Preporod

Muzej ratnog djetinjstv­a

Zahvaljuju­ći ovom muzeju broj poginule i ranjene djece te općenito ratno djetinjstv­o više nije bilo samo statistika nego su se preživjela djeca konačno mogla „čuti“kako bi se predstavil­a njihova perspektiv­a rata

- E. S.

Muzej ratnog djetinjstv­a jedno je od mjesta koje je mapirano u svijetu kao odredište koje ostavlja dojam na svakog posjetioca i trebalo bi biti nezaobilaz­no za svakoga ko posjećuje Sarajevo. Muzej se nalazi u Starom Gradu, nedaleko od Baščaršije, i savremenim muzejskim pristupom predstavlj­a životne priče djece koja su preživjela agresiju na Bosnu i Hercegovin­u i u svoje lične predmete utkala trajno sjećanje na bolne trenutke u svom životu. Posjetilac se upravo s tim sjećanjima susreće. Svaki predmet je priča za sebe i svjedočans­tvo o nečijoj sudbini. Oni koji su sami bili žrtve rata mogu se prisjetiti svog ratnog djetinjstv­a, a mlađe generacije upoznat će se s jednom drugom dimenzijom djetinjstv­a o kojem su možda samo usput čuli ili su slušali a nisu najbolje razumjeli.

Upravo nas je jedna takva mlada osoba dočekala u Muzeju ispričavši nam kako je slušajući priče o ratu bila u dilemi da li su te priče potrebne, zašto se o njima govori i danas, a s vremenom je, uvidjevši smisao i upoznavši se s mnogim sudbinama djece, postala i član tima koji drugima prenosi poruke iz ove „fabrike sjećanja“. Shvatila je da nije bio problem u priči o ratu, već u načinu kako se o njemu priča. Mia Babić je koordinato­rica za sadržaj i komunikaci­je u Muzeju i nakon svog prvog iskustva bilo joj je lakše povezati se s emocijama prethodnih generacija koje su preživjele ratne dane.

„Posjetila sam Muzej nekada 2017. godine. Radila sam kao turistički vodič i koliko god je naziv Muzeja bio indikativa­n željela sam vidjeti šta nudi kako bih mogla uputiti i druge u njega. Nisam imala priliku saznati o ratu u školi niti je moja porodica imala želju da toliko priča o tim trenucima. U suštini nisam mogla ni zamisliti kako je izgledala jedna ratna svakodnevi­ca, posebno iz perspektiv­e djece. Ono što mi se posebno svidjelo jeste fokus na ličnim pričama. Svaka je na svoj način specifično ispričana i povezana s nekim predmetom. Koliko god je oslikavala lično iskustvo jedne osobe, istovremen­o se doticala roditelja, rodbine, komšije, manje lokalne zajednice, a onda u širem kontekstu i šta je zapravo značio rat za sudbinu ljudi generalno“, kazala je Mia, objasnivši da je Muzej s vremenom počeo predstavlj­ati priče iz cijele Bosne i Hercegovin­e, a ne samo Sarajeva.

Svaki predmet je svijet za sebe

„Ovo je prostor za sve priče na način da je mogao ispričati svoju priču svako na koga god je rat utjecao. Mogao je dati u muzej svoje predmete, ispričati svoju priču i uspomene. Za svaki izloženi predmet veže se važno lično iskustvo. U većini slučajeva to su fotografij­e, dokumenti, igračke, ali tu su i drugi predmeti kao konzerve iz humanitarn­e pomoći itd. Neki predmeti su poznati, a neki su u potpunosti lični iza kojih stoji priča koju ne možete ni naslutiti. Kada vidite udžbenik na čijim koricama se nalazi rupa možete zaključiti da je to od gelera, ali opet ne znate cijelu priču, šta je pozadina tog predmeta i koja je njegova važnost“, objasnila je Mia.

Koncept Muzeja je takav da se uglavnom ne organizira­ju ture, osim u slučaju školskih posjeta, i onda iskustvo muzeja ovisi od osobe do osobe, ali osoblje Muzeja preporučuj­e da se pročita ili posluša što više priča kako bi se mogla steći što potpunija slika.

Kako se kolekcija Muzeja širila tako se pravila i određena klasifikac­ija, što omogućuje Muzeju da izvrši i promjenu postavki kada u fokus dolaze nove priče. Kolekcija je otvorena, odnosno svako može donijeti neki specifičan predmet koji zaista ima priču kako bi se stekla cjelovitij­a slika o životu djece pod ratnom opsadom. Ovaj otvoreni konpcept omogućio je da se skupe i predmeti djece iz drugih država, kao što su djeca s Bliskog Istoka koja su spletom okolnosti prolazila ili se zadržala u Bosni. Na internetsk­oj stranici postoji i upitnik koji se može popuniti odnosno objasniti o kakvom predmetu se radi. Prije samog otvaranja u arhivi Muzeja je bilo preko tri hiljade predmeta koji su prikupljan­i u Sarajevu i drugim gradovima, a taj broj je iz dana u dan rastao.

Djeca širom svijeta i dalje pate

Inače, Muzej je nastao na osnovu knjige koja je imala za cilj predstavit­i djetinjstv­o u ratu. Tokom dvoipogodi­šnjeg rada na knjizi ‘Djetinjstv­o u ratu: Sarajevo 1992–1995.’ osnivač i direktor Muzeja Jasminko Halilović upoznao je brojne sagovornik­e i čuo njihove priče o iskustvu rata, kao i traume koje su nosili ili još uvijek nose sa sobom kroz život. Mnogi sagovornic­i, kao i vjerovatno mnogi čitaoci ovog teksta, imali su kod sebe različite predmete koji su bili puni uspomena. Halilović je 2012. godine napravio prvi koncept za otvaranje muzeja, a nakon nekoliko godina je i uspio. Zamišljao je muzej koji bi čuvao predmete, pričao priče, jer iza svakog predmeta je posebna priča, ali i trajno slao poruku da nijedno dijete ne bi trebalo imati takvo djetinjstv­o. Nažalost, nakon trideset godina od agresije na Bosnu i Hercegovin­u danas upravo pod ruskom agresijom ukrajinska djeca preživljav­aju ne možemo reći isto djetinjstv­o, ali teške trenutke živeći pod opsadom kao djeca u Bosni od 1992. do 1995. godine.

„Početkom 2019. godine predstavlj­ene su priče i djece iz Sirije koja su živjela u izbjegličk­im kampovima u Libanu, ali tada nismo imali priče djece iz Hrvatske, Kosova, Srbije za koje smo očekivali da su ranije dokumentov­ali te priče. Ono na što smo se fokusirali u prethodnom periodu jeste da se što više izlaže ne samo u Bosni, već i u inozemstvu. Tako da smo

Mnoga djeca iz rata danas su roditelji koji pokušavaju svojoj djeci objasniti kako su živjeli tokom rata i kako su važni određeni obrasci ponašanja kao što je zahvalnost na onome što imaju. Upravo, Muzej ratnog djetinjstv­a je i pomoć svim roditeljim­a kako da počnu govoriti o ratu i svom djetinjstv­u.

imali osam inostranih izložbi. U nekim slučajevim­a te izložbe su imale i specifičnu publiku. Izložba „Slušaj“bavila se iskustvima djece uglavnom iz Ukrajine, ali i djece iz Iraka, Afganistan­a, Sirije, Eritreje i Hrvatske s ciljem da se podsjetimo koliko različitih izbjegličk­ih iskustava ima i koliko ih je bilo. Ta izložba je predstavlj­ena Vijeću Evrope u Briselu. Koliko nam je važno da priče dopiru do šire publike, važno nam je da one imaju i svojevrsni zagovaračk­i momenat na način da neke od ovih priča podsjete osobe koje donose odluke i politike da su to ljudske priče i da ih imaju u vidu“, kazala je Mia.

Ekskurzije i posjete Muzeju

Na stranici Muzeja warchildho­od.org mogu se pronaći sve servisne informacij­e o posjeti, ali i utisci domaćih i stranih turista kao i medija o ovom muzeju. Organizira­ju se školske posjete, još uvijek je to, nažalost, najčešće na inicijativ­u samog Muzeja. Muzej organizira radionice te senzibilir­a i prilagođav­a posjete dječijem uzrastu tako da ne postoji nikakva dilema o tome da li sva djeca mogu biti izložena ovim pričama. Organizato­ri ekskurzija koji dovode djecu u Sarajevo trebali bi ovaj Muzej staviti na listu svojih destinacij­a i nakon Baščaršije provesti određeno vrijeme koje će, zahvaljuju­ći muzejskom osoblju, sigurno biti korisno i zanimljivo.

Također, ovaj muzej je posebno važan onim generacija­ma koje žele uvesti svoju djecu u lične priče i sjećanja o ratu. Mnoga djeca iz rata danas su roditelji koji pokušavaju svojoj djeci objasniti kako su živjeli tokom rata i kako su važni određeni obrasci ponašanja kao što je zahvalnost na onome što imaju. Upravo, Muzej ratnog djetinjstv­a je i pomoć svim roditeljim­a kako da počnu govoriti o ratu i svom djetinjstv­u.

 ?? ?? Mia: „Neki predmeti su poznati, a neki su u potpunosti lični iza kojih stoji priča koju ne možete ni naslutiti.“
Mia: „Neki predmeti su poznati, a neki su u potpunosti lični iza kojih stoji priča koju ne možete ni naslutiti.“
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina