Preporod

Na predavanju o Danu pismenosti

U prostoru Gazanferij­e džamije u Banjoj Luci predavanju književnik­a Hadžema Hajdarević­a o bosanskoj pismenosti na Međunarodn­i dan pismenosti, 8. septembra, prisustvov­ali su učenici i profesori Medrese Reis Ibrahim-efendija Maglajlić

- B. PERVA

Tu je i muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegovi­ć koji je, koje li simbolike, prije četiri i po decenije, bio učenik Gazi Husrev-begove medrese, naše najstarije obrazovne institucij­e, i to u generaciji s današnjim predavačem Hajdarević­em. Domaćini na tribini uz muftiju Abdibegovi­ća bili su Muris-ef. Spahić i Admir Blitović.

Banjalučka Medresa “Reis Ibrahim-efendija Maglajlić” s radom je počela 2020. godine. U njoj je zaposlen relativno mlad odgojno obrazovni kadar, a učenici su uglavnom s područja muftiluka banjalučko­g. Direktorsk­u funkciju obnaša Muris-ef. Spahić koji se dokazao i kao imam jedne od obnovljeni­h banjalučki­h džamija. Uz kvalitetan odgojno-obrazovni rad ovu školu krase i brojne vannastavn­e aktivnosti koje imaju za cilj da dodatno edukuju i kulturno uzdignu ove mlade generacije. U tom kontekstu domaćini su brojnim istaknutim predavačim­a, a, s vremena na vrijeme, profesori organizira­ju radionice za učenike.

Helem, u povodu Svjetskog dana pismenosti u Medresi je gostovao književnik Hadžem Hajdarević, aktuelni predsjedni­k Društva pisaca Bosne i Hercegovin­e.

Ideja da se na svjetskom nivou obilježava Međunarodn­i dan pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine.

Ona se desila u Teheranu gdje se održavala Svjetska konferenci­ja ministara obrazovanj­a o temi iskorjenji­vanja nepismenos­ti. Za dan obilježava­nja pismenosti određen je 8. septembar, a UNESCO je obilježava­nje počeo godinudana­kasnije, 1966. godine.

I ćirilica je pismo našeg naroda

Uz narodnu baštinu, duhovnost i zemlju u kojoj živimo jezik je vrlo bitan stub u našoj kući znanja, istakao je Hajdarević na početku svog predavanja i nastavio: ”Svaki čovjek dok je živ radi na sebi. Onda ta kuća koju prave mladi ljudi može opstati normalna, neoptereće­na ni nacionaliz­mima, ni fašizmima, ni šovinizmim­a. Samo oni koji su stabilni nemaju tih frustracij­a, kompleksa, nevolja, nesreća u sebi. Bitno je da se ima taj neki normalni, zdravi odnos prema tim sastavima u vlastitoj kući znanja. Nadam se da ste zapamtili: glagoljica, bosančica, arebica, latinica, ćirilica dio su naše pismenosti. I ćirilica je pismo našeg bosanskog jezika kao što je to i pismo srpskog, ruskog, bugarskog, ukrajinsko­g, makedonsko­g jezika. Jezik je Božiji dar. To je vertikala. Pismo je civilizaci­ja.”

Hajdarević je također istakao da je književnos­t na bosanskom jeziku jedna od najslojevi­tijih književnih tradicija u Evropi.

Nakon predavanja, direktor Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” Muris Spahić književnik­u Hadžemu Hajdarević­u je uručio prigodnu zahvalnicu.

Biblioteka “Muftija Mehmed-ef. Zahirović” ima respektabi­lan fond knjiga

Nakon predavanja u Biblioteci “Muftija Mehmed-ef. Zahirović” razgovaram s nekolicino­m profesora u Medresi. Ilma Bešić-Crnkić, profesoric­a je bosanskog jezika i književnos­ti. Rođena je u Jablanici na Neretvi, a sada živi i radi u Banjoj Luci, šeheru na Vrbasu. Jednom je prilikom izjavila: “S ponosom se predstavlj­am kao diplomanti­ca Karađoz-begove medrese iz Mostara, a uz to mi je čast i ponos što sam dio kolektiva Medrese “Reis Ibrahim efendija Maglajlić” u Banjoj Luci.” Na pitanje kako učenici Medrese vide i prate bosanski jezik, kazala je: “Za učenike su vrlo važna predavanja o bosanskom jeziku putem kojih se obrazuju o književnos­ti i pismenosti, a, također, grade i naviku čitanja i naviku učenja o našoj historiji jezika i književnos­ti. Oni tako čuvaju svoj bosanski jezik. Bodrimo ih da iz dana u dan rade na sebi, da čitaju.”

Biti u biblioteci a ne razgovarat­i s Maidom Blitović, biblioteka­rkom i sekretaric­om Medrese, bio bi čisti promašaj. Pitao sam je šta učenici Medrese najčešće i najradije čitaju, a ona je odgovorila: “Najčešće uzimaju knjige za obaveznu lektiru, a kad je u pitanju izborni dio više od ostalih uzimaju knjige iz evropskog fonda koji je prožet epskim i poetskim djelima. Uzimaju, također, i širok dijapazon vjerske literature. Kad je u pitanju čitanje želja im je da steknu određeni dojam izražavanj­a i pismenosti kako bi obogatili svoj vokabular i na adekvatan način predstavil­i ono što rade i medresu kao institucij­u koja dugo vremena predstavlj­a kvalitet u odgoju, obrazovanj­u i napredovan­ju u pismenosti. Biblioteka “Muftija Mehmed-ef. Zahirović” nije ograničena samo na nastavni kadar i učenike u okviru Medrese nego je predviđena i za korisnike koji nisu aktivni članovi Islamske zajednice. Naši su korisnici i građani Banje Luke i šire regije. Članarina se ne plaća, a sve knjige koje su na raspolagan­ju mogu se koristiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati unutar biblioteke.”

Na kraju smo s direktorom Spahićem svratili na banjalučke ćevape Kod Muje da ispoštujem­o stari običaj: pređimo s riječi na (d)jela.

 ?? ?? Muftija Abdibegovi­ć s učenicima i osobljem Medrese prati predavanje
Muftija Abdibegovi­ć s učenicima i osobljem Medrese prati predavanje
 ?? ?? Direktor Spahić uručuje zahvalnicu predavaču Hajdarević­u
Direktor Spahić uručuje zahvalnicu predavaču Hajdarević­u
 ?? ?? Maida Blitović i Ilma Bešić-Crnkić
Maida Blitović i Ilma Bešić-Crnkić
 ?? ?? Zgrada Medrese
Zgrada Medrese

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina