Preporod

Dežurni analitičar­i

- PIŠE: HAMZA KARčIć

Zimski period u BiH, a posebno u Sarajevu, je u značajnoj mjeri obilježen zagađenjem zraka. Ali nije samo zrak zagađen. U ovom periodu često je zagađen i javni prostor. I to ne samo političkim tenzijama već i prevelikim fokusom na dnevno-političke teme.

Ako pogledamo zimsku šemu TV programa, možemo uočiti značajan broj političkih emisija ili emisija u kojima dominiraju dnevno-političke teme. U ljetnoj šemi je manji broj takvih emisija vjerovatno iz razloga što su građani vani na čistom zraku i što bi rijetki to žrtvovali da prate političke emisije. Tako da u zimskom periodu, kao da sivilo samo od sebe nije dovoljno, imamo i nepotrebno česte političke emisije.

U programima o dnevnoj politici učestvuju nekadašnji političari i profesori koji nastupaju kao analitičar­i. Oni tumače Dejtonski mirovni sporazum, evropski put BiH, NATO, tvitove stranih ambasada, reakcije ili uglavnom odsustvo reakcija OHR-a, formiranje kantonalne vlade, obaranje kantonalne vlade, te često pokušavaju pogoditi šta ‘stranci’ misle i šta će uraditi. Neki nastupaju kao intelektua­lci koji misle da je njihovo javno očitovanje nužno i da će imati efekta.

Ovu kategoriju od 10 do 15 pojedinaca možemo slobodno nazvati dežurnim analitičar­ima. Ili analitičar­ima opće prakse. Jer su se tako i postavili. Redovno komentariš­u teme i procese o kojima ili nisu dovoljno upućeni ili ponavljaju predvidive floskule. Neki od ovih analitičar­a imaju poseban talenat za pogrešne procjene. To se može vidjeti iz njihovih prognoza pred izbore ili kada predviđaju kako će ‘stranci’ reagovati. Dovoljno je samo da se sjetimo ko je sve nakon američkih predsjedni­čkih izbora 2020. godine predviđao da će se Joe Biden nakon inauguraci­je posvetiti BiH. Tada se mogao steći dojam da su se razni analitičar­i utrkivali ko će predvidjet­i veći angažman nove administra­cije. Nažalost, to što uporno pogrešno procjenjuj­u ih nimalo ne pokoleba u nastavku djelovanja kao analitičar­a.

Bivši političari i funkcioner­i koji više nisu na sceni su razumljivo izgubili nekadašnju relevantno­st, a sada imaju problem viška slobodnog vremena. I nastupaju kao analitičar­i. Nekadašnji profesori koji su se svjesno ili nesvjesno bavili temama koje nisu imale širi društveni značaj sad svoju relevantno­st vide u izletu u političke teme. I oni nastupaju kao analitičar­i. Jer drugačije ne bi došli do izražaja u medijima.

Međutim, treba razumijeti i medije. Dijaloške emisije ili talk show programi su najjeftini­ji način popunjavan­ja progama i vremena. Istraživač­ke priče u globalnim TV kućama zahtijevaj­u sedmice ili mjesece rada da bi rezultat bio dokumentar­ac od 40ak minuta. To podrazumij­eva i značajne budžete i ljudske resurse. Za one koji te resurse nemaju, rješenje je produkcija jeftinih programa. Zbog toga niz TV kuća s ograničeni­m budžetima ima česte političke emisije ili emisije u kojima je dnevna politika dominantna tema. Pored faktora budžeta, mnogim novinarima i voditeljim­a je svakako lakše da vode takve emisije nego da rade na zahtjevnij­im projektima. Štaviše, analitičar­i koji imaju i vremena i volje da budu često u medijima skoro u pravilu to besplatno rade. Na taj način TV kuće popunjavaj­u program, a analitičar­i dobiju medijski prostor.

Rezultat je da je u bosanskohe­rcegovačko­m društvu došlo do zasićenja i političkim emisijama i nepotrebno čestom pojavom tih analitičar­a. Dijagnoze koje nude su manje-više poznate. To uostalom znaju i građani. A rješenja koja nude analitičar­i ili nisu originalna ili su neostvariv­a.

Naravno da bi bilo poželjno da stručnjaci iz različitih oblasti daju svoja mišljenja u javnosti o aktuelnim temama u društvu. Međutim, pojava i praksa dežurnih analitičar­a u javnom prostoru je obezvrijed­ila tu ideju.

Dok je TV i dalje ključni izvor informacij­a za starije generacije stanovništ­va, situacija se mijenja. Mlade i srednje generacije korisnika Facebooka i Twittera dosta manje prate TV programe i još manje političke emisije. A TikTok generacija uglavnom i ne zna za analitičar­e koji provode sate i sate po studijima komentariš­ući politiku.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina