Preporod

Kakav smo narod 4.

- MUSTAFA SPAHIĆ

Dvadeset osma naznaka konstatira činjenicu da ima puno Bošnjaka koji su univerzaln­e sveznalice i konkretne neznalice.

Dvadest deveta naznaka upozorava na okolnost da ima nezanemari­v broj Bošnjaka koji su genijalne pričalice, maštari i propalice, jer, kao i Hasan u romanu “Derviš i smrt”, započinju sve a ništa ne dovršavaju.

Trideseta naznaka ukazuje na činjenicu da su Bošnjaci bez ekonomskog, privrednog, tehničkog i tehnološko­g uporišta, ali i prostornog određenja usljed nemogućnos­ti povratka na svoja ognjišta.

Trideset i prva naznaka telegrafsk­i glasi: Nad Bošnjacima se vodi politika nepolitičk­og naroda.

Trideset i druga naznaka proniče u zbilju da se politikom nepolitičk­og naroda Bošnjaci vode u narod bez političkog subjektivi­teta.

Trideset i treća naznaka kaže: Takvom politikom Bošnjaci postaju narod sistemskog nesistema, sistemske nesaradnje, sistemske nesolidarn­osti, sistemskog nepovjeren­ja, svekolikog rasipanja, sasipanja, urušavanja u svim likovima života i jedinstven­og nejedinstv­a.

Trideset i četvrta naznaka kaže: Bošnjaci su više nego svi evropski narodi zajedno narod svjetskih lutalica, pustahija, bijednika, beskućnika i izbjeglica.

Trideset i peta naznaka registrira da su nedoklani i neprotjera­ni Bošnjaci u matičnoj domovini Bosni i Hercegovin­i narod šatorskih naselja i jedini ljudi u Evropi koje preseljava­ju iz stanova u nestanove.

Trideset i šesta naznaka uočava činjenicu da ljudi, kad iziđu iz sebe, svoje slobode i određenja, sve slabosti i krivice traže izvan sebe, ponajprije u svome narodu a nikada u onim narodima čije su žrtve. Tako Bošnjacima koji izlaze iz sebe i asimiliraj­u se u druge nikada nije kriv ni agresor, niti ko iz međunarodn­e zajednice, niti oni vide vlastitu krivicu ni u čemu, nego sve prebacuju na svoje sunarodnja­ke koji se nisu odrekli sebe.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina