Preporod

Hafiska dova za 606. hafiza u Bosni i Hercegovin­i

Medžlis Islamske zajednice Zenica je u nedjelju, 22. januara 2023. godine, u Sejmenskoj džamiji u Zenici upriličio hafisku dovu i promociju novog hafiza Amela Bešlića.

- M. BILčEVIć

Uz mnogobrojn­e džematlije, hafiskoj dovi je kao izaslanik reisul-uleme prisustvov­ao hafiz dr. Senaid Zajimović, muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica, direktor Fondacije „Hifz Časnoga Kur’ana“dr. Džemal Muslih, hafizi i imami zeničkog medžlisa. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub-ef. Salkica je u ime domaćina poselamio prisutne džematlije a u nastavku su hafizi učili dijelove Časnog Kur’ana.

„Mi volimo Kur’ani-kerim, Allaha i Poslanika, a.s., i baš zbog toga što ga mi volimo i što su ovo vrijednost­i koje mi štitimo, zbog toga što je Kur’an ona tačka koja nas okuplja, referentna os koja čuva naš identitet, tradiciju, prošlost i sadašnjost, neki naši dušmani ne odustaju da na svaki mogući način pokažu mržnju prema islamu i Kur’anu. Kur’ani-kerim je vječan, a mushaf i stranice mushafa su prolazne i kratkotraj­ne, stoga takvi dušmani ne mogu naštetiti Kur’ani-kerimu“– istakao je muftija Dizdarević.

Učenjem kratkih sura predstavio se i novi hafiz Amel Bešlić, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz dr. Safet-ef. Husejnović.

U ime reisul-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu Časnog Kur’ana uručio je izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović koji je prenio selame i čestitke novom hafizu, iskazavši da je ovo hafiska dova za 606. hafiza u Bosni i Hercegovin­i. „Zaista mi u Bosni i Hercegovin­i imamo razloga da budemo veseli i da nikada ne budemo tužni. Pogotovo što nam Allah Uzvišeni iz godine u godinu pomaže da imamo sve veći broj hafiza“– istakao je hafiz Zajimović.

 ?? ?? Hafisku diplomu uručio izaslanik reisul-uleme Zajimović
Hafisku diplomu uručio izaslanik reisul-uleme Zajimović
 ?? ?? Novi hafiz Amel Bešlić sa svojim muhaffizom dr. Husejnović­em
Novi hafiz Amel Bešlić sa svojim muhaffizom dr. Husejnović­em

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina