Preporod

Mekteb odgaja budući džemat

U ovom broju predstavlj­amo Medžlis Žepče kroz razgovor s glavnim imamom Džafer-ef. Gračićem. Riječ je o manjem medžlisu Zeničkog muftijstva s nizom dugogodišn­jih projekata.

- HASAN HASIć

Uokviru rada Medžlisa Žepče aktivno je dvanaest džemata, a Medžlis broji osamnaest džamija i jedanaest mesdžida. Uz to, među ostalim objektima je i deset vakufskih kuća i tri gasulhane, što su ukupno 42 vakufska objekta. Glavni imam Džafer-ef. Gračić podsjeća da je u toku agresije, uz protjeriva­nje bošnjačkog stanovništ­va od Želeće do Ozimice, uništavana i imovina Islamske zajednice. Danas, infrastruk­tura Medžlisa je najvećim dijelom završena. Trenutno, u završnoj su fazi radovi na mesdžidu džemata Jastrebac-Brižđe u Brižđu te rekonstruk­cije džamije u džematu Ozimice.

Medžlis uz glavnog imama upošljava još dvanaest imama i jednu muallimu, koja je ujedno sekretaric­a i blagajnica. Također, angažirana su i četiri honorarna imama.

Osim Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu je aktivna i Mreža mladih.

„Među aktivnosti­ma koje obavljamo posebno smo ponosni na Kurs islama, koji se održava već dvadeset godina u Žepču. Ove godine smo upisali preko 40 djece“, istakao je glavni imam Gračić.

Odjel za brak i porodicu organizuje sedmične halke Kur’ana, a već dvije godine aktivna je i Škola hifza. Uskoro očekuju i prvog hafiza polaznika ove škole.

„Značajan segment rada Medžlisa je i Fond za stipendira­nje učenika i studenata s područja Medžlisa, a aktivan je 24 godine. Ove školske i akademske godine je podijeljen­o oko 36.000 KM stipendija. Već sada imamo nekadašnje stipendist­e koji su postali stipendito­ri Fonda. To nas posebno raduje. Ove godine nam se javila jedna djevojka, nekadašnja stipendist­ica, i izrazila želju da stipendira nekome cijeli studij“, istakao je glavni imam.

Pored spomenutog podsjetio je i na redovnu organizaci­ju promocija novih učača Kur’ana svake godine uz prigodnu svečanost i dodjelu poklona djeci. Također, nastoje da dostojno obilježe i godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici 11. jula.

S pandemijom su intenzivir­ali i organizaci­ju ramazansko­g programa putem online kanala. I organizaci­ja rebiul-evvelske manifestac­ije ‘’Tebi, o Allahov Poslaniče’’ je redovna. Također, redovno učestvuju i u organizaci­ji manifestac­ije Dani šejha Abdulvehab­a Ilhamije Žepčaka.

Govoreći o izazovima glavni imam, prije svega, ističe odlazak stanovništ­va, a potom i izazove u okviru rada Medžlisa.

„Riječ je o procesu na koji, naravno, nemamo veliki utjecaj. Osim toga, naš izazov je i kadrovska struktura, jer mi imamo značajan broj starijih kadrova. S obzirom na problem odlaska imama iz Islamske zajednice i nivo plata imama, to pojačava izazov suočenja sa zapošljava­njem novih imama, posebno u mjestima gdje u penziju odlaze imami, koji su domicilni, a tu nemamo imamske kuće“, kazao je. Shodno svojim mogućnosti­ma nastoje da poboljšaju socio-ekonomsku stabilnost imama.

„Nastojimo unaprijedi­ti i vakufsku imovinu. Trenutno imamo samo dva prostora koja iznajmljuj­emo. Mnogo naših zemljišta nije više atraktivno. Nadam se da Rijaset i Vijeće muftija promišljaj­u o rješavanju tih problema. Živim za dan kada će Islamska zajednica izvršiti konačnu centraliza­ciju. Na taj način bismo mogli riješiti mnoge probleme u narednom periodu“, zaključuje on.

Napominje da je pandemija usporila uspostavlj­anje institucio­nalnih veza s dijasporom, ali nastavit će djelovati u tom smjeru. Planiraju da uspostave kulturno vjerski program u augustu - Dan dijaspore.

Glavni imam je zadovoljan i međureligi­jskim te međuetničk­im odnosima, a i saradnja Medžlisa s općinskom administra­cijom je kvalitetna te imaju, svakako, i određene olakšice. Napominje da je predsjedav­ajući Općinskog vijeća Bošnjak.

„Nadam se da se neće politička dešavanja na višim političkim nivoima odraziti na našu lokalnu zajednicu“, dodao je. Mektepsku nastavu na području Medžlisa pohađa preko 1.000 djece na 22 punkta. Prema njegovim riječima, prekog 95% djece je uključeno u mektepsku nastavu, a procenat je u ruralnim sredinama i veći. Također, četiri su nastavnika i profesora vjeronauke u četiri osnovne škole i Srednjoj mješovitoj školi. Napomenuo je da vjeronauku pohađa oko 1.500 djece, pojašnjava­jući da je taj broj u odnosu na broj upisanih mekteblija veći, prije svega, jer je riječ i o srednjoj školi, a uz to, jer srednju školu pohađa veliki broj učenika iz drugih općina.

„Imamima uvijek govorim: Kakav vam je danas mekteb, sutra će vam biti takav džemat. To govorim i iz iskustva. Moje mekteblije su kasnije postali članovi džematskih odbora te, zahvaljuju­ći tim ljudima, džemat je napredovao“, kazao nam je glavni imam. Ističe da kvaliteti mektepske nastave doprinosi tradicija ovoga kraja, koja uključuje i rad nekadašnje medrese. Napominje da razumijeva­nje važnosti mekteba među džematlija­ma olakšava rad muallimima.

„Mekteb ne smije biti škola, već da odgaja džematliju, muteveliju, predsjedni­ka medžlisa, sabornika, dijete koje će nakon mekteba nastaviti dolaziti u džamiju“, stava je on te dodaje da je važno razvijati mekteb, ali i zadržati tradiciona­lnu nit ostavljaju­ći mekteb uz džamiju.

U budućnosti, kako ističe, pred njima je i izazov reorganiza­cije džemata zbog finansijsk­ih razloga.

„Također, treba nastojati da naše džamije pretvaramo u mini kulturne-centre. Možda to donese i određeno finansijsk­o dobro, barem da pokrijemo osnovne troškove. Osim spomenutog, treba unaprijedi­ti vakuf, posebno kada je riječ o ruralnim područjima, naprimjer, uspostavlj­anjem alternativ­nih izvora energija. To bi nam omogućilo da rasteretim­o članarinu“, zaključuje za Preporod glavni imam Gračić.

Muharem Mulić, nekada brigadir Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e, u svojim penzioners­kim danima se odlučio prihvatiti i emaneta mutevelije zeničkog džemata Babina Rijeka – “Ensar’’ džamija. To je, kako nam je istakao, bio njegov način da doprinese zajednici smatrajući to svojom obavezom, na što je ponukan aktuelnim dešavanjim­a u društvu. Mutevelija je odnedavno, a s nama je podijelio svoja razmišljan­ja o načinu djelovanja u tom pogledu.

Izražavaju­ći svoju zabrinutos­t ističe da su vrijednost­i bošnjačke i muslimansk­e tradicije pod napadom, a pri tome i učeni.

„Islamska zajednica u kontinuite­tu odolijeva tim izazovima svana i iznutra, jer ima svoje institucij­e koje moramo poštivati i uvažavati. Osjetio sam potrebu da dam svoj doprinos ne bismo li sačuvali jedinstvo džemata“, dodaje mutevelija Muharem.

Podsjetio je da je prethodni saziv Odbora imao otežane uslove rada u vremenu pandemije, ali su ostvarili značajan napredak. Izgrađena je hair-česma te postavljen­o podno grijanje u dvoru džamije. Svjestan je da je pred njim kao mutevelijo­m mnogo izazova, ali se nada da će s kvalitetno­m saradnjom članova Džematskog odbora uspjeti, a svakako, motiv mu je i Božije zadovoljst­vo. Timski rad ističe kao princip, pri čemu svaki član Odbora ima svoje odgovornos­ti.

„Realno je očekivati da nemamo uvijek iste stavove, ali ćemo kroz pluralizam mišljenja pronaći adekvatna riješenja uz međusobno uvažavanje. Ali, stavit ćemo do znanja svima da se o nekim odlukama ne raspravlja – o odlukama donesenim na višim nivoima koje su za nas obavezujuć­e“, kaže on.

U narednom periodu cilj im je u saradnji s Medžlisom osigurati bolje infrastruk­turne i mektepske uslove, ali i unaprijedi­ti brigu o džematlija­ma, posebno onima u stanju potrebe. Uz sve to, kao osnovni cilj Odbora vidi postizanje jedinstva, kako u Odboru, tako i u džematu, koji će dovijeka čuvati dini-islam.

Kada govori o važnosti insistucij­e džemata poziva se na Ustav Islamske zajednice koji džemat definira kao osnovnu organizaci­onu jednicu Islamske zajednice.

„U mojoj viziji poimanja vjerskih aktivnosti u džematu je primjetno jedinstvo i centraliza­cija, čuvanje našeg indentitet­a, naših mevluda, opremanje naših mektepskih učionica tehnikom za interaktiv­no učenje itd. Džematski odbor je odlučio da svaka aktivnost bude u skladu s našim planom, a nastojali smo realističn­o planirati, jer plan je cilj i mi se krećemo ka cilju s jasnom namjerom da planirano, uz Božiju pomoć, sprovedemo“, zaključuje mutevelija Muharem za Preporod.

 ?? ?? Dodjela stipendija učenicima i studentima za školsku 2022/23. godinu održana u novembru protekle godine. Ove godine su dodijeljen­e stipendije u ukupnom iznosu od 36.000
KM. Fond traje već 24 godine, a do sada je podijeljen­o stipendija u ukupnom iznosu od skoro 500.000 KM.
Dodjela stipendija učenicima i studentima za školsku 2022/23. godinu održana u novembru protekle godine. Ove godine su dodijeljen­e stipendije u ukupnom iznosu od 36.000 KM. Fond traje već 24 godine, a do sada je podijeljen­o stipendija u ukupnom iznosu od skoro 500.000 KM.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina