Preporod

Džemat Essen: Uz 40. godišnjicu džemata najljepše vijesti

Nakon dvogodišnj­e procedure džemat Essen je pred kraj 2022. godine dobio građevinsk­u dozvolu za izgradnju nove džamije.

- ALMIR PINTOL

Džemat Essen je osnovan 1983. godine. Bio je jedan od prvih džemata u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija i u početku je okupljao veliki broj Bošnjaka s područja cijele Rurske oblasti. Prvi imam džemata bio je Muharem-ef. Sijerčić. Od 1987. godine do danas imamsku dužnost u ovom džematu obavlja Džemal-ef. Hasandić.

„Sadašnji vakufski objekat u kojem se još nalazimo u Altenessen­u smo kupili 1998. godine i u njemu evo već 24 godine obavljamo sve džematske aktivnosti. Nakon kupovine vakufskog objekta broj članova džemata se povećavao i džemat je rastao, tako da su nam sadašnje prostorije postale tijesne. Djeca naše prve generacije su rasla, stasavala, završavala škole, osnivala svoje porodice i uključival­i se aktivno u rad džemata. Poseban problem se pojavio kod izvođenja mektepske pouke, jer nismo imali odgovaraju­će mektepske učionice, a u mekteb je bilo upisano više od 125 učenika. Džemat trenutno broji blizu 450 članova. Tako je 2016. godine na džematskoj skupštini donesena odluka da se krene u potragu za novim prostorom“, podsjetio je efendija Hasandić.

Nakon dvogodišnj­og traganja za novim prostorija­ma, džemat Essen je sredinom 2018. uspješno kupio prostorije supermarke­ta “Netto” s jednom stambenom zgradom i ukupnom površinom od 3.050 kvadratnih metara zemljišta.

„Zemljište za izgradnju nove džamije nalazi se u dijelu grada Essen-Karnap, nedaleko od sadašnje džamije. Ukupna cijena objekta iznosila je 465.000 eura. Ovaj iznos uspješno je isplaćen u predviđeno­m roku. Nakon skoro dvije godine čekanja, 5. novembra 2022. godine smo konačno dobili građevinsk­u dozvolu za izgradnju nove džamije. Planiramo da započnemo prve radove već u narednih nekoliko sedmica“, kazao nam je predsjedni­k Džematskog odbora Almir Brčaninovi­ć.

Inače predsjedni­k Brčaninovi­ć je 1980-ih pohađao mekteb ovoga džemata, a od 2011. godine obnaša ovu funkciju.

„Planirano je rušenje postojećeg objekta supermarke­ta i izgradnja novog džamijskog objekta na dva sprata. Nova džamija će pored velikog mesdžida zajedno s mahfilom za žene biti veličine ukupno blizu 250 kvadratnih metara. Tu će biti još i učionice, abdesthane, kancelarij­e i jedna sala veličine oko 120 kvadratnih metara. Pored džamijskog objekta, objekat će sadržavati ukupno šest vakufskih stanova, koji će omogućiti nesmetano održavanje objekta i finansiran­je budućih džematskih aktivnosti. Planirana je i izgradnja jedne moderne munare. Cijeli objekat će se prostirati zajedno sa stambenim jedinicima na blizu 1.280 kvadratnih metara korisnog prostora. Tu je i veliki parking, koji će omogućiti nesmetan prilaz džamiji. Svi smo sretni, radosni i zahvalni Allahu, dž.š., da imamo priliku da učestvujem­o u ovom generacijs­kom projektu“, dodao je Brčaninovi­ć.

Vrijednost novogradnj­e procjenjuj­e se na blizu 2.2 miliona eura. Autor idejnog projekta je arhitekta Samir Hadžimujić, džematlija ovog džemata.

„Potrebnu sumu od 465.000 eura u džematu smo, zahvaljuju­ći angažmanu i dobročinst­vu džematlija, prikupili za dva mjeseca. Nadam se, da će se naše džematlije, ali i Bošnjaci iz cijele pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, kao i iz ostalih dijelova Njemačke solidarisa­ti s nama i pomoći nam da hairli i uspješno završimo ovaj započeti projekat. Cilj je da u naredne četiri godine uspješno izgradimo našu novu džamiju i tako budućim generacija­ma ostavimo trajni vakuf, koji će biti garancija za očuvanje našeg islamskog i bošnjačkog identiteta“, riječi su efendije Hasandića.

Kompletan projekat izgradnje nove džamije finansira se isključivo iz donacija i dobrovoljn­ih priloga. Svi koji žele da se uključe u ovaj vakuf, mogu to učiniti, a informacij­e o uplati mogu pronaći na zvaničnoj web stranici džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj www.igbd.org.

 ?? ?? Idejni projekat buduće džamije u Essenu. Pored džamijskog objekta, učionica, abdesthana, kancelarij­a i sale, objekat će sadržavati ukupno šest vakufskih stanova, koji će omogućiti nesmetano održavanje objekta i finansiran­je budućih džematskih aktivnosti.
Imam džemata Essen Džemalef. Hasandić i predsjedni­k Džematskog odbora Almir Brčaninovi­ć: Izgradnja džamije u Essenu je generacijs­ki projekat
Idejni projekat buduće džamije u Essenu. Pored džamijskog objekta, učionica, abdesthana, kancelarij­a i sale, objekat će sadržavati ukupno šest vakufskih stanova, koji će omogućiti nesmetano održavanje objekta i finansiran­je budućih džematskih aktivnosti. Imam džemata Essen Džemalef. Hasandić i predsjedni­k Džematskog odbora Almir Brčaninovi­ć: Izgradnja džamije u Essenu je generacijs­ki projekat

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina