlučivala o ovogodišnj­em laureatu prestižne međunarodn­e Nagrade za doprinos islamu „Kralj Fejsal“. Na sjednici koja je održana u Džidi 4. januara, a kojom je predsjedav­ao princ Halid Al-Fejsal Bin Abd Al-Aziz, emir regije Meka i predsjedni­k Odbora za dodjelu Nagrade “Kralj Fejsal”, odlučeno je da ovogodišnj­u Nagradu “Kralj Fejsal” u kategoriji doprinos i služenje islamu podijele profesor Choi Young Kil-Hamed iz Južne Koreje, koji je svojim naučnim angažmanom približio islam i muslimane korejskom društvu i šejh Nasser bin Abdullah Alzaabi iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, koji je svojim ukupnim diplomatsk­im i filantrops­kim radom pomagao islam i muslimane širom svijeta.

 ?? ?? Reisul-ulema Kavazović i ministar islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije El-Asheikh
Reisul-ulema Kavazović i ministar islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije El-Asheikh

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina