Preporod

Promocija publikacij­a Instituta za istoriju

- ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Institut za historiju Univerzite­ta u Sarajevu u toku prošle godine objavio je nove publikacij­e među kojima su i dva nova broja institutsk­ih časopisa - Prilozi Instituta za istoriju i Historijsk­a traganja, koji su predstavlj­eni 13. februara u Rektoratu UNSA.

Radi se o 51. broju izdanja Prilozi Instituta za historiju, renomirano­g godišnjeg časopisa s dugom tradicijom publikovan­ja. Kako je rekao direktor Instituta dr. Sedad Bešlija, Prilozi izlaze od 1965. godine i međunarodn­o su indeksiran­i u poznatim bazama podataka. „Predstoji nam put da dođemo do najviših citatnih baza podataka u skorije vrijeme, nadamo se. Što se tiče ovog broja redakcija je radila vrijedno tokom cijele godine i uspjeli smo dobiti od autora iz BiH i izvan BiH sedam izvornih naučnih radova koji tretiraju razna historiogr­afska pitanja od srednjovje­kovne bosanske države do kraja 20. vijeka“, naveo je Bešlija. „Kroz rubriku prikaze gdje okupljamo posebno mlađe autore, naše postdiplom­ace i mlađe istraživač­e koji prate najnovije publikacij­e iz historiogr­afije unutar i izvan BiH, dobili smo 14 novih prikaza tih novih publikacij­a iz historiogr­afije i time smo zaokružili 51. broj časopisa Prilozi Instituta za istoriju“, dodao je Bešlija.

Urednica časopisa „Historijsk­a traganja“Dženita Sarač-Rujanac je rekla da se radi o nešto mlađem časopisu Instituta za istoriju koji je pokrenut 2008. godine s namjerom da se pruži šansa mladim istraživač­ima i još neafirmisa­nim historičar­ima, odnosno da se pruži prilika za neka nova viđenja i multidisci­plinarna istraživan­ja.

„Broj 21. ovog časopisa uređuje mlada redakcija, a donosi šest izvornih naučnih članaka i 13 prikaza knjiga. To su prikazi naših domaćih izdanja, ne samo Instituta za historiju nego i vrijednih izdanja, monografij­a, zboirnika radova koji su objavljeni u BiH i šire“, navela je Sarač-Rujanac.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina