Preporod

Prva hafiska dova u IZB u Austriji

U nedjelju, 29. januara 2023. godine, u džematu St. Pölten proučena je hafiska dova imamu ovog džemata Mersadef. Muratoviću. Bila je ovo prva hafiska dova proučena u organizaci­ji Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA)

-

Hafiskoj dovi hafizu Mersad-ef. Muratoviću prisustvov­ali su izaslanik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, glavni imam IZBA Hasudin-ef. Atanović, predsjedni­k IZBA Senad-ef. Kusur, porodica hafiza Muratovića, kao i brojni drugi gosti.

Čestitke iz domovine

Muftija Kudić je ovom prilikom prenio selame i čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. U svom obraćanju prisutnim vjernicima podsjetio je na vrijednost Kur’ana, kao i na važnost predstojeć­ih mubarek noći. “Kada Uzvišeni Allah želi jednom narodu dobro on im podari onog ko će ih podučavati u vjeri. U životu jednog vjernika Kur’an treba da ima posebno mjesto. Moramo ga čitati, družiti se s njim, a najviše hafizi. Čuvajte svoju vjeru. Imajte na umu svoju domovinu, ali čuvajte i zemlju u kojoj živite”, istakao je ovom prilikom muftija Kudić.

Hasudin-ef. Atanović je iskazao posebno zadovoljst­vo što je IZB u Austriji dobila prvog hafiza. “Tražimo u ljudima dobro. Svaki čovjek ima nešto dobro u sebi. Efendija Muratović je poseban insan, uvijek nasmijan, oličenje dobrote. On nas svojim ahlakom i svojim posebnosti­ma podsjeća da i mi trebamo biti dobri. Nadam se da će biti primjer mladima da krenu njegovim putem”, izjavio je Atanović. Predsjedni­k IZBA Senad-ef. Kusur ukazao je na vrijednost­i koje nosi jedan hafiz, istaknuvši koliko je to značajno za džemat i Zajednicu u cjelini.

“Nadam se da je ova prva hafiska dova u Austriji jedan lijep početak, da će uslijediti još hafiskih dova u našoj zajednici. Jer, put hifza najbolji je put kojim se neko može uputiti”, naglasio je Kusur.

Novog hafiza nagradili odlaskom na hadž

Hafiz Muratović je zahvalio muhaffizu Ahmedu Bukviću i porodici na podršci, ali i Islamskoj zajednici. “Ovo je poseban dan za mene. Dobiti titulu hafiza je velika radost, zadovoljst­vo, ali i odgovornos­t, jer čovjek mora da djeluje, radi i živi u skladu s ajetima i kur’anskim naredbama. Posebnu zahvalnost iskazujem Islamskoj zajednici. Važno je ukazati na činjenicu da zahvaljuju­ći programima i aktivnosti­ma Zajednice koje su usmjerene na hifz, iz dana u dan imamo sve više hafiza”, poručio je, između ostalog, hafiz Muratović. Džemat St. Pölten je imao radost da se u džamiji okupe brojni vjernici ovim povodom, za što su u džematu ocijenili da je vrlo značajan događaj. “Naš džemat spada među srednje džemate u Austriji, stoga nam je posebno zadovoljst­vo i čast da je prvi hafiz u Austriji baš naš imam”, kazao je predsjedni­k džemata Mehmed Fejzić. Na kraju programa hafiske dove, novom hafizu je uručen poklon - odlazak na hadž.

 ?? ?? Sa svečanosti u džematu St. Pölten u Austriji
Sa svečanosti u džematu St. Pölten u Austriji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina