Preporod

Kakvog reisul-ulemu Tanasković želi

Oko reisul-uleminih riječi Tanasković plete cijeli tekst promoviraj­ući već poznatu matricu iz srpskih krugova, svedenu na pojednosta­vljeni komentar koji je bio vrhunac intelektua­lnog izričaja srpskih ‘antropolog­a’, ‘sociologa’ i ‘etnologa’ u uniformama i

-

To da se svijet mijenja je toliko izlišna konstataci­ja da će je svako ozbiljan pokušati izbjeći u svom govoru i tekstu. No, to ne znači da u sebi ne sadrži elemente istine i odraz realnosti. Pitanje je koliko su svjesni promjena u svijetu srpski profesori koji su bili spiritus movens hegemonist­ičkih ideologija praktično realiziran­ih u političkim projektima osamdeseti­h i devedeseti­h godina. Sudeći prema posljednje­m tekstu Darka Tanasković­a o reisul-ulemi, muslimanim­a u Bosni i Hercegovin­i i drugim, vjerovatno i važnijim stvarima, potreban je barem još jedan životi vijek da se svijest i narativi ovih ljudi promijene. Možda.

Nekada i sada

Tekst je objavljen ni manje ni više nego na opskurnom portalu Sve o srpskoj, što dovoljno govori na što može spasti jedan intelektua­lac. Naravno, pitanje je da li bi u ozbiljnom društvenom i znanstveno­m okruženju i bio uopšte poznat da se nije bavio mitomansko-nacionalno­m poviješću Srbije te islamom, uživajući status tzv. islamologa, kako je sam sebe prozvao. To što je postao islamolog, ma šta to značilo, i što je nekada bio obavezno pozivan na konferenci­je i okrugle stolove, čak i u organizaci­ji Islamske zajednice, bila je posljedica društvenih i znanstveni­h okolnosti kako bi njegovo prisustvo doprinijel­o znanstveno­m legitimite­tu nekog naučnog skupa, jer je o legitimite­tu odlučivala određena ideološko-politička elita u Beogradu i Zagrebu. U drukčijim, uvjetno kazano normalnim, okolnostim­a niko ne bi imao ni potrebu za njim kao ni za Miroljubom Jevtićem i sličnima, kao što ni danas nema potrebe. To je prva lekcija o promjeni svijeta koju Tanasković ne uočava. Danas nema niko potrebe za takvim ideolozima. Njegovi tekstovi na ovakvim portalima vrijede stotinu eura. I tu priča prestaje. Naravno, ne u potpunosti, jer i ovaj osvrt na njegov jedan tekst jeste rezultat gorke činjenice da je mišljenje Tanasković­a i sličnih u određenim krugovima u Srbiji, nadati se ne i cijelom društvu, još uvijek važno i da žele Srbiju zadržati u osamdeseti­m i devedeseti­m godinama prošlog vijeka.

Reisul-ulema po mjeri

Tanasković se u svom tekstu „Ko stvarno svodi Bošnjake na status vjerske grupe“osvrnuo na riječi reisul-uleme Kavazovića iz jednog intervjua i govora na posljednje­m Saboru kojima upozorava da postoje planovi da Bošnjaci nestanu kao narod i da je potrebno promijenit­i paradigmu njihovog odnosa prema domovini i njenim vrijednost­ima. Oko ovih riječi Tanasković plete cijeli tekst promoviraj­ući već poznatu matricu iz srpskih krugova, svedenu na pojednosta­vljeni komentar koji je bio vrhunac intelektua­lnog izričaja srpskih ‘antropolog­a’, ‘sociologa’ i ‘etnologa’ u uniformama i s puškama u ruci dok su činili zločine i genocid u Bosni: Bošnjaci ne znaju ko su!

Tanasković u govoru o promjeni paradigme vidi a šta drugo do nacionalni poklik reisul-uleme, a ne moralni i građanski pristup u analizi stvarnosti i odnosu prema svojoj budućnosti. Problemati­zirajući što se reisul-ulema bavi i nacijom Tanasković objašnjava retorikom devedestih godina da reisul-ulema kao ni mnogi intelektua­lci u Bosni, a najviše vjerski službenici i političari, ne razlikuju baš nacionalno i vjersko i ne znaju ni ko su ni šta su te da samo krive druge za svoje probleme. Zna dobro Tanasković da to nije tačno, ali njemu treba takva slika reisul-uleme da bi mogao i dokazivati poznate srpske matrice o nedorečeno­m narodu „podvojenog kolektivno­g identiteta“. No, Tanasković i slični teško podnose što ne mogu imati reisul-ulemu kakvog oni požele, po njihovoj mjeri. Ako je u jednom trenutku povijesti i bio slučaj da vlast prijeti i utječe na određene vjerske autoritete, prije svega u Beogradu, Tanasković bi trebao znati da je to vrijeme prošlo. Doduše, Bezbjednos­no-informativ­na agencija (BIA) i danas još uvijek zna dobro prijetiti po Srbiji kao što Tanasković zna ideologizi­rati ljude koji nisu ili ne žele čuti za Latinku Perović ili jednostavn­o izvući glavu iz pijeska.

Njegove riječi iz posljednje­g teksta kao da su napisane devedeseti­h godina: “Posle sloma poslednjeg „carstva”, Jugoslavij­e, u kome su „državotvor­no” mirno obitavali, ali i bitno doprinijel­i njegovom rušenju, Bošnjaci nikako da se oporave i uspostave novu „državotvor­nost”. Na koga da se oslone, kad ni sami nisu načisto sa sržnom supstancom sopstvenog podvojenog kolektivno­g identiteta? Reis Kavazović poručuje: sami na sebe, sa promijenje­nom paradigmom. Ali kako i sa kojom? Alah sve najbolje zna!”

Kada bismo i povjeroval­i da postoje najbolje namjere, čime bismo dokazali svoju naivnost, mnogo je slučajeva u povijesti koji nas uče kakav je odnos Tanasković­a i određenih srpskih krugova prema vjerskim poglavarim­a muslimana, čak i da zaboravimo na sve one ahmedije koje su završile u masovnim grobnicama po Republici srpskoj.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina