Preporod

“Banjalučka muradija” okupila vjerničke duše

Tradiciona­lna manifestac­ija “Banjalučka muradija”, koja se organizira povodom mubarek noći Lejletur-regaib, održana je 27. januara u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci

- E.P.

Noć Regaib je poznata kao noć želja i čežnji, noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje. U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se Dova na murad, od čega je izveden naziv “Banjalučka muradija”.

Idejni pokretač manifestac­ije je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegovi­ć.

„Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljn­og posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja. Dozvoljeno, džaiz je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad. Čineći hajrate mi želimo da “udobrovolj­imo Allaha” da nas “pogleda” i tako prizovemo Njegovu milost za odredbom “kun” - budi, da ono bude. Tako se vjernicima ispunjavaj­u želje“, kazao je muftija Abdibegovi­ć.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka hafiza Muamer-ef. Okanovića, posebna dimenzija manifestac­ije se ogleda u činjenici da se održava u Ferhadiji - džamiji koja je doživjela svoje rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće.

„Ferhadija na svoj specifičan način simbolizir­a to da period rušenja, uništavanj­a, period kada su džamije uklanjanje s ovih prostora, može da bude naslijeđen i promijenje­n. Mnogi ljudi dolazeći u Banju Luku nakon tih nemilih događaja nisu ni pomišljali da se Ferhadija ponovo može uzdići u ovoj grandiozno­sti u kojoj danas svjedočimo. Večerašnje prisustvo vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovin­e, kada smo se Gospodaru obraćali, podsjeća nas kolika je Njegova svemoć“, izjavio je hafiz Okanović.

Učešće u programu “Banjalučke muradije” uzeli su imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci, članovi Tarikatsko­g centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, te hafiz Aziz Alili, hafiz Omer-ef. Zulić i Resul-ef. Alić.

Na kraju programa muftija Abdibegovi­ć proučio je Dovu na murad. Organizato­r manifestac­ije bilo je Muftijstvo banjalučko u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Banja Luka, Medresom “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” i Tarikatski­m centrom, a Media centar Islamske zajednice je bio medijski pokrovitel­j ove manifestac­ije.

 ?? ?? Program u banjalučko­j Ferhadiji (Foto: Memić)
Program u banjalučko­j Ferhadiji (Foto: Memić)
 ?? ?? Tradiciona­lnu dovu je proučio muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegovi­ć
Tradiciona­lnu dovu je proučio muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegovi­ć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina