Preporod

Od samrti do ukopa (priručnik o dženazi i pogrebnim propisima)

- D.S.

Nedavno je u izdanju Medrese „Mehmed Fatih“u Podgorici izašla knjiga „Od samrti do ukopa (priručnik o dženazi i pogrebnim propisima)“. Autor djela je Jusuf Džafić, koji se već istakao na raznim poljima islamistik­e. Suizdavač je Medžlis Rožaje. Recenzenti su: Rejhan-ef. Hot i Kadrija-ef. Murić.

Riječ je o sveobuhvat­nom priručniku koji, na malo stranica, govori o svim propisima vezanim za dženazu i posmrtno-pogrebne propise. Knjiga ima 14 poglavlja: Uvod; Samrt; Gasuljenje; Kefini; Dženaza-namaz; Nošenje i praćenje dženaze; Način klanjanja dženaza-namaza; Ukop; Adabi nakon ukopa; Zijaret (posjeta) mezarju; Dženazetsk­e dove iz Sunneta; Dove za mejta nakon ukopa iz Sunneta; Talkin-dove iz Sunneta; Sujevjerne i inovjerne pogrebne radnje.

Djelo sadrži sveukupno 1.325 propisa, koji su raspoređen­i po poglavljim­a na sljedeći način: Samrt (89 propisa); Gasuljenje (214 propisa); Kefini (153 propisa); Dženaza-namaz (186 propisa); Nošenje i praćenje dženaze (83 propisa); Ukop (197 propisa); Adabi nakon ukopa (151 propis); Zijaret (posjeta) mezarju (62 propisa); Sujevjerne i inovjerne pogrebne radnje (190 propisa).

Cilj pisanja ove knjige, kako je autor istakao u predgovoru, jeste želja da se pokaže koliko je islam općenito, te fikh posebno, sposoban da ponudi adekvatne odgovore na pitanje samrti i smrti.

Recenzent Kadrija-ef. Murić, imam bošnjačkog džemata u Makedoniji, djelo toplo preporučuj­e za objavljiva­nje. Tako kaže, između ostalog, u svojoj recenziji: Radujem se što će ova izuzetno vrijedna knjiga imati svoje mjesto u policama moje porodične biblioteke i biti mi nezaobilaz­no štivo kada je ova tematika u pitanju. Nadam se da će ovo djelo itekako dobro poslužiti svim učenicima medresa, studentima na islamskim studijama, zatim imamima, hatibima, muallimima, muderisima kako bi lakše naučili i ispravno praktikova­li sve propise koji su u njoj obrađeni. Stoga srdačno preporučuj­em ovu knjigu na čitanje i studiozno izučavanje svim onim vjernicima i vjernicama koji su željni da izvorno i precizno spoznaju propise dženaze i pogrebnih radnji.“

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina