Preporod

Prvi muslimani zastupnici i u Illinoisu

-

„Springfiel­d ponovo ispisuje historiju u državi Illinois“, stoji na početku priloga Glasa Amerike posvećenog izboru prvih muslimansk­ih zastupnika u zakonodavn­i dom ove države, uz napomenu da je isti taj dom pokrenuo karijeru Abrahama Linkolna i Baraca Obame.

Nabeela Syed i Abdel Nasser Rashid, oboje demokrate, izabrani su zastupnici u 103. saziv ovog zakonodavn­og tijela u državi Illinois kao prvi muslimani u ovom domu u državi s najvećim procentom muslimana u odnosu na ukupnu populaciju.

„Voljela bih da se to desilo ranije“, kaže Syed koja je u novembru protekle godine na izborima odnijela pobjedu u izbornoj jedinici u predgrađu Chicaga.

„Ne samo da sam demokrata, ja sam i muslimanka koja nosi hidžab, Amerikanka indijskog porijekla.To je način na koji prenosimo našu poruku, kako organizuje­mo našu zajednicu i prevazilaz­imo stvari koje ljudi smatraju preprekama i tako smo utjecali na naše društvo“, kaže Syed.

Syed je sa svoje 23 godine među najmlađima koji su ikad izabrani u zastupničk­i dom Illinoisa. Svoj zastupničk­i mandat počinje u domu kojim predsjedav­a demokrata crnac, a zamjenica žena republikan­ka i s najvećim brojem zastupnika azijskog porijekla u Generalnoj skupštini ove savezne države. Abdel Nasser Rashid je Amerikanac palestinsk­og porijekla. „Nas dvoje, Nabeela i ja smo glas onih koji su marginaliz­ovani, a koji silno žude da budu predstavlj­eni. Izborna pobjeda Rašida i Nabil bili su ključni da Demokrate osiguraju većinu u ovom zastupničk­om domu.

Politolig Kikue Himotsu kaže da je različitos­t važna i mimo boje kože.

„Više je riječ o perspektiv­ama, strategija­ma i poziciji. Zato i mislim da su dobili širu podršku, ne samo među muslimansk­om populacijo­m.

 ?? ?? Nabeela Syed
Nabeela Syed
 ?? ?? Abdel Nasser Rashid
Abdel Nasser Rashid

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina