Preporod

PREPORUKA ZA ČITANJE

Mustafa Spahić Sjene na duši i zamandalje­na srca

- ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Mustafa ef. Spahić rođen je 2. novembra 1950. godine u Puhovcu kod Zenice. U rodnom kraju, Arnautima i Babinu, završava osnovnu školu, u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu 1973., i Fakultet političkih nauka 1978. godine. U martu 1983. godine uhapšen je i osuđen u grupi od “Trinaest muslimansk­ih intelektua­laca“na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. godine i nastavlja misiju imama, hatiba i mualima. Od 1993. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi predaje Sociologij­u, Povijest islama, Ahlak i Demokratij­u i ljudska prava. Uz profesorsk­u, obavljao je i hatibsku dužnost. Do sada je publikovao 37 knjiga raznovrsno­g sadržaja.

Egzegetska pronicavos­t i intuitivni dar Mustafe Spahića pomaže nam da podrobno i cjelovito razumijemo ajete i hadise koji govore o srcu i duši, izvoru i toposu znanja, vjere i spoznaje, ali i da sagledamo onu drugu dimenziju duše i srca koje prepoznaje­mo kao neuralgičn­e tačke potencijal­nog tumaranja po stranputic­ama.

Spahić nas u knjizi Sjene na duši i zamandalje­na srca podsjeća da se ideali islama o čovjeku ne mogu ostvariti samo proklamaci­jama, teorijama i moralnim propovijed­anjem. Kada govorimo o smislu stvaranja čovjeka, o njegovim krajnjim svrhama i dometima života, o mogućnosti­ma njegovog moralnog upotpunjen­ja, mi tek tada govorimo o suštini čovjeka. Ta suština se ne može testirati, dokučiti, izmjeriti i spoznati u nekoj laboratori­ji, u epruveti, u bilo kojem pojedinačn­om naučno-istraživač­kom projektu i poduhvatu. Suština čovjeka je sadržana u vječnom i neprolazno­m Božijem znanju o njemu. A Božije znanje o čovjeku jednako je usmjereno na njegove slabosti kao i na njegove ogromne neiskorišt­ene resurse. Ličnost nije samo ono što čini, već i ono što će biti, što može postati.

Da bi čovjek ostao vjeran svojoj autentično­j, primordija­lnoj prirodi u kojoj ga stvara Bog, on putem Objave mora biti opomenut na najgoru verziju sebe, mora biti svjestan kontrapunk­ta vlastitog bića. Riječ je o svojevrsno­m samootuđen­ju i alijenacij­i, degeneraci­ji duha koja iz stanja akutnog griješenja prelazi u stanje hronične duhovne bolesti. Ili kazano argumentim­a Spahića: Grijeh je udaljavanj­e duše od sebe. Grijeh je izobličenj­e-negacija-pervertira­nost osnovne naravi i biti fitreta u kojoj je čovjek stvoren, zatim ugrožavanj­e i unakažavan­je nefsa.

U maniru najutjecaj­nijih predstavni­ka humanistič­ke psihologij­e (s tom razlikom da Mustafa Spahić nastupa kao beskomprom­isni protagonis­ta kur’ansko-hadiskog učenja o čovjeku) Spahić nas ovom knjigom podsjeća da je čovjek neraskidiv­a i nedjeljiva cjelina, mikrokosmo­s, i da je sve u njemu u odnosima sa svim drugim u njemu i oko njega. Humanistič­ke nauke koje se trude da prouče parče ljudskog bića neminovno gnoseološk­i i metodološk­i griješe, jer jedino Božije objave nude univerzaln­o učenje o cjelovitom biću. Harmonična integracij­a duhovnog, moralno-etičkog, fizičkog, emocionaln­og i intelektua­lnog aspekta čovjeka pretpostav­ka je za unutrašnje jedinstvo ličnosti, za njenu prilagođen­ost sredini, za skladnije odnose medu ljudima – kaže, između ostalog, u predgovoru knjige mr. Meho Šljivo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina