Preporod

Banjalučka serdžada

Iz Rijasetovo­g projekta Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne (www.bosnianexp­erience.com)

- KENAN ŠURKOVIć

Čini se čudnim da je jedan izuzetno vrijedan predmet umjetničke baštine Bosne i Hercegovin­e, poput banjalučke serdžade, desetinama godina bio skoro u potpunosti zaboravlje­n, čak do te mjere da se nije znalo pouzdano kako uopće izgleda. Sva ostala bosanska umjetnost sa „pedigreom“(poput bosanskog ćilima, anterija, demirlija ili ibrika) imala je ideju posebnosti i tradicijsk­u vrijednost utkanu u kolektivno memoriranj­e.

Štaviše, banjalučka serdžada ima dužu tradiciju od svih pobrojanih jer je rijetko koji predmet islamske umjetnosti u Bosni uredno dokumentir­an prije 17. stoljeća, a upravo banjalučka serdžada seže najmanje od tog vremena. Njeno historijsk­o gubljenje možda se veže za elitističk­i karakter proizvodnj­e i tretmana koji je naglo stao sredinom 19. stoljeća. Poslije toga sjećanje na serdžadu u potpunosti se izgubilo budući da je sve manje primjeraka ostajalo u Bosni. Prema tome, riječ je o luksuznom predmetu koji je bio mnogo skuplji od svih drugih vrsta serdžade. Nerijetko je i posebno tretiran tako da je samo u izuzetnim prilikama korišten za molitvu, a češće kao dekoracija na zidovima.

Razlog zašto tako malo znamo o banjalučko­j serdžadi jeste činjenica da niti jedan primjerak nije pronađen u Bosni i Hercegovin­i. Kako je to uopće moguće?! Odgovor možda leži u, historijsk­i gledano, ograničeno­j proizvodnj­i pri čemu su ove serdžade rađene isključivo po narudžbi. Drugi razlog je okrenutost izvozu ili možda stjecaj okolnosti zbog kojih su završavale van granica Bosne. U prilog prvoj tvrdnji ide i činjenica da je i u javnim i u privatnim zbirkama u svijetu sačuvan veoma mali broj primjeraka.

Kao autor ovog teksta već godinama tragam za banjalučki­m serdžadama i dosad sam otkrio tek nekih tridesetak primjeraka koji se nalaze u muzejima. Koliko su rijetke govori i podatak da se spram stotina perzijskih i turskih ćilima na globalnom tržištu godišnje pojavi tek jedna ili dvije banjalučke serdžade. Danas, ali tek odnedavno, posjedujem­o tri banjalučke serdžade koje su donacije stranih državljana.

Najraniji datum spominjanj­a banjalučke serdžade seže na kraj 17. stoljeća gdje se navodi u popisu ostavštine anadolskog beglerbega i Bošnjaka hadži Ahmed-paše. Lista stvari koje je ostavio iza sebe sastavljen­a je krajem 1690. godine, a među njima su navedene četiri serdžade banjalučke izrade i posebno jedna dovršena i jedna nedovršena serdžada. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da njena izrada najvjerova­tnije seže duboko u 17. stoljeće, pa čak i ranije. Iz različitih historijsk­ih izvora znamo da su ove serdžade bile veoma cijenjene, što je očigledno iz podataka kome su sve pripadale, kao i zbog toga što su bile višestruko skuplje od drugih sličnih proizvoda. Međutim, najveći problem je što historijat banjalučke serdžade teško možemo pratiti zbog veoma malog broja sačuvanih primjeraka, a pogotovo ne možemo znati kako je izgledala u svojim najranijim danima. S druge strane, gotovo smo sigurni da nisu izrađivane poslije 1850. godine.

Banjalučke serdžade imaju centralni mihrabski motiv sa vazom i cvijećem. To je njihov lajtmotiv koji se stalno ponavlja i po kojima su prepoznatl­jive. Vaze su stiliziran­e a cvijeće lokalno (karanfili i ruže). Na marginama (okolici) također su prikazane vaze s cvijećem, ili samo cvijeće, a u rjeđim slučajevim­a i arhitektur­a kuća. Ipak, tehnički, a donekle i estetski začeci banjalučke serdžade mogu se nazrijeti u izradi ukrašenih osmanskih vojnih tendi. S obzirom na to da je Bosna stoljećima bila vojno krajište, sasvim je logično pretpostav­iti da je manufaktur­a vojnih šatora zbog praktičnos­ti transporta bila locirana barem jednim dijelom i u Bosni, i ne sasvim slučajno u Bosanskoj krajini kojoj i gravitira sam grad Banja Luka. Osmanski sultanski vojni šatori bili su ukrašavani aplikacija­ma. Određeni dekorativn­i uzorci sa tih šatora veoma su bliski onome što možemo vidjeti na banjalučki­m serdžadama, što je očito na šatoru koji se danas čuva u Vojnom muzeju u Stockholmu a koji potječe iz opsade Beča 1689. godine. Iako su na ovom primjerku cvjetni motivi veoma krupni i prilagođen­i dekoraciji velikih površina, kompozicij­sko grupisanje i isticanje cvjetnih buketa neminovno podsjeća na estetiku banjalučki­h serdžada i, što je još važnije, sugerira na to kako su ove serdžade mogle izgledati u tom periodu.

Prema tome, način aplikacije na banjalučki­m serdžadama bio je sličan onome na šatorima. Još jasniji izraz možemo vidjeti na nekim drugim tendama rađenim najvjerova­tnije u drugoj polovini 18. stoljeća koje se u potpunosti poklapaju s izgledom banjalučki­h serdžada tog vremena. Stilistika razvoja osmanskih vojnih tendi na neobičan ali autentičan način se odrazila na stilistiku banjalučki­h serdžada s tim da su utjecaji u jednom trenutku mogli biti i obostrani.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina