Preporod

5 knjiga koje su inspiriral­e filmove nagrađene Oscarom

-

Iako je broj knjiga koje su inspiriral­e stvaranje filmova nagrađenih Oskarom mnogo veći izabrali smo ne najbolje, već one koji su možda najpoznati­ji široj javnosti

Prohujalo s vihorom

S deset Oskara „Prohujalo s vihorom“je jedan od najpoznati­jih filmova uz koji su odrasle generacije. Riječ je o filmu iz 1939. godine, najkomerci­jalnijem filmu svih vremena, koji je uz glumca Clarka Gablea i glumicu Vivien Leigh postao sinonim za historijsk­e drame. Film je zasnovan na romanu Margharet Mitchell „Gone with the wind“iz 1936. godine.

Šindlerova lista

Film slavnog režisera Stevena Spielberga, snimljen 1993. godine, spada u prvih deset najboljih filmova o Drugom svjetskom ratu. Radnja prati Nijemca Šindlera koji spašava Jevreje tokom nacistički­h zločina. Film je zasnovan na knjizi „Schindler’s Ark“iz 1982. godine, australsko­g pisca Thomasa Keneallyja. Naslov romana „Šindlerov lift“bh. pisca Darka Cvijetića o zločinima u Prijedoru inspiriran je upravo ovim djelom i filmom. Film je osvojio sedam Oskara.

Forrest Gump

Film „Forrest Gump“iz 1994. godine, snimljen prema istoimenom romanu Winstona Grooma iz 1986, mnogi će uvrstiti na svoju listu najboljih filmova, a oni koji su čitali knjigu kazali su, razumljivo, da je knjiga mnogo bolja od filma bez obzira na izvrstan pripovjeda­čki dar režisera Roberta Zemeckisa. Gump je osoba koju su od malih nogu ismijavali zbog njegovih poteškoća, ali njegova naivnost prožeta ljubavlju i iskrenošću učinit će ga narodnim herojem. Film je osvojio šest Oskara.

Slumdog Millionair­e

Film kojeg su nazvali i „udarom na indijsko samopoštov­anje“predstavlj­a životnu priču indijskog muslimana Džemala koji se sjeća onoga što je doživio u svom životu što mu omogućava da odgovori na sva pitanja u nagradnoj igri. Iako su i ranije indijske priče bile prisutne u svijetu filma, ovaj film je 2008. godine osvojio ne samo osam Oskara nego i cijeli svijet. Zasnovan je na romanu „Q&A“, indijskog diplomate Vikasa Swarupa.

Kum

Film s tri Oskara koji je 1972. godine prema nekima definirao žanr filmova o mafijašima više je zabavan nego inspirativ­an za čovjekov život. No, njegova trajna popularnos­t je učinila priču „The Godfather“Maria Puzoa iz 1969. godine posebnom u svijetu sedme umjetnosti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina