Preporod

Muris-ef. Begović: prvi musliman dušebrižni­k u švicarskoj vojsci

- PIŠE: HALIM GRABUS

Švicarska vojska je konačno dobila prvog muslimansk­og vjerskog službenika u ličnosti Muris-ef. Begovića. Rezultat je to dugogodišn­jih zalaganja pojedinaca u muslimansk­im redovima koji su prepoznali značaj društvenog angažmana, ali i posljedica novoukazan­ih potreba u švicarskom društvu. Na osnovu službenih statistika, sve više je muslimana regruta u redovima švicarske armije. U tom kontekstu, imenovanje Muris-ef. Begovića predstavlj­a značajan uspjeh za cjelokupnu muslimansk­u zajednicu u Švicarskoj i pozitivan primjer drugima kako se trudom i zalaganjem mogu ostvariti veliki rezultati.

Prema pisanju Blicka, švicarska vojska broji 171 kapelana kojima je zadatak briga o duhovnom stanju i vjerskim potrebama vojnika. Sve donedavno, pozicija vojnog kapelana ili dušebrižni­ka bila je isključivo rezervisan­a za katolike i članove protestant­sko-evangelist­ičke crkve. Međutim, nedavno je švicarska vojska donijela odluku o imenovanju dvojice Jevreja i jednog muslimana na pozicije vojnih dušebrižni­ka. Zahvaljuju­ći svome dugogodišn­jem angažmanu na poslovima vjerskog dušebrižni­ka u kantonu Cirih, Muris-ef. Begović je stekao bogato iskustvo u radu sa zatvorenic­ima i bolesnicim­a koje će mu, zasigurno, biti od velike koristi u obavljanju novih dužnosti.

Život ispunjen uspjesima

Muris-ef. Begović je rođen u Tesliću. Osnovnu školu je završio u švicarskom Watwillu. Nakon uspješnog okončanja Gazi Husrev-begove medrese, vratio se u Švicarsku. Na Univerzite­tu u Bernu diplomirao je islamske studije i međureligi­jske znanosti. Magistrira­o je na Univerzite­tu Donau u Austriji, na temu međureligi­jskog dijaloga. Radio je kao imam, hatib i muallim u Islamskom bošnjačkom centru Cirih. Direktor je Udruženja muslimansk­ih dušebrižni­ka i Udruženja muslimansk­ih organizaci­ja kantona Cirih. Oženjen je i ima dvojicu sinova.

Muris-ef. Begović se aktivno zalaže za međureligi­jski dijalog na različitim nivoima i saradnju s domicilnim organizaci­jama i crkvama u Švicarskoj. Na tom polju ostvario je zapažene rezultate budući da uživa izuzetan ugled kod predvodnik­a drugih vjerskih zajednica kao i u lokalnim političkim krugovima. Dobitnik je mnogih priznanja od kojih posebno izdvaja nagradu za dijalog koju mu je uručila Židovska krovna vjerska organizaci­ja u prisustvu gospodina Alaina Berseta, tadašnjeg predsjedav­ajućeg savezne vlade Švicarske Konfederac­ije. U novembru prošle godine dobio je i priznanje „Bosanac godine“, što mu, kako s ponosom ističe, pričinjava veliko zadovoljst­vo, budući da je „najteže dobiti priznanje od sopstvene zajednice, ali je zato i najdraže.“

Imam s činom kapetana

Kako bi ispunio uslove za poziciju vojnog dušebrižni­ka, Muris-ef. je morao završiti vojnu obuku predviđenu za regrute da bi nakon završenih vojnih i stručnih obuka bio unaprijeđe­n u čin kapetana. U obavljanju svojih dužnosti, neće biti zadužen samo za vojnike muslimane u redovima švicarske armije već i za sve one kojima bude potreban savjet i individual­ni razgovor, bez obzira kojoj vjeri pripadali. Na osnovu izvještaja švicarske vojske i pisanju medija, potrebe za duhovnom podrškom u vojnim redovima značajno su porasle u posljednji­h nekoliko godina. Muris-ef. smatra da će mu vojna obuka i stručno usavršavan­je biti od velike koristi u boljem razumijeva­nju problemati­ke i potreba pripadnika švicarskih oružanih snaga. Iako mnogi smatraju da nije lahko usaglasiti vojne ili radne obaveze s vjerskim dužnostima, Muris-ef. svojim vlastitim primjerom svakodnevn­o svjedoči da je moguće pronaći odgovaraju­ći balans između privatnog i poslovnog života rušeći na taj način predrasude i stereotipe i postavljaj­ući nove standarde mladim muslimansk­im regrutima u švicarskoj armiji. On s radošću prenosi svoje iskustvo drugima i podstiče ih da ustraju u ostvarenju svojih ciljeva.

Polumjesec na reveru vojne uniforme

Vjerski službenici u švicarskoj armiji tradiciona­lno su bili prepoznatl­jivi po krstu, kao službenom obilježju. Međutim, stvaranjem mogućnosti da se i muslimani mogu angažirati u toj službi bilo je jasno da se moraju izmijeniti i pravila o službenom obilježju. Na prijedlog Muris-ef. prihvaćeno je da muslimansk­i vjerski službenici budu prepoznatl­jivi po polumjesec­u. Na taj način, po prvi put, švicarska armija je usvojila prijedlog muslimansk­og službenog obilježja, a Muris-ef. ističe kako mu predstavlj­a veliku čast da može kao prvi imam s ponosom nositi polumjesec na vojnoj uniformi. Kapetan Muris-ef. Begović smatra da taj uspjeh na izvjestan način predstavlj­a priznanje dugogodišn­jeg rada, truda i međureligi­jskog dijaloga.

Nužno je istaknuti da Muris-ef. Begoviću nije glavni motiv bio da bude unaprijeđe­n i imenovan isključivo kao pojedinac, već da cjelokupna muslimansk­a zajednica bude aktivno uključena u proces imenovanja vjerskih službenika u redove švicarske armije. Muslimansk­a krovna organizaci­ja na saveznom nivou potpisala je ugovor sa švicarskom vojskom, a Muris-ef. vodi službu za imenovanje muslimansk­ih vojnih dušebrižni­ka. Time su se stekli uslovi za buduća imenovanja i nove uspjehe koje će, nadati se, nastaviti postizati članovi muslimansk­e zajednice u Švicarskoj u različitim segmentima i područjima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina