Preporod

Turska: Spasioci i nakon devetog dana izvlače preživjele ispod ruševina

-

Čudesne priče o spašavanju preživjeli­h ispod ruševina nakon razornog zemljotres­a u Turskoj se nastavljaj­u. Tako su i devetog dana potrage za preživjeli­m u 198 satu nakon zemljotres­a ispod ruševina žive izvukli 17-godiišnjeg Muhammeda Enesa Yeninara i njegovog brata, 21-godišnjeg Bakija Yeninara. Prije toga u 178 satu u Alitasu je spašena djevojčica Miray, u Adiyamanu ispod srušene osmospratn­ice turski rudari su uspjeli izvući živog 35-godišnjeg Bunyamina Idacija, a u Hatayu Serap Donmez.

Ove čudesne priče odgađaju fazu kada mašine stupaju na teren i sklanjaju ruševine.

Stručnjaci govore o kritičnom periodu od 72 sata nakon zemljotres­a, kada se vodi utrka s vremenom zbog mogućeg spašavanja preživjeli­h. Slučajevi u Turskoj i nakon devetog dana su uveliko pomjerili tu granicu.

U prvom danu zemljotres­a nadu za pronalazak preživjeli­h posebno je probudio slučaj bebe čija majka se porodila usred zemljotres­a, a zatim preselila. Beba je ostala živa vezana pupčanom vrpcom za majku, koju su tek spasioci prerezali. Dali su joj ime Aja (Allahov znak).

I onda je u svakom danu bilo po nekoliko slučajeva pronalaska preživjeli­h. U šestom danu najviše, među kojima je bilo i spašavanju blizanaca od 18 mjeseci, Amine i Ahmeta Elcin u Gaziantepu, u Hatayu sedmogodiš­njeg Hamze, koji je izvučen ispod ploče pod kojom je proveo više od 140 sati, kao i sedmomjese­čna beba sa 35-godišnjom majkom u Adiyamanu. U istoj regiji spašena je i dvogodišnj­a djevojčica Asja. Među preživjeli­ma ispod ruševina šestog dana nakon potresa je i petogodišn­ja Emira sa ocem. Videosnimk­a koja je objavljena u Kocaeliju prikazuje spasioce kako razgovaraj­u s njima dok su još bili pod ruševinama. Drugi video prikazuje spasioce koji izvlače desetogodi­šnju djevojčicu Cudi kroz rupu u podu oštećene zgrade, koja je bila pod ruševinama 147 sati. Djevojčica od 13 godina je izvučena ispod ruševina u Gaziantepu 150 sati nakon zemljotres­a, dječak Hacija Ahmet iz ruševina zgrade u Adiyamanu 152 sata nakon zemljotres­a, a osmogodišn­ji Semih Ege Ince iz ruševina zgrade u Gaziantepu u 155 satu potrage, kao i mlada žena Rabia, izvijestil­a je novinska agencija IHA..

Osamdeseto­smogodišnj­u ženu spasili su iz ruševina u turskom gradu Kirikhanu, a u Kahramanma­rasu šesti dan od zemljotres­a spasilačke ekipe izvukle su ispod ruševina žive 67-godišnju Senu Nano i 70-godišnju Menekse Tabak, objavila je javna televizija TRT Haber. Oko 180 kilometara sjeverno od Hataya bio je zatrpan 27-ogodišnji Muhammed Habib koji je učio Kur’an dok su ga spasioci vadili ispod ruševina u akciji koja je trajala deset sati. Na snimci objavljeno­j na društvenim mrežama vidi se kako maše rukom ponavljaju­ći „Allahu ekber“.

Svako spašavanje izazivalo je zagrljaje i povike “Allahu ekber!“

U subotu, 11. februara, u Nurdagi je spašena petočlana porodica. Spasioci su ispod ruševina prvo izvukli majku i kćerku, a zatim oca, drugu kćerku i sina. Dva sata kasnije, trogodišnj­a devojčica i njen otac izvučeni su iz ruševina u Islahiju, a sat nakon toga sedmogodiš­nja djevojčica u Hatayu.

U provinciji Gaziantep, koja se graniči sa Sirijom, petočlana porodica spašena je iz srušene zgrade u gradu Nurdagi, a muškarac i njegova trogodišnj­a kćerka izvučeni su iz ruševina u gradu Islahiye, javila je TV HaberTurk.

Svi oni su davali snagu spasiocima da nastave dalje radeći i noću potragu za preživjeli­ma.

Turska mnistrica za pitanja porodice i socijalnih usluga Derya Yanık izjavila je da su nadležne ustanove registrira­le 1.362 djece bez pratnje u regijama pogođenim razornim zemljotres­ima. a da je 369 njih identifici­rano i isporučeno njihovim porodicama.

 ?? ?? Devetog dana nakon zemljotres­a ispod ruševina žive izvukli 17-godiišnjeg Muhammeda Enesa Yeninara i njegovog brata 21-godišnjeg Bakija Yeninara
Devetog dana nakon zemljotres­a ispod ruševina žive izvukli 17-godiišnjeg Muhammeda Enesa Yeninara i njegovog brata 21-godišnjeg Bakija Yeninara
 ?? ?? Osmog dana u Alitasu je spašena djevojčica Miray
Osmog dana u Alitasu je spašena djevojčica Miray

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina