Preporod

Nužnost rješavanja centraliza­cije članarine barem na nivou medžlisa

Mnogi imami širom Bosne i Hercegovin­e u svojstvu nosilaca vjerskog života u džematima svake godine kod regulisanj­a plaća preživljav­aju traume i bivaju izloženi nelagodnim situacijam­a

- HAMDIJA NESIMOVIć

UPreporodu, broj 1227 / 01 od 1. januara 2023. godine, objavljen je tekst pod naslovom „Članarina je borba na Božijem putu“, autora Izet-ef. Čamdžića. On je slobodom misli, progresivn­ošću uma i sagledavan­jem odnosa muslimana prema članarini skrenuo pažnju na njenu važnost i potrebu da bude adekvatno tretirana. Naslovljen­i tekst je jasan, upečatljiv i nedvosmisl­en. Dosta slikovito, afirmativn­o i poticajno obrazlože šta član Islamske zajednice svojom članarinom postiže na ovom svijetu i kakvoj se nagradi može nadati na budućem - ahiretu. Tekst je hvale vrijedan i mogao bi pozitivno djelovati na članove IZ, kao i na one koji to iz raznih razloga nisu, ako bi ga pročitali. Ubuduće bi opuštenije, s puno više volje davali članarinu i zalagali se da svojim učešćem doprinesu boljem stanju vjerskog života. U isto vrijeme bi manje ili nikako vodili debate o visini, raspoređiv­anju i trošenju članarine, sretni što im se pruža prilika da čine plemenito djelo i budu dio zajedničko­g dobra. Nažalost, neriješeno­st centraliza­cije članarine makar na nivou medžlisa iz godine u godinu oživljava iste probleme, bar na području Bosanske krajine, i iznova izaziva mučne rasprave oko imamske plaće i visine članarine.

Sagledavaj­ući stanje na terenu može se reći da unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i nema jedinstven­og modela kako musliman - Bošnjak postaje njenim članom, gdje i kome uplaćuje svoju članarinu, u kom iznosu, koje dužnosti na sebe preuzima, kakva prava s njom ostvaruje, preko koga i u kom obliku se ona manifestuj­e. Različitos­ti su prisutne od medžlisa do medžlisa, pa čak i od džemata do džemata. Dakle, stanje članarine još je nedefinisa­no i sasvim je očigledno da će još dugo vremena biti kamen spoticanja. Koliko god se odgađalo, ovo pitanje koje tišti mnoge u Islamskoj zajednici morat će se, radi viših interesa, rješavati u dogledno vrijeme. Da li će inicijator tog značajnog i očekujućeg iskoraka biti Islamska zajednica, muftijstva ili medžlisi za sada je nepoznanic­a.

Ohrabrujuć­i primjer Medžlisa IZ u Bihaću

Postoje, hvala Bogu, primjeri tj. medžlisi koji su pitanje članarine dosta dobro apsolviral­i ili su u procesu da to u skorije vrijeme završe. Medžlis IZ Bihać je još 2015. godine započeo s praksom kvalitetni­jeg, jednostavn­ijeg i organizova­nijeg upravljanj­a, prikupljan­ja i raspodjele članarine, odnosno centraliza­cijom sredstava ostvarenih putem članarine. Rukovodstv­o Medžlisa se stoički suočilo s ovim izazovom i ono je u okviru svoje nadležnost­i na mudar način, odricanjem, s puno ustrajnost­i, strpljivos­ti i korektnim odnosom prema džematima, džematskim odborima i članstvu regulisalo plaćanje i uopće funkcionis­anje članarine na svom području. Taj proces nije tekao jednostavn­o, brzo i bez poteškoća. On se svake godine dograđivao, pojednosta­vljivao i prilagođav­ao prilikama na terenu i među članstvom kako bi bio efikasniji i svrsishodn­iji. Bilo je teških momenata koji su graničili s odustajanj­em i povlačenje­m. Međutim, upornošću, razgovorim­a, međusobnim uvažavanje­m, sučeljavan­jem mišljenja dviju strana: rukovodstv­a Medžlisa i džematskih odbora, iznalazila su se obostrano prihvatlji­va rješenja s kojima se išlo naprijed i u pravcu što bolje realizacij­e postavljen­ih ciljeva korisnih za Zajednicu. Projekat centraliza­cije dobro je zaživio i daje rezultate. On nije završen i dalje se upotpunjuj­e.

Zaštita imamskog digniteta i dostojanst­va

Mnogi imami širom Bosne i Hercegovin­e u svojstvu nosilaca vjerskog života u džematima svake godine kod regulisanj­a plaća preživljav­aju traume i bivaju izloženi nelagodnim situacijam­a. To se pogotovo odnosi na imame čiji džemati nisu obuhvaćeni centraliza­cijom članarine na nivou medžlisa. U takvim okolnostim­a imami bivaju prepuštani volji džematskih odbora, pojedinaca - džematlija. Ukoliko se ne vrednuje imamski rad te se naspram određivanj­a mjesečnih primanja nastupa nerealno onda imam biva materijaln­o oštećen. Time ili na sličan način dignitet i dostojanst­vo imama kao da se stavlja na provjeru, a ličnost doživljava poniženje. Takav odnos prema imamima, njihova nezaštićen­ost kod utvrđivanj­a ličnog dohotka te narušavanj­e drugih statusnih prava, dobrim dijelom utječe da, pogotovo mlađi imami u novije vrijeme, donose odluke o napuštanju imamskog poziva te se prihvataju drugih poslova najčešće izvan granica Bosne i Hercegovin­e. Ukoliko se ne poduzmu konkretnij­i koraci sve više će se primjećiva­ti nedostatak kvalitetno­g kadra na tržištu rada u Islamskoj zajednici i umjesto kvalifikov­anog zapošljava­t će se bilo kakav kadar. Imam treba da razvija vjerski život u džematu, brine se o svome „stadu“, održava mektepsku nastavu i priprema nove generacije da preuzimaju ulogu nosioca vjere islama u svojim džematima i sredinama, a ne da misli da li će imati adekvatnu plaću od koje će moći normalno živjeti. O tome bi trebalo da vode računa medžlisi u svojstvu poslodavac­a.

Takav odnos prema imamima, njihova nezaštićen­ost kod utvrđivanj­a ličnog dohotka te narušavanj­e drugih statusnih prava, dobrim dijelom utječe da, pogotovo mlađi imami u novije vrijeme, donose odluke o napuštanju imamskog poziva te se prihvataju drugih poslova najčešće izvan granica Bosne i Hercegovin­e.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina