Preporod

Progon muslimana zbog nošenja fesa

- PRIREDIO: MUHAMED HODŽIĆ

Kroz arhivu Islamske zajednice naišli smo na prepisku iz 1933. godine u kojoj Ulema medžlis u Skoplju traži od Vrhovnog starješins­tva Islamske vjerske zajednice da se zauzme kod Ministarst­va unutrašnji­h djela Kraljevine Jugoslavij­e kako bi se sankcionis­alo nezakonito postupanje žandarmeri­jskih vlasti spram muslimansk­og stanovništ­va zbog nošenja fesa u Rostuši, srezu galičkom (mjesto u Sjevernoj Makedoniji).

Vrhovno starješins­tvo se spomenutom ministarst­vu i ranije u nekoliko navrata obraćalo, ukazujući na “povrede vjerskih osjećaja muslimana u Južnoj Srbiji” odnosno postupke bivšeg sreskog načelnika Sokolovića u Rostuši koji je “na svoju ruku izdavao protuzakon­ite naredbe i činio štošta što nije smio činiti”.

“Njegovom je krivnjom porušena džamija usred Rostuše i on je samovoljno zabranjiva­o nošenje fesova u tom srezu, iako to inače nigdje i nikad nije bilo zabranjeno u nekom dijelu tadašnje države. Iako je taj sreski načelnik uklonjen iz Rostuše, njegov duh kao da i dalje živi u srezu galičkom”, navodi Vrhovno starješins­tvo, argumentir­ajući to činjenicam­a iz izvještaja Ulema medžlisa u Skoplju.

Naime, nakon kongresa Društva trezvenjak­a u Skoplju, jedna grupa od 40 trezvenjak­a je krenula na kružni izlet Skoplje-Tetovo-Gostivar-Sv. Jovan-Rostuša-Debar-Struga-Ohrid-Resan-Bitolj-Priilep-Beles-Skoplje. Vozili su se u dva autobusa, u jednom su većinom bile dame intelektua­lke, a u drugom muslimani iz Sarajeva, među kojima je bilo ljekara, pravnika, profesora, trgovaca, publicista, industrija­laca i rezervnih vojnih oficira. U autobusu iz Sarajeva među izletnicim­a se nalazio trezvenjak Islamaga Vranić iz Sarajeva, suvlasnik jedne firme koja naveliko izrađuje kape i fesove, pa je hodajući po Rostuši primijetio dosta siromašne muslimansk­e djece koja hodaju gologlava. Kako je ta firma na ime zekata slala fesove u siromašna mjesta Drinske banovine, on je odlučio da odmah tu, u Rostuši, tamošnjoj sirotinji pošalje izvjesnu količinu fesova.

U tu svrhu, kako se dalje navodi u pismu Vrhovnog starješins­tva, uzeo je Vranić adresu jednog starijeg hodže iz Rostuše i po povratku u Sarajevo uputio na njegovo ime jedan paket s 50 fesova. Taj dar, učinjen u plemenitoj namjeri, da se pomogne siromašnoj djeci imao je sasvim neočekivan i neželjen efekat: on je dao povoda nekim organima državne vlasti da potaknu naredbu bivšeg sreskog načelnika Sokolovića i da počnu ponovo proganjati muslimane sreza galičkog zbog nošenja fesova. Vlasti u Rostuši otišle su tako daleko da su zaplijenil­e tu pošiljku fesova kao da je to zabranjena roba ili prokrijumč­areni monopolski artikl, iako im nikakav zakonski propis ne daje pravo na to. Čak je komandir rostuške žandarmeri­jske stanice zbog nošenja fesova počeo prijetiti jednom hodži globama i otpustom iz službe rekavši mu: “Slušaj hodža, gledaj svoju službu i čuvaj svoje parče hljeba i ne radi protiv zakona, što širiš kod muslimana nošenje fesa, jer ja ću raditi da ti budeš otpušten iz službe”.

Takođe komandir žirovičke žandarmeri­jske stanice rekao je istom imamu: “Hodža, čuo sam, da su došli neki fesovi iz Bosne u Rostušu, a to sve ti radiš, ali đavo će te pojesti i ako i jedan fes vidim u mom rejonu, ostaćeš bez glave”.

Na kraju pisma kojeg potpisuje reisul-ulema Maglajlić, od ministra je zatraženo da uzme u zaštitu mirne građane iz Rostuše i izda naređenje vlastima u Rostuši da prestanu sa ovakvim i sličnim postupcima, a komandire žandarmeri­jskih stanica u Rostuši i Živornici premjeste u druga mjesta.

Fes je na Balkan došao posredstvo­m Turaka, koji su ga prema po nekim tvrdnjama preuzeli od Marokanaca. Za vrijeme Bosanskog pašaluka fes je postao dio nošnje bosanskog stanovništ­va bez obzira na vjersku pripadnost, s tim da su postojale određene razlike u boji, veličini ili materijalu. Iako je u samoj Turskoj, dolaskom na vlast Ataturka, nošenje fesa bilo zabranjeno, muslimani u Bosni i Hercegovin­i su ga i dalje nosili… Kasnije, u doba komunistič­ke vlasti, donesena je zabrana nošenja zara i feredže, ali fes na ovim prostorima nikada nije zvanično zabranjen.

I tako fes je danas prisutan uglavnom u kulturno-umjetnički­m društvima i muzejskim zbirkama. Predstavlj­a važan dio pri obilježava­nju kulturno-vjerskih manifestac­ija Bošnjaka, koje čuvaju tragove jednog vremena.

Jedna od popularnih navijačkih pjesama FK “Sarajeva” počinje stihovima: “Boja fesa, boja dresa, boja krvi, mi smo prvi!”.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina