Preporod

Održano Prvo međunarodn­o takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog

Rijeka

- AMINA SVRAKA

U Rijeci je u periodu od 11. do 13. maja održano Prvo međunarodn­o takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog, u organizaci­ji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj uz podršku Ministarst­va vakufa i islamskih poslova Države Katar

Takmičenje je upriličeno povodom obilježava­nja desete godišnjice svečanog otvorenja Islamskog centra Rijeka. Svečanom otvorenju takmičenja, koje je upriličeno 11. maja u Islamskom centru u Rijeci prisustvov­ali su generalni sekretar Vijeća takmičenja Khaled Yassin, koordinato­r svih svjetskih takmičenja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, predstavni­k Diyaneta (Turska), te ambasadori država Katar, Kraljevine Saudijske Arabije, Turske, Egipta, Alžira i Maroka. Takmičenje je održano u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana i okupilo je 26 hafiza i kurra hafiza iz oko 20 zemalja. Uslov za učešće na takmičenju jeste da je hafiz stariji od 35 godina, što ovo takmičenje čini jedinstven­im u svijetu, što je istakao i predsjedni­k Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz-ef. Hasanović.–

„Na ovaj način htjeli smo hafizima iskazati poštovanje i počast, da dolaze ovdje i prenose svoje iskustvo, a čini nas sretnima što su se odazvali svi oni koje smo pozvali na učešće. Nastojat ćemo da ovo takmičenje bude godišnja manifestac­ija povodom svečanog otvorenja Islamskog centra u Rijeci. Ovo nije značajno samo za Rijeku, već za našu Zajednicu, ali i cijelu Evropu i šire, jer na ovaj način okupljamo hafize iz svih dijelova svijeta – to treba isticati kao jednu univerzaln­u vrijednost, kao univerzaln­ost Kur’ana koja nas okuplja“– kazao je akademik muftija Aziz-ef. Hasanović.

Tročlanu Ocjenjivač­ku komisiju činili su: kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili - predsjedni­k komisije, i članovi kurra hafiz Osman Šahin (Turska) i kurra hafiz Fahed Kharouf (Sirija). Kurra hafiz Aziz-ef. Alili je istakao kako je velika odgovornos­t biti predsjedni­k ove komisije, ali i koliko je važna uspostava ovakvog vida takmičenja hafiza.

“Nadam se da će ovaj grad, ovaj Medžlis postati prepoznatl­jiv po tome što okuplja starije hafize”, kazao je on i dodao kako je posebno radostan zbog ustanovlje­nja Nagrade za doprinos učenju Kur’ana i kur’anskih nauka.

Ove godine Nagrada je posthumno uručena rahmetli hafizu prof. dr. Fadil-ef. Fazliću i hafizu Bajramu Ajetiju u odsustvu.

“Dosta smo učili od rahmetli profesora hafiza Fadila Fazlića, s jedne strane kroz njegovu preciznost, s druge strane kroz blagost prema takmičarim­a. Hafiz Bajram Ajeti najduže je član komisije na takmičenju u Zagrebu - stoga mi je drago da je ustanovlje­na ovakva nagrada koja će biti dodjeljiva­na svake godine alimima i hafizima koji su doprinijel­i i doprinose kur’anskim naukama, ali i da će poticati sve one koji djeluju na tom polju”, kazao je kurra hafiz Alili. Generalni sekretar Vijeća takmičenja Khaled Yassin ukazao je na važnost ovog takmičenja, kazavši kako je jedan od ciljeva izraz poštovanja prema hafizima.

“Na ovaj načim šaljemo poruku i našim mladim hafizima. Nije fokus na takmičenju, već na hafizima i njihovom trudu na putu očuvanja Božije riječi, oni su ti koji čuvaju vjeru”, poručio je Yassin.

Glavni imam Medžlisa Rijeka Hidajet-ef. Hasanović izrazio je nadu da će ovo postati tradicija.

“Vjerujem da će ovo takmičenje postati tradicija, da ćemo se svake godine ovdje sastajati, te da će kao takvo postati prepoznatl­jivo i u našoj Bosni i Hercegovin­i - kako bismo se sastajali i družili s Časnim Kur’anom ovdje u Rijeci“, kazao je Hasanović.

Nakon takmičarsk­og dijela nastupanja hafiza u subotu (13. maja) proglašeni su pobjednici takmičenja: 1. mjesto: Abdullah Abdurahman Shawala (Kraljevina Saudijska Arabija), 2. mjesto: Rachid Boustta (Maroko), 3. mjesto: Baydemir Hasan (Turska). Namjera je, pored tradiciona­lnog i svjetski poznatog takmičenja u Zagrebačko­j džamiji, koje je četvrto najstarije takmičenje te vrste u svijetu i dio Svjetskog kataloga takmičenja u učenju i hifzu Kur’ana Časnog, organizira­ti takmičenje u učenju Kur’ana u Rijeci za sve one koji zbog propozicij­a ne mogu učestvovat­i na drugim takmičenji­ma, a vrsni su poznavatel­ji i učači Kur’ana, prije svega hafizi - što će Islamski centar Rijeka učiniti dodatno prepoznatl­jivim širom svijeta.

 ?? ?? Takmičenje je održano u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana i okupilo je 26 hafiza i kurra hafiza iz oko 20 zemalja. Uslov za učešće na takmičenju jeste da je hafiz stariji od 35 godina, što ovo takmičenje čini jedinstven­im u svijetu
Takmičenje je održano u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana i okupilo je 26 hafiza i kurra hafiza iz oko 20 zemalja. Uslov za učešće na takmičenju jeste da je hafiz stariji od 35 godina, što ovo takmičenje čini jedinstven­im u svijetu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina